Na Belim kipima u petak je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena  prva faza projekta koji će se realizirati na zemljištu kojeg je Hrvatska Vlada darovala Gradu Varaždinu. Riječ je, podsjećamo o kompleksu devastiranog bivšeg vojnog skladišta, na kojem će se već ovog mjeseca početi uređivati sklonište za napuštene mačke, pse, ali i divlje životinje.

Govoreći o donaciji vrijedne nekretnine, donedavni saborski zastupnik Anđelko Stričak naglasio je da je u mandatu aktualne Vlade premijera Andreja Plenkovića, država na području Varaždinske županije podijelila 20-ak ugovora o darovanju nekretnina jedinicama lokalne samouprave.

Napomenuo je i da su neke od njih već privedene svrsi.

– Uspjeli smo prvi put u hrvatskoj povijesti uspostavili vertikalu – od mjesnih odbora, općina, gradova, županija, do države i ta suradnja daje rezultate. Zbog toga smo danas ovdje, na području grada Varaždina. U ove četiri godine riješili smo dvije takve vojarne, poput one Optujskoj ulici, gdje su uz pripadnike OS RH smještene i civilne udruge. Dio vojnih ojekata je dobilo i Sveučilište Sjever. Ovih su se dana stekli svi uvjeti da i nekretnina na Belim kipima pređu u vlasništvo Grada Varaždina – rekao je Stričak.

 

Na njega se nadovezao Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća, poručivši kako je uređenje spomenutog prostora velik iskorak grada Varaždina na rijeku Dravu, o čemu se govori više desetljeća.

– Ova velika darovana nekretnina ima potencijal za uređenje u nekoliko faza, jer ovo sigurno neće biti moguće riješiti u nekoliko godina. U prvoj fazi uredit će se sklonište za mačke, pse i divlje životinje. U planu je i uređenje sportsko – rekreativne zone, ali postoji još dosta ideja kako ovaj prostor pretvoriti u mjesto na kojem će u prirodi uživati sve Varaždinke i Varaždinci– naglasio je Habijan.

Tri milijuna kuna za uređenje

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok je na prigodnoj konferenciji za medije izjavio da se raduje što Grad napokon preuzima u svoje vlasništvo nekretninu koja će prije svega biti utočište nezbrinutim životinjama.

– Bit ćemo grad u kojem nema ubijanja ili eutanaziranja životinja. Ovo je jedan novi sadržaj s kojim nastaje turistička ponuda Varaždina koji je približen rijeci Dravi. Ovakvi objekti, uz kinološko društvo i druge sadržaje koje imamo, više su turističke namjene i doprinose zelenoj agendi grada, koja je nam je iznimno važna – pojasnio je gradonačelnik.

Rekao je i da se na ovom prostoru neće betonirati i asfaltirati zemljane površine u smjeru korita rijeke, a otkrio je i na koji će se način osigurati novci za realizaciju projekta.

– Na idućoj sjednici Gradskog vijeća i to ćemo riješiti. Naime, predvidjeli smo da u obveznice stavimo tri milijuna kuna za uređivanje kompleksa na Belim kipima. Sad je vrijeme da se krene s tim kako se ne bi dogodilo da Vlada nešto daruje, a da sljedećih 20 godina sve ostane zapušteno. Odmah krećemo s izdavanjem obveznica i pretvaranjem starog hangara u sklonište za napuštene kućne ljubimce, odnosno utočište za životinje i sve drugo što treba – najavljuje Čehok.

Potom je i Natalija Svrtan, predstavnica Mreže za zaštitu životinja, zahvalila Vladi RH i Gradu Varaždinu što su prepoznali važnost realizacije ovog projekta.

– Jako je dobro što će građani Varaždina opet biti približeni Dravi od koje su se, kako čujem, nažalost dosta udaljili.  Grad Varaždin zaista dosta investira i jako smo sretni što se prepoznaje važnost edukacije stanovništva o zbrinjavanju napuštenih životinja. Varaždin je uz još nekoliko gradova, svijetli primjer brige za napuštene životinje – smatra Svrtan.

Prvo „mačja kuća“, a onda i pseća

Varaždinska gradska komunalna tvrtka Tvrtka Čistoća je i dosad brinula o napuštenim mačkama, a sada će tu hvale vrijednu inicijativu još i nadograditi.

– S ovim darivanjem, ostvareni su preduvjeti za pokretanje skloništa za napuštene životinje. Intencija je da se u prvoj fazi izgradi sklonište za napuštene mačke, tzv. „mačja kuća“, a kasnije bi se to preslikalo na pse, nakon čega bi trebali napraviti i utočište za divlje životinje. Nužno je da se to u jednoj zajednici, što prije napravi  – rekao je Davor Skroza, direktor Čistoće.

Dodajmo da Grad Varaždin, Mreža za zaštitu životinja i Čistoća ovih dana započinju prve aktivnosti na edukaciji. Imaju letak spreman za dostavu koji će biti dostavljen svim Čistoćinim korisnicima na području Varaždinske županije, koji govori o zakonskoj obvezi kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca.

– Sklonište ima prijelaznu fazu, jer je intencija svih razvijenih zemalja u Europskoj uniji da se skloništa zatvaraju. Odnosno, svi se moraju svojski potruditi da napuštenih životinja praktički nema. To je cilj Mreže za zaštitu životinja, ali bi trebao biti i svih nas u društvu – zaključio je Davor Skroza.

Komentari

Komentara