Povežite se s nama

Kultura

Varaždinci se zadnjih deset godina pokazali kao najveći ljubitelji noćnih posjeta muzejima

Objavljeno:

- dana

Noć muzeja 2017.

Varaždin će se i ove godine, po 11. put  pridružiti tradicionalnoj manifestaciji Noć muzeja, 27. siječnja.

Varaždin se čvrsto pozicionirao na prvo mjesto po broju posjetitelja koji te noći obilaze muzejske postave Gradskog muzeja Varaždin. Ništa se neće promijeniti, vjeruju se, niti ove godine iako će postavi GMV-a ostati otvoreni jedan sat manje nego što je to uobičajeno – umjesto do 1 sat ujutro, muzej će bit otvoreno do ponoći.

Razgledavati će se stalni muzejski postavi – Kulturno-povijesnog odjela u Starom Gradu, Svijet kukaca u Palači Herzer i Izložba starih majstora u Palači Sermage – i dvije izložbe koje se otvaraju sredinom mjeseca.

U Palači Herzer će biti postavljene izložbe Priča o leptirima i Izložba fotografija Nacionalnog parka Krka.  Izložba o leptirima stiže iz zagrebačkog Prirodoslovnog muzeja i njezin je cilj educirati važnost opstanka leptira.

Na izložbi fotografija iz Nacionalnog parka Krka će se moći vidjeti fotografije podzemne faune koje su snimili članovi Hrvatskog speleološkog saveza.  

Izvor:
Foto: GMV

Kultura

Međimurska pjesma u izvedbi KUD-a Mihovljan orila se usred grada Korčule!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu programa “Folklorne večeri KUD-a Mihovljan na otoku Korčuli”, članice i članovi folklorne i tamburaške sekcije Društva u petak, 9. srpnja, izveli su tri nastupa te su tako spletovima međimurskih plesova i pjesama oduševili brojne domaćine i turiste koji borave na tom otoku.

Usprkos neizvjesnoj epidemiološkoj situaciji, sam projekt uspješno je realiziran u suradnji KUD-a Mihovljan, TZ-a Grada Korčule te Grada Čakovca.

Svoj prvi nastup “kudovke” i “kudovci” iz Mihovljana održali su pred brojnim gostima prekrasnog apartmanskog naselja Aminess u kojem su bili smješteni te u kojem su neumorno, usprkos velikim vrućinama, svakodnevno održavali jutarnje i večernje probe. Kao pravi čuvari tradicijske i kulturne baštine Međimurja, nisu željeli propustiti priliku upoznati se s kulturom i tradicijom otoka Korčule pa su u gradu Korčuli posjetili nastup Hrvatskoga glazbenog društva “Sveta Cecilija”, čije su članice i članovi izveli tradicionalni borbeni ples sa mačevima, poznatu morešku.

Čuvari tradicije

Budući da je vodstvo HGD-a “Sveta Cecilija” dobilo informaciju da će KUD Mihovljan prilikom njihova nastupa biti u publici, nakon predstave članice i članovi društva su, kao čuvari tradicije i kulture svojih krajeva, podijelili i razmijenili iskustva. Na kraju neformalnog razgovora i druženja dogovoren je zajednički nastup koji su Mihovljančarke i Mihovljančari s ponosom i realizirali.

Tako se međimurska pjesma orila u samom centru Korčule, a međimurski plesovi plesali zajedno s moreškom. Nakon nastupa pred brojnom domaćom i stranom publikom, dogovorena je daljnja suradnja ovih dvaju društava: vodstvo HGD-a “Sveta Cecilija” iskazalo je želju za dolaskom u Čakovec.

– U organizaciji TZ-a Grada Korčule naše je društvo je nastupilo pred brojnom domaćom i stranom publikom na Trgu pomirenja. Tim nastupom promovirali smo tradicijsku i kulturnu baštinu te narodnu nošnju Međimurja. Od publike smo u nekoliko navrata izmamili ovacije. Cijeli nastup vrlo je dobro bio medijski popraćen pa ga je tako prenosila i TV Korčula, a najavio Radio Korčula čiji je gost bio predsjednik Društva dr. sc. Predrag Kočila.

Ponosni što je upravo KUD Mihovljan promoviralo kulturnu baštinu Međimurja pred brojnim domaćinima i turistima na otoku Korčuli, željno iščekujemo da se popravi epidemiološka situacija te da svi KUD-ovi u Republici Hrvatskoj ponovo počnu sa probama i nastupima! – kažu iz Kulturno-umjetničkog društva Mihovljan.

Nastavite čitati

Kultura

Za očuvanje bednjanskog govora Ministarstvo kulture i medija Općini dodijelilo 20.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Bednja ulaže u svoju kulturu, baštinu i tradiciju. Vidljivo je to iz programa edukativnih radionica koji provodi s ciljem očuvanja bednjanskog govora.

Za taj je program Ministarstvo kulture i medija u sklopu natječaja za zaštitu nematerijalnih kulturnih dobara Općini dodijelilo sredstva u iznosu od 20 tisuća kuna.

S obzirom na to da je izvorni bednjanski govor sve ugroženiji, a današnji se govor razlikuje od prijašnjeg, Općina Bednja odlučila je provesti edukativne radionice za djecu koje će poticati očuvanje tradicionalnog govora.

– Bednjanski se govor ubraja među najkompliciranije govore kajkavskog narječja zbog bogatstva vokala i zanimljivih glasovnih promjena. Važno nam je očuvati ga među mlađim generacijama jer on predstavlja važan dio nematerijalne kulturne baštine našega kraja – rekao je načelnik Općine Bednja Damir Poljak. 

Edukativne radionice koje se održavaju od svibnja ove godine, a trajat će sve do rujna, namijenjene su djeci od četvrte do dvanaeste godine.

Radionice bi djecu trebale potaknuti na pisanje stihova i sastavaka na bednjanskom, kao i na njegovo očuvanje u dramskim i folklornim sekcijama.

– Putem niza glazbenih, kulinarskih, istraživačkih te dramskih i literarnih radionica nastojimo zainteresirati naše najmlađe mještane za stvaranje na izvornom bednjanskom i tako očuvati naš govor. Osim toga, na radionicama ih potičemo i na promišljanje o važnosti očuvanja naše kulture, baštine i tradicije. Djeca su naša budućnost i na njima svijet ostaje. Stoga je važno da ona njeguju našu kulturu i baštinu i nastave ih širiti među budućim generacijama – zaključio je načelnik Poljak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje