Povežite se s nama

Međimurje

Varaždinka Lana Kos i Simfonijski orkestar HRT-a na novogodišnjem koncertu u Centru za kulturu

Objavljeno:

- dana

Nova 2018. uz valcere i polke

Tradicionalni novogodišnji koncert Simfonijskog orkestra HRT-a pod palicom maestra Ive Lipanovića i varaždinske solistice Lane Kos održat će se u Centru za kulturu Čakovec 30. prosinca u 20 sati.

Na programu su Liszt, Kalman, Lehar i Brahms, a najveći dio koncerta bit će posvećen skladbama obitelji Strauss čiji su valceri i polke neizostavni dio blagdanskog ozračja.

Solistica Lana Kos rođena je 1984. godine u Varaždinu, a pjevanje je učila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Sa samo sedamnaest godina debitirala je u ulozi Kraljice noći u Mozartovoj Čarobnoj fruli u HNK Zagreb. Zbog specifične boje glasa, raspona od tri oktave te lakoće i suverenosti pjevanja, njezin veliki pjevački potencijal odmah je došao do izražaja, a prepoznao ga je i veliki Mstislav Rostropovič angažiravši je za ulogu Nataše Rostove u Prokofjevljevu Ratu i miru u moskovskom Boljšoj teatru.

Međunarodna karijera Lane Kos doživjela je pravi uzlet 2011. godine i to ulogom Violette koju je pjevala u Veroni uz dirigenta Carla Rizzija i redatelja Huga de Anu te u Teatru Massimo u Palermu uz dirigenta Bruna Bartolettija i redatelja Henninga Brockhausa. U narednim godinama Lana Kos niže brojne uspjehe nastupima na svjetskim pozornicama.

Sezonu 2016./2017. otvorila je ulogom Liù (Turandot) koju je otpjevala na Međunarodnom glazbenom festivalu u Makau, Kina. Također priprema ulogu Leonore (Trubadur) u Centru umjetnosti u Seulu, koju će pjevati između petnaest angažmana u Grazu u razdoblju između rujna 2017. i ožujka 2018. U narednom razdoblju angažirana je za ulogu Violette u Genovi i Bariju (Teatro Petruzzelli) te 2020. godine u Teatru Real Madrid.

Cijena ulaznice za ovaj koncert iznosi 100 kuna.

Izvor: CZK Čakovec
Foto:

Međimurje

U Međimurju 157 novih slučajeva zaraze i jedna preminula osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 364 uzorka, od čega su evidentirana 154 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 42,3% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 3. prosinca županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 3 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 165 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1199.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 87.247 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 115 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 10 osoba, otpušteno je 15 osoba, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminula je 1 osoba, muška osoba stara 87 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Sutra, 4. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Čakovcu (u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za Javno zdravstvo Međimurske županije) od 9:00 do 13:30 sati.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine, cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska priroda: Tri velika istraživanja i brojni monitorinzi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Dušan Jelić

Autorica teksta: Sara Kočiš, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode
Autor fotografije: Dušan Jelić

Na predstavljanju rezultata istraživanja “Međimurske prirode”, održanom 24. studenoga u CZK-u “Rudar” u Murskome Središću, imali smo prilike izravno iz usta istraživača čuti njihova iskustva, doživljaje i zaključke s opsežnih terenskih istraživanja u Međimurju provedenih ove godine.

Coprnice i matuli

Istraživanjem raznolikosti leptira Regionalnog parka Mura-Drava na području Međimurske županije zabilježili smo ukupno 56 vrsta dnevnih i čak 593 vrste noćnih leptira. Zabilježeni broj danjih leptira čini približno 28% faune danjih leptira Hrvatske i ukazuje na relativno veliku raznolikost.

Za noćne leptire možemo smatrati da se radi tek o početku višegodišnjih istraživanja te je za potpuniji pregled faune potrebno mnogo više terenskih izlazaka u različitim godišnjim dobima. Mnoge zabilježene vrste noćnih leptira predstavljaju tek drugi ili treći nalaz za faunu Hrvatske, a neke od njih nisu bilježene nekoliko desetljeća!

Čikov ili piškur

Riba piškur, Međimurcima znana kao čikov, često se nalazila na jelovniku starih Međimuraca, što dokazuje i izreka “Motaš se kak piškur v loncu!” Bila im je dostupna zato što nastanjuje stajaće vode, rukavce i bare, zadržavajući se u muljevitom dnu, a lovili su je pomoću pletenih košara. Od 51 istražene lokacije, piškur je zabilježen na trima lokacijama, što je posljedica njegova obitavanja na teže dostupnim, gusto obraslim staništima i stoga relativno teškog uzorkovanja pomoću standardnih ihtioloških metoda, kao što je elektroribolov.

Osim piškura, zabilježeno je još 30 vrsta riba, od kojih posebno vrijedi istaknuti drugi nalaz koljuške za Međimursku županiju te devet novih lokaliteta crnke, koja u Međimurju trenutačno broji oko stotinu populacija, što je veća populacija od ostatka Europe zajedno.

Veliki dunavski vodenjak

Veliki i dunavski vodenjak

Nakon što su potvrđeni uz rijeku Muru, veliki vodenjaci prvi put su zabilježeni i uz rijeku Dravu te na zapadnom dijelu županije uz granicu sa Slovenijom. Kako u Hrvatskoj postoje dvije slične vrste velikih vodenjaka koje međusobno mogu stvoriti hibride mješovitih morfoloških osobina, tek daljnjom genetičkom analizom uhvaćenih jedinki potvrđena je prisutnost obje vrste, to jest dunavskog i velikog vodenjaka, što daje novu sliku o njihovoj rasprostranjenosti u županiji i u Hrvatskoj.

Na kraju su predstavljeni i rezultati dvadesetak monitoringa koje je provela “Međimurska priroda”, a sve je to još jedan veliki korak k upoznavanju i zaštiti naše prirode.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje