Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinka Vanda Vrček srebrna na Europskoj olimpijadi eksperimentalnih znanosti 2022.

Objavljeno:

- dana

U Češkoj je od 8. do 14. svibnja, u mjestu Hradec Kralove, održana Europska olimpijada eksperimentalnih znanosti 2022. Na olimpijadi je Hrvatsku predstavljalo šest učenika, među kojima i polaznica Centara izvrsnosti za biologiju i kemiju Vanda Vrček. Vanda je zajedno sa svojim kolegama ostvarila izvrstan uspjeh, srebrnu medalju.

Na olimpijadi je sudjelovalo 120 učenika iz 20 zemalja članica Europske unije, raspoređenih u 40 timova. Natjecali su se u rješavanju interdisciplinarnih praktičnih zadataka iz fizike, kemije i biologije, a od natjecatelja se zahtijevala spretnost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te znanstveni pristup rješavanju problema. Timovi su istraživali fizikalna, kemijska i biološka svojstva kože i spojeva u koži, ogib svjetlosti na modelu molekule DNA, analizirali spojeve koje imaju antivirusna svojstva te proučavali mutacije DNA vezane uz različite bolesti u humanoj populaciji.

Iako su zadaci bili složeni i za njihovo rješavanje bila su neophodna znanja i vještine iz fizike, kemije i biologije, naša se Vanda sjajno snašla, zajedno sa svojim kolegama uspješno riješila zadatke te zaslužila srebrnu medalju.

Evo što o svom iskustvu kaže Vanda, inače učenica Prve gimnazije Varaždin, njezino iskustvo objavili su na stanicama Centra izvrsnosti:

„Ove godine je Olimpijada održana u Češkoj, Hradec Králové. U razdoblju od 8. do 14. svibnja. Hrvatske timove predstavljalo je šestero učenika iz cijele Hrvatske podijeljeno u dva tima po tri učenika. Timovi su odabrani nakon dva eliminacijska kruga testiranja. Na testiranje tj. kvalifikacije za EOES nastupanje u ime Hrvatske pozvani su svi učenici od 8. razreda osnovne škole do 3. razreda srednje škole koji su osvojili prvih 5 mjesta na državnom natjecanju iz biologije, fizike ili kemije, a ja sam bila pozvana na temelju rezultata državnog natjecanja iz biologije.

Na testiranju smo rješavali testove znanja iz područja fizike, kemije i biologije. Bilo je vrlo zahtjevno jer je bilo jako malo vremena i nisam stigla baš sve do kraja riješiti. Međutim, ipak sam prošla u drugi krug kvalifikacija gdje se natjecalo nas 12. Taj dio natjecanja sastojao se većinom od pokusa. S obzirom da mi je izvođenje pokusa najdraži dio ova tri predmeta bila sam prva iz biologije i kemije te deveta iz fizike. Tako sam postala član hrvatskog tima.

Osim priprema u centrima izvrsnosti za biologiju i kemiju, gdje sam izvodila pokuse, imali smo i pripreme na PMF-u u Zagrebu. Na pripremama mi je bilo izuzetno zanimljivo jer sam se upoznala s mnoštvom laboratorijske opreme koju nisam imala prilike vidjeti prije. Zadaci nisu bili teški, ali zato su bili jako zanimljivi. Upoznala sam nove prijatelje iz Rijeke, Splita, Pule, Čakovca i Zagreba s kojima sam se odlično zabavila jer imamo slične interese.

Na natjecanje smo krenuli sretni što smo se uopće plasirali i nismo očekivali neki uspjeh. Znali smo da se s nama natječu puno veće zemlje boljeg standarda i mislili smo da su učenici koji dolaze iz takvih zemalja poput Njemačke, Švedske, Francuske ili Finske u prednosti pred nama zbog mogućnosti koje im nudi njihov puno bogatiji obrazovni sustav. Mislili smo da nemamo puno šanse za uspjeh pa se nismo puno zamarali oko toga.

Putovanje mi je bilo izuzetno zanimljivo i cijeli put i događaj su mi bili jako lijepi. Uživala sam u svakom trenutku. Ovo je bio moj prvi put avionom i oduševio me. Presjedali smo tri puta i bio je zanimljiv cijeli dan proveden u putu. Također smo jednim dijelom putovali vlakom. Priroda u Češkoj me oduševila. Podsjeća me na prizore iz filma. Priroda je tamo toliko savršena da djeluje umjetno. U vrijeme kad smo bili tamo najjače su cvali jorgovani, a tamo su jorgovani puno ljepši nego kod nas.

Bili smo smješteni u hotelu tako da smo bili pomiješani s drugim zemljama pa sam ja imala cimericu iz Mađarske. To je osmišljeno zato da bismo se više družili i međusobno upoznavali i stvarno je imalo takav učinak jer smo se svi dobro upoznali i proveli. Organizatori su nam napravili program za sve dane pa smo se odlično zabavili. Posjetili smo  arheološki park, bolnicu Kuks, šumu, rudnik bakra, gladijatorsku arenu, vodotoranj i  zoološki vrt.

Naš hrvatski tim je dobio svog vodiča. Zvao se Marek, učenik je 4. razreda srednje škole i bio je zadužen da nas pazi s obzirom da su pravila natjecanja takva da se ne smijemo vidjeti niti kontaktirati sa mentorima. Čak su nam u dane samih natjecanja uzeli mobitele da se slučajno ne bismo dogovarali oko zadataka.

Marek nas je vodio u razgledavanje grada. Hradec Králové je predivan grad. Škola u kojoj je bilo organizirano natjecanje ima ogromnu fontanu u dvorištu koja mijenja boje i svima nam se jako svidjela. U cijelom gradu je jako uređen okoliš, čak više nego u Varaždinu. Ima puno zelenih površina i kipova. Kroz centar grada teku dvije rijeke, ima puno mostova i to djeluje čarobno.

U slobodno vrijeme za nas su bile organizirane igre, a s obzirom da smo svi troje iz mog tima sportaši opasno smo pobjeđivali.

Natjecanje se odvijalo u laboratorijima. Imaju baš lijepe laboratorije, dobro opremljene, a zanimljivo je da smo, osim kuta i zaštite koju i mi koristimo poput naočala i rukavica, morali u laboratorij ulaziti u posebnim papučama. To mi se baš svidjelo.

Samo natjecanje je bilo podijeljeno u dva dijela. Nas troje kao tim smo trebali rješavati zadatke tj. praktični rad iz kemije, fizike i biologije, a nakon izvođenja pokusa smo rješavali teorijske zadatke. Svatko od nas je bio zadužen za jedno područje pa su tako mentori odredili da sam ja za kemiju, ali da bismo uspjeli i na vrijeme stigli sve napraviti uskočila sam i pomogla u zadatcima iz biologije. Bilo mi je zabavno i puno smo se smijali jer da bismo stigli izvesti pokuse i riješiti pitanja iz znanja trebalo je biti stvarno kreativan i brz u donošenju odluka što raditi. U drugom dijelu natjecanja smo shvatili kako smo se trebali organizirati i riješili smo sve. Uspjeli smo riješiti sve pokuse i svu teoriju. Zadaci su bili izuzetno teški. Malo smo se namučili, ali lakše je kada imaš svoj tim.

Ovo mi je bilo predivno iskustvo. Jako mi je drago da sam se uspjela plasirati u hrvatski tim. Sigurna sam da će mi ovo ostati kao draga i lijepa uspomena za cijeli život. Upoznala sam puno ljudi s kojima sam ostala u kontaktu, vidjela sam nešto novo i doživjela predivno iskustvo. Bilo mi je lijepo tjedan dana govoriti engleski i upoznati različite narode.

Svoj uspjeh mogu zahvaliti svim svojim profesorima i mentorima koji su mi nesebično dali svoje znanje. Bez njih sigurno ne bi bilo srebrne medalje na europskom natjecanju gdje se natjecalo četrdeset timova iz dvadeset zemalja. Zato im puno hvala.“

Život i društvo

Općina Donja Voća sufinancirat će kupnju radnih materijala za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet donijela je Odluku o sufinanciranju troškova kupnje radnih materijala učenicima osnovnih škola na području Općine Donja Voća za školsku godinu 2022./2023.

Općina Donja Voća sufinancirat će kupnju radnih materijala svim učenicima Osnovne škole Andrije Kačića Miošića u Donjoj Voći i Područne škole Antuna Gustava Matoša u Gornjoj Voći. Sufinaciranje za učenike od 1. do 4. razreda iznosi 200 kuna po učeniku, a za one koji će polaziti od 5. do 8. razreda u iznosu 350 kuna po učeniku.

Isplata će se izvršiti na račun roditelja koji su roditelji dužni predati zahtjev za sufinanciranjem troškova kupnje radnih materijala za školsku godinu 2022./2023. te ih dostaviti
Općini Donja Voća do 31. srpnja.

Materijali se mogu naći na internetskoj stranici Općine Donja Voća.

Nastavite čitati

Život i društvo

GDCK Varaždin u partnerstvu s HGSS-om počinje s provedbom novog projekta „Budimo spremni“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin počinje s provedbom projekta „Budimo spremni“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna (15%) ukupne vrijednosti 438.190,67 kuna, a potpisan je s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Ugovor je ispred GDCK-a Varaždin potpisala ravnateljica Sandra Mintas.

Projekt će se provoditi u partnerstvu s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanicom Varaždin u trajanju od 18 mjeseci.

Opći cilj projekta „Budimo spremni“ je osigurati razvoj civilnoga društva na području Varaždina i varaždinskog prstena za društveno – ekonomski rast i demokratski razvoj.

– Cilj projekta planiramo postići putem aktivnosti projekta koje će djelovati na sljedeća područja: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD-a) za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama kroz razvoj i provedbu ciljanih edukacija, osposobljavanje volontera/građana za djelovanje u kriznim situacijama kroz uvođenje novih alata za menadžment kriznih volontera i organiziranje malih građanskih akcija u kojima organizacije civilnog društva mogu primijeniti stečeno znanje i alate – rekli su iz GDCK-a Varaždin.

Dodaju da je cilj djelovati na području grada Varaždina i varaždinskog prstena koji obuhvaća općine Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

U sklopu projekta provodit će se edukativne radionice kojima je cilj osnaživanje lokalnih OCD-a za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama:

Radionice „Budimo spremni – Pripremimo se prije“

Tečaj „Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć“

Radionica „Budimo spremni – Upoznajmo svoje područje“

Radionice „Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici“

Također će se provesti dvije građanske akcije kao podrška službama civilne zaštite i to organiziranje humanitarne akcije i organiziranje volonterske akcije – simulacije ugroze na području provedbe projekta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje