Povežite se s nama

Kultura

Varaždinci napokon dobili cjelovitu knjigu o dimnjačarstvu i dimnjačarima

Objavljeno:

- dana

Znatiželja je zasigurno najbolje „pogonsko gorivo“ varaždinskih pisaca, kojima se u dopunjavanju zavičajne zbirke nedavno pridružila Željka Lukačević Dominko knjigom „Dimnjačarstvo i dimnjačari s posebnim osvrtom na grad Varaždin“.

Više od 200 stranica knjige autorica je posvetila svim dimnjačarima, znanima i neznanima, odnosno ljudima koji su za svoj poziv izabrali ovo posebno i cijenjeno zanimanje te u naše živote utkali dio sreće.

– Dimnjačarstvo u Varaždinu, kao dio povijesti grada Varaždina, tema je koja me zanima već više godina. To je bilo uvjetovano i mojim poslom u gradskoj upravi, a i bilo je sasvim normalno da upoznam grad u koji sam se doselila 2006. godine. Sav taj interes za upoznavanje grada i njegove povijesti mogu zahvaliti ljudima koji vole povijest rodnoga grada, kao i onima koji se stručno, znanstveno i amaterski interesiraju za sve što je Varaždin pružao i pruža svojim stanovnicima – istaknula je Željka Lukačević Dominko u četvrtak tijekom predstavljanja knjige u prepunoj studijskoj čitaonici Gradske knjižnice.

Najpoznatiji srećonoše

Uz autoricu, o knjizi su govorili varaždinski književnici mr. sc. Ernest Fišer i mr. sc. Denis Peričić, koji je pred više od 120 okupljenih znatiželjnika rekao da mu nije bilo ni na kraj pameti da će jednog dana urediti cijelu knjigu o dimnjacima!

– Doista, čovjek uči dok je živ… ali se ovdje moram ispraviti. Naime, knjiga nije o dimnjacima, nego o dimnjačarstvu i dimnjačarima, s posebnim osvrtom na grad Varaždin. Upravo sam izrekao glavnu razlikovnu karakteristiku knjige koju potpisuje Željka Lukačević Dominko. Njezina knjiga ne bavi se toliko dimnjacima kao građevinskom konstrukcijom koliko dimnjačarstvom kao obrtom i dimnjačarima.  Ukratko, djelatnošću i djelatnicima koji su unaprijedili energetski, ekološki i sigurnosni aspekt dimnjaka, a posebice u našem gradu – pojasnio je Peričić.

Dodao je da je knjiga, kako se to i pristoji, opremljena bogatim aparatom citata, izvora i literature.

– U tom dijelu pruža i vjerojatno dosad najcjelovitiju bibliografiju pisane građe o dimnjačarstvu i dimnjačarima u Hrvatskoj. Štoviše, autorica znanstveno logičnim metodološkim pristupom knjigu otvara poglavljem „Kratak osvrt na početke i uzroke pojave dimnjačarstva u Europi i Hrvatskoj“. Drugi dio donosi „Povijest dimnjačarstva i dimnjačara u Varaždinu do 1755. do danas, s posebnim osvrtom na organizirano obrtništvo i poduzetništvo“, s počecima u Zanatlijskom i pomoćničkom društvu 1904. godine. Tu ćemo naći sve varaždinske dimnjačare: od prvoga, Joannesa Stroczingera, pa sve do današnjih trgovačkih društava Crleni, Caminus, Dimgrad, Dim-san, Dimnjak i Domax – ističe Peričić.

I dok su prvi i drugi dio prvenstveno historiografskoga karaktera i odlikuje ih prava povjesničarska akribija, treći dio je drugačija cjelina, jer predstavlja „Povijesni pregled pravnih propisa o dimnjačarstvu u okviru propisa o obrtništvu i poduzetništvu u Hrvatskoj i Varaždinu“ od 1739. godine do danas.

Nekad i sad

– Ovdje do izražaja dolazi autoričina izvorna struka, pravo, odnosno pravna znanost: u kombinaciji s već izraženom povjesničarskom akribijom autorica donosi temeljit uvid u legislativu u sferi zakonske regulative dimnjačarskog obrta. Taj će dio, za razliku od prva dva, biti možda manje zanimljiv široj publici, ali je osobito važan jer se radi zapravo o prvom cjelovitom presjeku tih specifičnih pravnih propisa u nas. No zato će nas završni, četvrti dio, iz uskostručne sfere pravnih propisa vratiti u suvremeni život, jer se odnosi na „Obrazovanje, naukovanje i zapošljavanje dimnjačara“, također s posebnim osvrtom na grad Varaždin. Ovdje se, kao i u cijeloj knjizi, na temelju pomno proučene faktografije, ukazuje na deficitarnost dimnjačarskog zanimanja, što svakako ima i svoju sociološku vrijednost – zaključio je Peričić.

Spomenimo i to da knjiga obiluje vizualnom građom, poput preslika starih statuta, listina, potvrda i računa, a osobito dimnjačarskih kalendara s kraja 19. i početka 20. stoljeća, koju je autorica prikupila dijelom i u suradnji sa suprugom Marijanom Dominkom.

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Kultura

Rabuzinovi dani u Novom Marofu uz likovne radionice, projekcije filmova, predavanje o kolekcionarstvu …

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak su u Novom Marofu započeli 7. Rabuzinovi dani, otvorenjem izložbe pod nazivom “Ivan Rabuzin – zadivljen crtežima drugih umjetnika”. Izložbu u Kulturnom centru Ivan Rabuzin posjetitelji mogu razgledati do 23. travnja.

Da je Ivan Rabuzin bio i kolekcionar, malo je poznata činjenica o ovom proslavljenom slikaru čije slike krase zidove mnogih svjetskih muzeja. Ovogodišnji Rabuzinovi dani temom će pratiti ovaj, svojevrsni hobi umjetnika koji je cijenio druge, ali i sam  bio cijenjen od drugih.

Nit vodilja organizatora ove kulturne manifestacije bila je prikazati Rabuzina iz drugog kuta, ukazati na širinu njegovog djelovanja i ostavštinu koju je ostavio budućim generacijama. Izloženi crteži dio su zbirke iz Gradskog muzeja Varaždin, a koju je Rabuzin darovao 2003.godine.

Tako se na izložbi u Novom Marofu može vidjeti 40- tak crteža eminentnih imena iz slikarskog svijeta. Ivan Meštrović, Slava Raškaj, Bela Čikoš Sesija, Vasilije Jordan, Mirko Rački, Jozo Kljaković, Krsto Hegedušić, Ivan Lovrenčić  samo su neki od autora čiji će crteži krasiti zidove Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Manifestacija će kroz mjesec dana svog trajanja osim izložbe, ponuditi razne likovne radionice, projekcije filmova o Ivanu Rabuzinu, predavanje o kolekcionarstvu, te pričaonice za djecu inspirirane slikovnicama koje je Ivan Rabuzin ilustrirao i tako odati počast svom sugrađaninu svjetskog glasa.

Organizatori Rabuzinovih dana su Turistička zajednica Grada Novog Marofa, Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof i Gradski muzej Varaždin, kao suorganizator.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje