Povežite se s nama

U fokusu

“Varaždincima je ugroženo zdravlje, a vlast to ignorira”

Objavljeno:

- dana

Vijećnici Hrasta traže hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća

Vijećnici Hrasta traže hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća Varaždina na kojoj bi se raspravljalo o otpadu. – Tražimo da gradonačelnik Goran Habuš na toj sjednici podastre cjelokupne i točne informacije o otpadu koji je problem za sve naše građane.

 Ujedno zahtijevamo da se na tu sjednicu pozovu odgovorni iz inspekcije zaštite okoliša, nadležnog Ministarstva, Varkoma i drugih institucija. – Hrast je razočaran inercijom gradske vlasti glede rješavanja problema s varaždinskim otpadom. Gradska vlast ne čini ništa i to se očito, sudeći po zadnjim događajima, prelama na leđima, bolje reći plućima građana Varaždina – istaknuto je u priopćenju koje je potpisao vijećnik Hrasta Željko Cecelja.

Zagađenje okoliša

Iz te stranke podsjećaju da su još u prosincu upozorili da građani nemaju dovoljno informacija o stanju s obradom komunalnog otpada, što smatraju nedopustivim.
– Nažalost, gradonačelnik i njegova većina u Gradskom vijeću posve su ignorirali naše zahtjeve. Nakon toga ne samo da od aktualne vlasti nismo dobili nikakve informacije što se događa s otpadom, kako starim tako i novim, nego smo iz tiskovina prošlog tjedna doznali da jedna varaždinska tvrtka suspaljuje neke dijelove komunalnog otpada u energani na biomasu. Radi navedenog, građanima je ugroženo zdravlje, a ta varaždinska tvrtka očito zagađuje okoliš jer nema nikakvih uvjeta, kako tehničkih, tako ni zakonskih za spaljivanje pa niti dijela komunalnog otpada – navode.

Nisu li računi sa stavkom “kanta” koje Varkom šalje građanima protuzakoniti?

Stoga su gradskoj vlasti odlučili javno ponovno postaviti pitanja koja su, napominju, sada već od životnog i zdravstvenog značaja za Varaždince. – Što je s koncesijom za balirani otpad, gdje su odgovori Ministarstva okoliša na pitanja koja je postavilo Gradsko vijeće i tko će biti odgovoran za moguću štetu zbog tužbe koncesionara za balirani otpad, kojeg gradska vlast očito ignorira? Zašto se otpad i dalje balira u Brezju kada je gradonačelnik rekao da se to više ne radi, a i nadležno Ministarstvo je o tome reklo svoje? Tko to dopušta daljnje baliranje kad se očito radi o ekološkoj bombi, koju nitko niti ne pokušava demontirati? Čije su te nove bale – varaždinske ili državne? – pitaju iz Hrasta.

Zašto suspaljivanje?

Odgovore traže i u vezi energane Univerzala.
– Tko je i kada izdao dozvole za spaljivanje komunalnog otpada, kao i za termičku obradu otpada u energani Univerzala? Je li ta lokacija po urbanističkom planu predviđena za termičku obradu opasnog otpada? Što je otkrila inspekcija u nadzoru rada energane, kakve su to nepravilnosti uočene i što Grad namjerava poduzeti? Znamo da je u ponudi na koncesijski natječaj Univerzal ponudio odlaganje, a nikako i termičku obradu ili nešto drugo. Ako je ponudio samo odlaganje svježeg otpada, zašto i što ovaj koncesionar suspaljuje u svojoj energani? – pitaju.
Zanima ih i provodi li se kontinuirano mjerenje kvalitete zraka na lokacijama Univerzala, a i nije li za ukupne količine otpada trebalo izraditi studiju utjecaja na okoliš ili neki sličan dokument.
Konačno, gradskoj vlasti su postavili i pitanje o Varkomovim računima. – Kakve to račune šalje Varkom Varaždincima i nisu li ti računi protuzakoniti s obzirom na odredbe Zakona o zaštiti potrošača? Pogledajte stavku “kanta” – napomenuli su u priopćenju.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zagorje-Tehnobeton je varaždinska tvrtka koja je lani ostvarila najveću dobit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2020. godini poslovao je 2176 poduzetnika s 21.003 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 1,5 % u odnosu na 2019. godinu, objavila je FINA.

Znači, FINA je napravila pregled podataka tvrtki koji imaju sjedište baš u Varaždinu.

U 2020. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su pad ukupnih prihoda od 1,2 % i ukupnih rashoda od 1,9 % u odnosu na 2019. godinu. S ostvarenih 14,9 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije bio je 54,2 % (27,5 milijardi kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini, u iznosu od 571,7 milijuna kuna, što je 19 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2019. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2020. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,9 %, u broju zaposlenih 49,7%, u ukupnim prihodima 54,2%, u ukupnim rashodima 54,6%, u dobiti razdoblja 45,8% i u gubitku razdoblja 46,8%.

U razdoblju od 2008. do 2014. godine (iznimka je 2011. godina) iskazan je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli, s tim da u 2019. godini (15,2 milijarde kuna) još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna). U 2020. godini ostvareno je 14,9 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2020. godini, bila je VINDIJA d.d. s 3 milijarde kuna. Društvo je sa 1128 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina.

Druga po visini prihoda bila je KOKA d.d. s 1,3 milijarde kuna, koja je ostvarila 8,6 % ukupnih prihoda svih poduzetnika Varaždina.

U 2020. godini, najveću dobit razdoblja od 59,3 milijuna kuna ostvarilo je društvo ZAGORJE-TEHNOBETON d.d. s 236 zaposlenih (udio od 8,4% u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu).

Nastavite čitati

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje