Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinci usred Dalmacije, na izložbi Cvijet Zadra odnijeli nagradu za spoj cvijeća i mora

Objavljeno:

- dana

Varaždinski Parkovi dobitnici su dvije nagrade na jubilarnom, 5. Cvijetu Zadra.

Ovogodišnja tema izložbe bila je „Cvjetna bajka“, a Parkovi su se, unatoč nastupima komunalnih poduzeća s obale, pokazali najkreativnijima u originalnom spoju cvijeća i mora.

Također, zadarski Nasadi, Zagrebački holding (podružnica Zrinjevac) i Parkovi, tri su najkreativnije tvrtke u oblikovanju prostora.

Izložba Cvijet Zadra održava se na zadarskoj rivi i domaćini ju smatraju važnim dijelom gradske turističke ponude, a 22 gredice i 40 tisuća sadnica će, istaknuto je na otvaranju izložbe, biti nezaboravna razglednica koju će brojni turisti poslati u svijet.

Nagradu su u ime Parkova primile djelatnice tvrtke Jelena Sekelj i Viktorija Cikač.

– Koristili smo više-manje domaće, autohtono cvijeće iz zadarskoga kraja – lavandu, smilje i aloa veru i kombinirali sa sezonskim cvijećem zbog živosti boja – pojasnila je po primitku nagrade Viktorija Cikač.

Nagrađeni nastup svoje tvrtke na zadarskoj izložbi komentirao je i direktor Parkova, Alen Runac.

– Lijepo je osvajati nagrade u jakoj konkurenciji iz branše, a biti u Dalmaciji najbolji za spoj cvijeća i mora je sjajno. U Parkovima nastojimo biti maksimalno kreativni za sve prigode. Neovisno radi li se o uređenju grada, groblja ili o izložbama, a veliki i zahtjevan posao uređenja hortikulture najekskluzivnijeg hotela u Hrvatskoj, rovinjskog Grand Parka, bio je osobiti izazov – rekao je Alen Runac.

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati