Povežite se s nama

U fokusu

“Varaždincima je ugroženo zdravlje, a vlast to ignorira”

Objavljeno:

- dana

Vijećnici Hrasta traže hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća

Vijećnici Hrasta traže hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća Varaždina na kojoj bi se raspravljalo o otpadu. – Tražimo da gradonačelnik Goran Habuš na toj sjednici podastre cjelokupne i točne informacije o otpadu koji je problem za sve naše građane.

 Ujedno zahtijevamo da se na tu sjednicu pozovu odgovorni iz inspekcije zaštite okoliša, nadležnog Ministarstva, Varkoma i drugih institucija. – Hrast je razočaran inercijom gradske vlasti glede rješavanja problema s varaždinskim otpadom. Gradska vlast ne čini ništa i to se očito, sudeći po zadnjim događajima, prelama na leđima, bolje reći plućima građana Varaždina – istaknuto je u priopćenju koje je potpisao vijećnik Hrasta Željko Cecelja.

Zagađenje okoliša

Iz te stranke podsjećaju da su još u prosincu upozorili da građani nemaju dovoljno informacija o stanju s obradom komunalnog otpada, što smatraju nedopustivim.
– Nažalost, gradonačelnik i njegova većina u Gradskom vijeću posve su ignorirali naše zahtjeve. Nakon toga ne samo da od aktualne vlasti nismo dobili nikakve informacije što se događa s otpadom, kako starim tako i novim, nego smo iz tiskovina prošlog tjedna doznali da jedna varaždinska tvrtka suspaljuje neke dijelove komunalnog otpada u energani na biomasu. Radi navedenog, građanima je ugroženo zdravlje, a ta varaždinska tvrtka očito zagađuje okoliš jer nema nikakvih uvjeta, kako tehničkih, tako ni zakonskih za spaljivanje pa niti dijela komunalnog otpada – navode.

Nisu li računi sa stavkom “kanta” koje Varkom šalje građanima protuzakoniti?

Stoga su gradskoj vlasti odlučili javno ponovno postaviti pitanja koja su, napominju, sada već od životnog i zdravstvenog značaja za Varaždince. – Što je s koncesijom za balirani otpad, gdje su odgovori Ministarstva okoliša na pitanja koja je postavilo Gradsko vijeće i tko će biti odgovoran za moguću štetu zbog tužbe koncesionara za balirani otpad, kojeg gradska vlast očito ignorira? Zašto se otpad i dalje balira u Brezju kada je gradonačelnik rekao da se to više ne radi, a i nadležno Ministarstvo je o tome reklo svoje? Tko to dopušta daljnje baliranje kad se očito radi o ekološkoj bombi, koju nitko niti ne pokušava demontirati? Čije su te nove bale – varaždinske ili državne? – pitaju iz Hrasta.

Zašto suspaljivanje?

Odgovore traže i u vezi energane Univerzala.
– Tko je i kada izdao dozvole za spaljivanje komunalnog otpada, kao i za termičku obradu otpada u energani Univerzala? Je li ta lokacija po urbanističkom planu predviđena za termičku obradu opasnog otpada? Što je otkrila inspekcija u nadzoru rada energane, kakve su to nepravilnosti uočene i što Grad namjerava poduzeti? Znamo da je u ponudi na koncesijski natječaj Univerzal ponudio odlaganje, a nikako i termičku obradu ili nešto drugo. Ako je ponudio samo odlaganje svježeg otpada, zašto i što ovaj koncesionar suspaljuje u svojoj energani? – pitaju.
Zanima ih i provodi li se kontinuirano mjerenje kvalitete zraka na lokacijama Univerzala, a i nije li za ukupne količine otpada trebalo izraditi studiju utjecaja na okoliš ili neki sličan dokument.
Konačno, gradskoj vlasti su postavili i pitanje o Varkomovim računima. – Kakve to račune šalje Varkom Varaždincima i nisu li ti računi protuzakoniti s obzirom na odredbe Zakona o zaštiti potrošača? Pogledajte stavku “kanta” – napomenuli su u priopćenju.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje