Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinka Marta Klemenčić odlazi u Boliviju: Oduvijek sam htjela ići u misiju i raditi s djecom

Objavljeno:

- dana

Želja za odlaskom u misiju kod Varaždinke Marte Klemenčić postoji još od sedmog razreda osnovne škole, a 16. ožujka ove godine ta će joj se želja i ostvariti.

Prilika za takvo što ukazala joj se prije otprilike dvije godine u razgovoru s fra Ivicom Vrbićem, koji posljednje tri godine živi u Boliviji, gdje služi mise i pomaže mještanima. Rekao joj je da ondje želi pokrenuti laičke misije, u okviru kojih bi se radilo s djecom.

– Trebao mu je netko tko je završio fakultet pedagoškog usmjerenja, tko je nezaposlen, nije u braku i spreman na boravak u Boliviji na godinu dana. Shvatila sam da udovoljavam uvjetima jer sam završila pedagogiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu – rekla je Marta i dodala da je htjela ići odmah nakon završetka fakulteta, no tada još nije bio osiguran smještaj u selu.

Situacija tamo je teško opisiva – ima izrazito puno napuštene djece, djevojke rano zatrudne, a droga i alkohol pristupni su im od rane dobi. Obrazovni i zdravstveni sustav u velikom su razvojnom zaostatku.

U međuvremenu je odradila stručno osposobljavanje i položila stručni ispit na VI. osnovnoj školi u Varaždinu, a istovremeno su se radovi na kući za volontere u bolivijskom selu Minero privodili kraju.

Tako će se Marta 16. ožujka, zajedno s Mateom, djevojkom iz Đakova, uputiti u Minero, malo bolivijsko selo do kojeg vode blatnjavi putovi koje tijekom kišnih sezona voda u potpunosti prekrije, i time će postati prvi laici iz Hrvatske koji su otišli volontirati u Boliviju. Selo Minero je od najvećega bolivijskoga grada Santa Cruza udaljeno 80-ak kilometara.

Teška situacija

Situacija ondje je teško opisiva: – Ima izrazito puno napuštene djece, djevojke rano zatrudne, s 12-13 godina počnu konzumirati droge i alkohol. Sve im je to jako pristupačno, a nemaju nikakvo obrazovanje da bi znali opasnosti takvog načina života. Samo 2016. godine u jednoj općini župe bilo je oko 400 maloljetničkih trudnoća. Kada dijete napuni godinu-dvije, roditelji odu u grad i više se nikada ne vrate u selo, a o djetetu brinu baka i djed ili krsni kumovi. To se često događa, pa rijetko tko želi biti kum djetetu jer postoji velika šansa da će mu uskoro pripasti briga o istom – ispričala je Marta i dodala da su razlike u društvu ekstremne.

Prva dva mjeseca intenzivno će učiti španjolski jezik, a onda će 10 mjeseci provoditi preventivne programe

Bogati žive u gradovima i vrlo ih je malo u odnosu na ukupnu populaciju. Zdravstvo i obrazovanje u tolikom su zaostatku da ljudi koji žive u selima još uvijek bolesne vode vračevima, a ako dijete ne dođe u školu, za to nitko ne mari.

– S fra Ivicom je tamo došao i doktor, pa se u nekim selima to malo unaprijedilo u posljednje tri godine, ali zdravstveni i obrazovni sustav treba razvijati korak po korak – rekla je.

Planovi

Prva prepreka s kojom će se susresti je jezik. Bolivija, kao država s najvećim brojem Indijanaca, ima oko 70 jezika – svako pleme ima svoj jezik, no svi govore španjolski. Marta kaže da je već počela učiti jezik, no intenzivno učenje španjolskog imat će prva dva mjeseca kada stignu u Minero te će idućih 10 mjeseci raditi s djecom.

– Plan je da započnemo te misije, pa da svake godine dolazi netko drugi. Fra Ivica ima župe u 22 sela u krugu od 80-ak kilometara oko Minera. Mi ćemo s njime ići po selima i dok on služi mise, mi ćemo se vani baviti s djecom. Htjeli bismo provoditi preventivne zdravstvene i obrazovne programe, ali još ne znamo kako će to izgledati jer smo prvi laici koji će ići tamo. Osim toga, žene smo i bijele smo, pa ne znamo kako će nas prihvatiti – objasnila je Marta.

Htjeli bismo u tim ljudima pobuditi nadu da im može biti bolje, ukazati na to da imaju utjecaj na vlastiti život i da mogu promijeniti neke stvari.

Marta i Matea u Zagrebu su pohađale „Brain a Brain“ edukaciju preko Abacusa. Radi se o programu koji unapređuje povezivanje polutki mozga i samim tim olakšava učenje. Budući da je jedan od ciljeva motivirati djecu na učenje i školovanje, tako nešto pokušat će prenijeti i tamošnjoj djeci kako bi ih se lakše uvelo u preventivne obrazovne i zdravstvene programe.

Također, radit će na prevenciji maloljetničke delikvencije tako da će pokušati djeci osvijetliti svakodnevicu putem raznih radionica i igre te ih zainteresirati za neke izvannastavne aktivnosti:

– Navodno jako dobro reagiraju na glazbu. Počela sam svirati ukulele prije godinu dana, a Matea svira gitaru i klavir. Naše su želje da djeci kroz druženje ponudimo neke druge stvari, izvannastavne aktivnosti koje ona nemaju. Naučila sam latinoamerički ples, Matea pleše breakdance, obje smo pjevale u zboru… Možda djeca otkriju nešto novo u čemu su dobra i što vole raditi. Želimo im pobuditi nadu i želju za boljim životom te ukazati na to da mogu utjecati na vlastiti život.

U gradovima je stopa kriminala vrlo visoka, dok je u selima nešto manja – dodala je.
Na pitanje postoji li kod nje barem mala količina straha, Marta kaže da je na sve vrlo dobro pripremljena i da je više uzbuđena nego što ju je strah.

– Bitno je uz sebe imati 5 dolara za slučaj ako te netko želi opljačkati, da mu ih možeš dati da ga se riješiš kako te ne bi ozlijedio. Kuća u kojoj ćemo biti smještene je dobro osigurana: prozori imaju rešetke, imamo dresiranog psa, njemačkog ovčara, imamo sef za stvari preko noći… Zapravo je moj najveći strah da se ne razbolim i da moram otići, pa da nemaju koristi od mene – zaključila je Marta, a mi joj u ovoj južnoameričkoj avanturi želimo puno sreće.

Sličnost s našim Romima u romskim naseljima

Marti putovanje u Boliviju neće biti prvi susret s humanitarnim radom – volontirati je počela još u osnovnoj školi, kada je pomagala u Udruzi Spas, a posljednjih godina volontirala je u Domu Lekić, akcijama varaždinske Frame, Socijalnoj samoposluzi, ljetnom kampu na Sljemenu te u dječjoj udruzi Hrabrost.

S obzirom na sličnost margina društava na kojima se nalaze, djecu iz bolivijskih sela Marta po mentalitetu uspoređuje s našim Romima iz romskih naselja s kojima radi posljednje tri godine. Najistaknutije iskustvo je ljetni kamp na Sljemenu, koji traje tjedan dana, a vode ga američka grupa Navigators i hrvatski volonteri.

– To izgleda otprilike tako da se na Sljemenu okupi desetak Amerikanaca, petnaestak Hrvata i četrdesetak romske djece koja dolaze iz okolice Čakovca ili Koprivnice. Radimo s njima sportske i razne druge aktivnosti te im se pokušava približiti obrazovanje, pokazati da to ne mora biti dosadno, već nešto dobro i zanimljivo.

Pokazalo se da vole pokuse: jedan mladi Amerikanac s tehničkog fakulteta učio ih je od plastičnih čaša i žica napraviti slušalice i zvučnike za mobitel. Zainteresirali su se i stvarno su uspjeli to spojiti tako da radi – rekla je sa smiješkom na licu i dodala kako se nada da će tako nešto uspijevati raditi i s bolivijskom djecom.

Za kraj se osvrnula i na lijepo iskustvo za vrijeme stručnog osposobljavanja na VI. osnovnoj školi u Varaždinu te najavila moguću suradnju škola:

– VI. OŠ je jako otvorena prema međunarodnim suradnjama, projektima, prema svemu zapravo. Razmišljamo da napravimo jedan eTwinning projekt kojim bismo povezali VI. OŠ i škole u Boliviji. Još ne znamo točno kako bi to izgledalo niti kako bi funkcioniralo, ali imamo želju i namjeru to napraviti.

Život i društvo

Sortirnica otpada trebala bi za 9 mjeseci niknuti na lokaciji Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj 20. siječnja je u Gradskoj vijećnici potpisao ugovore o izgradnji i opremanju te nadzoru radova na izgradnji sortirnice na lokaciji Motičnjak u Varaždinu.

Potpisivanju su nazočili ponuditelj ekonomski najpovoljnije ponude za izgradnju i opremanje sortirnice, direktor tvrtke MEPRO d.o.o. Darko Varga, prokurist tvrtke Aedificon d.o.o. Žarko Kraljić s kojim je potpisan ugovor o nazoru radova te zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Gradonačelnik Bosilj naglasio je da je izgradnja sortirnice veliki iskorak u gospodarenju otpadom.
– Tvrtka Mepro će za devet mjeseci izgraditi moderno postrojenje, sortirnicu za reciklabilni otpad. Sve ove komponente – plastika, tkanina, papir, metal, staklo, sve što se odvojeno prikuplja kod naših građana, dodatno će se sortirati u novoj sortirnici. Moja ideja jest da građanima olakšamo jer nema potrebe da imaju mini reciklažna dvorišta i veliku količinu kanti u svojim kućanstvima, već da imamo jednu crnu kantu za mješoviti komunalni otpad i jednu kantu za reciklabilni otpad – rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je kako je izgradnja sortirnice još jedan u nizu poteza kako bi se gospodarenje otpadom u Varaždinu podiglo na višu razinu: „Moći ćemo, primjerice iz plastike izdvajati pet različitih komponenti, od kojih ćemo dvije moći prodavati. Trenutno plaćamo 895 kuna samo da nam netko otkupi tonu plastike. Vjerojatno ćemo u tome naći solidnu ekonomsku računicu.“

Najavio je da će, iako je riječ o automatiziranoj sortirnici, biti potrebe za otvaranjem novih radnih mjesta: „Niti u automatiziranoj sortirnici ne može se zamijeniti ljudski faktor koji je izuzetno bitan. Očekuje se da će sortirnica u godinu dana u jednoj smjeni obraditi sedam tisuća tona otpada, a za to je potrebno dvanaest do petnaest zaposlenih. Ne možemo znati tko će upravljati sortirnicom nakon što će biti izgrađena jer će za to biti objavljen natječaj, ali bit će sigurno otvorena nova radna mjesta.“

Grad Varaždin ostaje isključivi vlasnik sortirnice. Prethodno, Grad Varaždin, Grad Ivanec, Grad Lepoglava i općine: Bednja, Beretinec, Cestica, Donja Voća, Jalžabet, Klenovnik, Mali Bukovec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Veliki Bukovec, Vidovec, Vinica i Visoko su 2020. godine sklopili Sporazum o zajedničkom korištenju postrojenja za sortiranje. Temeljem tog sporazuma Grad Varaždin je uspješno prijavio projekt izgradnje i opremanja sortirnice za dodjelu bespovratnih sredstva te s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao 2021. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Po provedenom postupku javne nabave, odabrana je ekonomski najpovoljnija ponuda tvrtke Mepro d.o.o., a ugovorne strane suglasno su utvrdile cijenu svih ugovorenih radova u iznosu od 26.868.521,81 kuna bez PDV-a. PDV iznosi 6.717.130,45 kuna, stoga ukupna cijena svih ugovorenih radova s PDV-om iznosi 33.585.652,26 kuna.

Grad Varaždin već je osigurao i dodatna sredstva za provedbu projekta putem Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2020. godinu u visini od 2.681.535,46 kuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi 50.510.526,63 kn. Prihvatljivi troškovi projekta iznose 35.753.806,01 kuna za što su dodijeljena bespovratna sredstva u visini od 85 %, odnosno u iznosu od 30.390.735,10 kuna.

Rok izvođenja radova je devet mjeseci. Cilj je na lokaciji Motičnjak izgraditi postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala – SORTIRNICA, kapaciteta oko 7000 tona godišnje u jednoj smjeni.

Sortirnice su važan segment sustava gospodarenja otpadom, budući da se u njima odvojeno sakupljeni reciklabilni otpad razvrstava, selektira i čisti od nepoželjnih segmenata čime mu se povećava kvaliteta i vrijednost te postaje sekundarna sirovina na tržištu koja se može reciklirati ili upotrijebiti na neki drugi način.

Planirani radovi između ostalog obuhvaćaju izvedbu kolno-pješačkog pristupa i ulaza na parcelu, nadzemne mosne vage, porte, sortirnice s nadstrešnicom te dobavu, dopremu i ugradnju opreme, aneksa, montažno-demontažnog skladišta, manipulativnih površina koje obuhvaćaju i ekonomsko dvorište za prostor za kontejnere i površine za pranje vozila, parkirališnog prostora i druge radove predviđene projektom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija za vikend kontrolira imate li zimsku opremu te testira na prisutnost alkohola ili droge

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Obzirom na najavljeno pogoršanje vremenskih uvjeta, policija podsjeća na obvezu posjedovanja zimske opreme, te kako što sigurnije sudjelovati u prometu ukoliko su na cestama zimski uvjeti. Policijski službenici će također tijekom ovog vikenda pojačano nadzirati i posjedovanje zimske opreme na vozilima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje