Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždincima Denisu i Aniti Peričić nagrade u srbijanskom Prijepolju

Objavljeno:

- dana

USPJESI U AUSTRIJI I SANDŽAKU

Varaždinski pisci Denis i Anita Peričić nagrađeni su na natječaju Bošnjačke kulturne zajednice iz Novog Pazara, a u novom broju “Panonskog ljetopisa”  u Austriji je objavljen opsežan izbor iz njihova stvaralaštva – na hrvatskom i gradišćanskohrvatskom jeziku te u prijevodima na njemački i slovenski.

Za suautorski esej “Vlak smrti” varaždinski pisci Denis i Anita Peričić dobili su drugu nagradu na književnom natječaju “Štrpci bez mezara”, koji je organizirala Bošnjačka kulturna zajednica u Novom Pazaru (Sandžak, Srbija).

Tema specifična: zločin iz 1993. na željezničkoj postaji Štrpci

Tema natječaja bila je specifična: zločin koji su srpske paravojne postrojbe 1993. počinile na željezničkoj postaji Štrpci, kad su iz vlaka odvele i mučki ubile 18 Bošnjaka i jednog Hrvata. Taj događaj, o kojem šira javnost još uvijek premalo zna, jedan je od rijetkih ratnih zločina koje su Srbi počinili na užem području vlastite države (ne računajući Kosovo i Vojvodinu).

Denisu i Aniti Peričić ovo je prva nagrada koju im je dodijelila jedna muslimanska vjerska zajednica.

Dodjela je održana 6. srpnja na svečanoj Bajramskoj akademiji u Prijepolju. Prvu nagradu dobila je Amina Mišorep, a treću Lejla Ugljanin (obje za pjesme). Nakon brojnih sekularnih priznanja te nagrada katoličkih i židovskih zajednica, ovo je prva nagrada koju je Denisu i Aniti Peričić dodijelila jedna muslimanska vjerska zajednica.

U novom broju „Panonskog ljetopisa“ za 2016. godinu objavljen je veliki tematski blok s izborom iz književnog stvaralaštva Denisa i Anite Peričić. „Panonski ljetopis“, godišnjak koji uređuje dr. Robert Hajszan iz Pinkovca (Gradišće, Austrija), pruža presjek kulturnog života na panonskom području, s tekstovima na hrvatskom, gradišćanskohrvatskom, njemačkom, mađarskom i slovenskom jeziku.

Uz opsežne životopise, bibliografije i fotografije autora, objavljeni su samostalni radovi Denisa Peričića – tri antologijske kajkavske pjesme (sve i u prijevodu na njemački), priče “Trajanovi memoari” (na hrvatskom i u prijevodu na njemački) i “Tijelo od snova” (Nagrada Lapis Histriae 2014., na hrvatskom i u prijevodu na slovenski) – kao i radovi napisani u suautorstvu s Anitom Peričić: monodrama “Poslidnje riči Ivana Filipa Vezdina” (nagrada na Susretu „Stjepan Kranjčić“ 2015., na gradišćanskohrvatskom jeziku) te priče “Kralj triju kraljevstava” (finalist natječaja WHF 2015.) i “Izgladnice” (nagrada na natječaju Gradske knjižnice Makarska 2015.).

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Stiže zahlađenje: temperatura zraka na sjeveru zemlje i do 8 stupnjeva ispod nule

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

hladno zima deka

Početak tjedna koji slijedi će biti oblačan, povremeno i uz snijeg, ali s oborinama uglavnom u gorskim predjelima, piše Državni hidrometeorološki zavod.

Osim oborina, u ponedjeljak prijepodne je moguć i slab sjeverni ili sjeveroistočni vjetar, a poslijepodne se očekuje prestanak eventualnih oborina, razlaz oblaka i razvedravanje.

Najviša dnevna temperatura zraka sutra će se kretati oko nule, uglavnom između -1 i 2 stupnja.

Krajem ponedjeljka osjetno će zahladiti pa će u utorak ujutro na sjeveru i sjeverozapadu zemlje temperatura zraka ići i do 8 stupnjeva ispod nule, a ni tijekom dana neće prelaziti nulu, već će najviše doseći -1 Celzijev stupanj.

Krajem tjedna temperatura zraka malo će porasti, a u petak je moguće i malo kiše.

Iz DHMZ-a su uputili upozorenje na moguće hladne valove za određene dijelove zemlje. Ono se ne odnosi na područje Varaždinske i Međimurske županije, ali u slučaju da putujete u druge dijelove zemlje, evo informacija.

Naime, velika opasnost od hladnih valova očekuje se na području Dubrovnika u ponedjeljak i utorak, a u srijedu umjerena. Umjerena opasnost u prva tri dana očekuje se na području Splita, na području Osijeka u utorak i srijedu, a na području Rijeke i Karlovca u srijedu, stoji u upozorenju DHMZ-a, stoga donose i preporuke za javnost kako se zaštititi od velikih hladnoća.

Preporuke:

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Kako bi se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka:

  • Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.
  • Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
  • Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
  • U slučaju kiše koja se ledi u dodiru s tlom, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.
  • Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
  • Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
  • Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.
  • U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati:

Hitnu medicinsku službu – 194
ili
Centar za žurne službe – 112

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Započeli radovi u vinogradu: Toplički vinogradari tradicionalno obilježili Vincekovo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako to nalažu stari vinogradarsko-vinarski običaji, 22. siječnja obilježava se Vincekovo kao početak nove vinogradarske godine i početak radova u vinogradu.

Čuvari tradicije – Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice – tako je u subotu, 22. siječnja, obilježila Vincekovo ceremonijalom rezidbe, a ove je godine domaćin bio Tomislav Matkun na bregu Vanjkovec.

Domaćin ovogodišnjeg Vincekova rekao je da kroz OPG pokazuju i volju i želju te ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu.

Govoreći o prošloj vinogradarskoj godini kazao je da je bila dobra i da su vremenske prilike napravile svoje. Kao dokaz da je vino bilo dobro govori i činjenica da prošlogodišnje berbe više nema.

Što se tiče obilježavanja Vincekova, istaknuo je da je u subotu rezidbom počela nova vinogradarska godina.

– Svaki vinogradar zna koliko truda i znanja treba uložiti svatko tko se želi baviti ovim poslom. Danas režemo palice da bi ih stavili u vodu i kako bi nam pokazale kakva će biti nova vinogradarska godina, naravno ovisno i o vremenskim prilikama – pojasnio je u subotu Matkun koji vjeruje da će godina biti dobra.

Udruga vinograda i voćara Sveti Martin postoji 22 godine i broji stotinjak članova. Predsjednik Stjepan Bujanec ističe kako je cilj djelovanja napredak vinogradarstva i vinarstva na području Varaždinskih Toplica.

– Želimo poboljšati asortiman trsova i samim time vina. Sudjelujemo na predavanjima kroz koja dobivamo vrijedne savjete stručnjaka i nova znanja. Uz vinogradarstvo educiramo se i napredujemo na području vinarstva jer nije bitno proizvesti samo kvalitetno grožđe već i kvalitetno vino – rekao je Bujanec koji se, kao i Matkun, složio da je prošla godina bila jako dobra, možda i najbolja u posljednjih desetak godina.

Što se tiče suradnje s Gradom Varaždinske Toplice, zaključio je kako je ona i više nego dobra.

– Grad nas u zadnje vrijeme prati u svim našim aktivnostima, kroz pomoć u organizaciji i ono što je još važnije, financijski. A mi sudjelujemo u gradskim manifestacijama – kazao je Bujanec, dodavši da, osim s Gradom, dobru suradnju imaju i s Turističkom zajednicom.

Vincekovo u Varaždinskim Toplicama proteklo je uz dobru klopu i kapljicu te uz tamburaški sastav exFakini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje