Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinci obilježili Dan narcisa uz pomalo zastrašujuće brojke – svaki dan tri žene umru od karcinoma dojke

Objavljeno:

- dana

Vrijedne žene iz Mammae klub Varaždin – Udruga žena oboljelih na dojku danas su u prijepodnevnim satima organizirale 19. Dan narcisa.

Predsjednica Kluba Marija Hrašćanec navela je da je današnji cilj akcije ponovo upozoriti na prevenciju karcinoma dojke, posebno mlađih skupina žena, i važnost samopregleda dojki svakih mjesec dana, odnosno jedanput u mjesecu. Također, svake godine potrebno je napraviti jedan ultrazvučni pregled, a nakon četrdesete godine života, uz sve to, i prvi mamografski pregled dojke koji treba ponavljati svake dvije godine. – Posebno apeliram na žene starije od 59 godina da se odazovi na mamografski skrining, odnosno pregled dojki kod zdravih žena da se otkrije ili ne otkrije karcinom. Takav jedan pregled doista spašava život jer se karcinom otkriva u ranoj fazi, a kad je u ranoj fazi do jedan centimetar veličine, tada je u 99 posto slučajeva izlječiv – navela je Hrašćanec. A da bi u Hrvatskoj uspio projekt mamografskog skrininga, kojim bi se trebala smanjiti smrtnost od karcinoma za 25 posto, odaziv žena na pregled trebao bi se kretati iznad 80, pa i 90 posto. – Međutim, u Hrvatskoj je prosjek od 56 posto odaziva na taj skrining, tako da je smrtnost karcinoma dojke još uvijek je na žalost kod nas dosta visoka. Godišnje obolijeva oko 2.500 žena, umire ih 1.100, dakle svaki dan umiru tri žene od karcinoma dojke – dodala je predsjednica Udruge. Pomalo je brine hoće li se uopće moći skupiti novac za kupnju aparata za jednokratno zračenje koji košta oko pet milijuna kuna, jer, kaže, novac se skuplja već pet godina te je u kasi „samo“ oko milijun i sto tisuća kuna. – Nema sredstva ni za logistiku, štampanje materijala, a kamoli za kupnju tog aparata – istaknula je. No, raduje je što je Županija dala potporu Udruzi u vrijednosti od 15 tisuća kuna. S tim sredstvima sudjelovali su u Zagrebu na donatorskoj večeri u kojoj je skupljeno novaca za četiri aparata za limfnu drenažu. Jedan od tih je dobila zagrebačka klinika Rebro, a uskoro stiže i u varaždinsku bolnicu. U obilježavanju Dana narcisa sudjelovala je i mr. Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnatelja ZZJZ Varaždinske županije, koja je iznijela važne podatke vezane uz broj oboljelih od karcinoma dojke. Naime, 2014. godine u Hrvatskoj su 2.644 žene oboljele od raka dojke, a umrlo ih je 1.071. U Varaždinskoj županiji 2014. godine od raka je oboljelo ukupno 839 osoba, od čega od raka dojke 83 žena. Stope obolijevanja i umiranja od ovog raka u županiji su na razini hrvatskog prosjeka. Tako je u 2016. godini umrlo od raka dojke 43 žena. Umro je i jedan muškarac, jer jedan posto oboljelih čine i muškarci. – Treba sustavno poticati žene na odaziv za mamografiju, a mlade generacije educirati o tehnikama samopregleda te važnosti pravovremenih liječničkih pregleda dojke, jer samopregled nikad ne može zamijeniti liječnički preventivni pregled – istaknula je Stipšević Rakamarić.

Život i društvo

FOTO Varaždinci dobili novo igralište i slavinu s pitkom vodom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetski dan voda u Varaždinu je pod geslom „Pij vodu – živi zdravo“ obilježen tako da je simbolično građanima na korištenje predano novo košarkaško igralište i slavina s pitkom vodom. Gradonačelnik Neven Bosilj, je uz zamjenika Miroslava Markovića i direktora Varkoma Brunu Istera održao konferenciju za novinare na novom igralištu u Istarskoj ulici gdje je postavljena i slavina s pitkom vodom.

– Odlučili smo pokrenuti jednu drastičnu preobrazbu ovog dijela grada omeđenog Istarskom ulicom te ulicama grada Koblenza, Šemovečkih žrtava, Matice Hrvatske i Primorske ulice. Taj dio grada nije imao do sada ni jedno sportsko igralište, a ovo je prvo koje smo napravili. Uredili smo ga, zasadili drveće i uredili okoliš, postavili smo klupice, a uskoro će stići i dječja igrala kad dobijemo proračun. Kako je danas Svjetski dan voda, ističem da smo ovdje postavili i slavinu s pitkom vodu. To je jedna od 15 slavina u gradu, a ukupno 24 na javnim površinama na uslužnom području Varkoma na kojima djeca i mladi, ali i svi ostali građani pa i njihovi ljubimci mogu piti vodu – rekao je gradonačelnik koji je najavio proširenje tog dijela  grada izgradnjom nove ceste u kojoj će biti nova gradilišta za individualnu stambenu izgradnju.

Podsjetio je da je vijeće već izglasalo novi UPU ( urbanistički plan uređenja ) VIS konfekcije prema kojem će se rušiti tvorničke hale i otvarati prostor za novo stambeno naselje. Taj dio grada, naglasio je gradonačelnik, očekuje najveća i najdrastičnija preobrazba u slijedeće periodu te je naveo da je Grad Varaždin pred dobivanjem lokacijske dozvole za izgradnju podvožnjaka u Wiesertovoj ulici čime će se zauvijek riješiti problem kučanske rampe i  taj dio grada konačno prometno povezati s centrom.

– Svjetski dan voda osobito je značajan dan, posebno za one koji nemaju vode. Mi u Hrvatskoj, posebno mi u Varaždinu imamo dovoljno kvalitetne  vode, pa i više no što nam je potrebno. S obzirom na zagađenja i na aktualne događaje želimo biti sigurni da će i dalje naši građani moći imati pitku vodu u svim situacijama – rekao je direktor Varkoma Bruno Ister i napomenuo da je veliki projekt aglomeracija, posvećen zaštiti pitke vode, pri kraju te će još više pridonijeti sigurnosti i zaštiti voda. Nastavio je o projektu sanacije gubitaka u vodovodnom sustavu koji je oko 40 posto razlike između zahvaćene i isporučene vode. Strojevi i djelatnici Varkoma već su u Istarskoj ulici započeli radove na zamjeni dotrajalog cjevovoda.  Činimo sve kako bi smanjili gubitke, zaštitili vodu i zadržali cijenu koja se nije mijenjala od 2011. – zaključio je Ister, a gradonačelnik je dodao kako će  Istarska ulica, a potom i Ulica grada Ravensburga  ( dio bivše Ulice Vilka Novaka, od Konzuma do Ulice grada Koblenza ) nakon izmjena instalacija, i izglasavanja proračuna,  biti obnovljene novim asfaltom.

Nova slavina s pitkom vodom predana je na upotrebu i na dječje, odnosno sportskom igralištu u Vukovarskoj ulici na Banfici.

Nastavite čitati

Život i društvo

U dogradnju vrtića Škrinjica u Vidovcu bit će uloženo 423.374 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije 17. ožujka potpisao je ugovor za dogradnju postojećeg dječjeg vrtića.

Radi se o projektu za koji je Općina Vidovec u srpnju prošle godine podnijela zahtjev u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava “NPOO.C3.1. R1.I1.01 Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv”.

Na predmetni poziv prijavljena je dogradnja postojećeg dječjeg vrtića Škrinjica kojim je predviđena dogradnja dva nova boravka za jasličku skupinu i vrtićku skupinu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao nadležno tijelo u postupku odabira projekta u okviru predmetnog poziva, pozitivno je ocijenilo projektnu prijavu Općine Vidovec te je 2. prosinca 2022. godine Općina primila Oduku o financiranju.

Dogradnja vrtića procijenjena je na 423.374,03 eura (3.189.911,63 kuna). Projekt će se financirati iz Mehanizma za oporavak i otpornost, a Općini Vidovec kao korisniku dodijelit će se bespovratna sredstva u iznosu 324.905,43 eura (2.488.000 kuna) što je ujedno i najviši mogući iznos sufinanciranja.

Rok za provedbu projekta je 32 mjeseca od potpisa ugovora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje