Povežite se s nama

prazno

Varaždinki Jeleni Sekelj lakše je istrčati 170 kilometara za 46 sata po Mont Blancu uz čvarke i kosanu mast

Objavljeno:

- dana

Varaždinka Jelena Sekelj danas je startala u veliku životnu avanturu.

Ona će kao jedina Hrvatica trčati prestižni, kultni Ultra trail du Mont Blanc, na kojemu starta nevjerojatnih 10 000 trkača iz 100 zemalja. Trči se sedam utrka, a Jelena se uspjela plasirati za UTMB utrku. Trkači u 48 sati trebaju proći stazu dugu 170 kilometara, od čega 10 kilometara uspona. Kreće se iz Chamonixa, a trči se kroz Francusku, Italiju i Švicarsku.

Uz Jelenu će trčati i četvorica klupskih kolega iz SRD 315 Sjeverozapad – Mario Erdec, Ranko Orehovec, Igor Varga i Zenil Vugrinec.

Suludi izazovi

Na iznimno tešku i psihofizički zahtjevnu utrku nije lako upasti. Cijelu se godinu treba dokazivati i sakupljati bodove, nakon čega još treba biti i sretnik pa proći ždrijeb. Zbog svega trkači vele kako se za utrku s pravom može reći da je višegodišnji san koji se ne ostvaruje nimalo lako.

-Vjerujem da je iskustvo trčanja masivom Mont Blanc izuzetno i nezaboravno – rekla nam je Jelena Sekelj prije polaska za Chamoniix.

Kad je stigla podno Mont Blanca napisala je:

-„It’s a kind of magic“ Da, nešto je magično u zraku ovih dana u Chamonixu i okolici! Okruženje veličanstvenog masiva Mont Blanc i pogled na vrhove, podržavanje među natjecateljima, osjećaj ponosa u svakom od njih – oduševljena priča dok čeka subotu kad će uz pjesmu Conquest of Paradise i bučno navijanje „Alez, alez!“i zvona krenuti u vrleti Mont Blanca .

A tamo ju čekaju veliki izazovi:

– Ovo je utrka u kojoj je natjecatelj sam protiv planine, poznate kao jedna od najsmrtonosnijih planina na svijetu, čija je težina godinama inspiracija mnogim avanturistima.

Trčati u sjeni Mont Blanca, prolazeći kroz različite konfiguracije terena i visinske razlike, s nepredvidljivim vremenom, izazov je veći od natjecanja s drugim sudionicima utrke. A kada natjecatelj savlada sve terenske prepreke, preživi vrtuljak emocija, pobjedi u borbi s vlastitim sumnjama i crnim mislima, otrpi bolove, umor, zdravstvene probleme i sve ostalo što ga snađe na putu…nevjerojatno je to zadovoljstvo na kraju, kada znaš da si dao sve od sebe, da si bio hrabar. I zato su svi koji završe ovu utrku ustvari pobjednici – priča Jelena.

Surovi uvjeti i kosana mast

Na Mont Blanu će Jelena provesti dvije noći jer je vremenski limit za završiti utrku 46 sati i 30 minuta.

Trka je to u kojoj su ozlijede neminovne.

Dodatna otegotna okolnost su prevrtljive temperature. U jednom trenutku je plus 30 stupnjeva, a već trenutak kasnije može biti vrlo hladno. Posebno na visinama iznad 2.000m, gdje temperature mogu biti -10°C, s kišom, nevremenom i snijegom.

– Zbog toga i oprema treba biti odgovarajuća za sve te vremenske uvijete – priča Jelena, koja se kao pravi oprezan perfekcionist spakirala tjedan dana prije puta.

U njezinom će ruksaku na startu biti svega i za sve situacije. Jelena ima isti ruksak kao dečki, od 16l, u koji je nagurala sve što joj treba. Osim obavezne opreme koju traži organizator (vodootporne hlače, kapu ili bandanu, zimsku kapu, tople i vodootporne rukavice, 2 naglavne lampe, prvu pomoć i astrofoliju, mobitel, osobnu iskaznicu, minimum 1 l vode i hranu sa 800kalorija te čašu za višekratnu upotrebu)  Jelena sa sobom ima i rezervne čarape, dodatne rukavice, dodatnu traku za glavu i još jednu majicu te 3 veća bidona za tekućinu. Njezina torbica za prvu pomoć ima malo više stvari pa su se tu našle i obične i vlažne maramice, lijekovi koje inače koristi te naočale, pribor za leće, rezervne leće, kapi za oči i umjetne suze, više vrsta flastera, alkohol za rane, medicinska igla i žileta, ljepilo, ziherice, tablete protiv bolova i magnezij, Rehidromiks, melem, krema za sunce… Našle su se tu i rezervne baterije, žniranci, jednokratna kabanica, guarana, med, bomboni, sol..

– Iako je težina ruksaka bitna, ipak je važnije imati sve što ti može zatrebati. A hrana? Za nju imam poseban pojas koji nosim oko struka – smije se  Jelena i priznaje da ju je uvijek strah da neće imati dovoljno hrane pa će tako u pojasu nositi i sendviče, čvarke, energetske čokoladice, kolač, smokve i orahe…

Dodatnu hranu za izgledom krhku Jelenu nositi će joj i pomagači na koje natjecatelji imaju pravo. ­Svatko može povesti jednog pomagača, s kojim smije razgovarati pet puta tijekom utrke i to na strogo dogovorenim mjestima. Njima je zabranjeno pružati natjecateljima medicinsku pomoć, pa čak i ako se radi o članu obitelji.

Varaždinki će uz dodatni par štapova i vrećicu za prvu pomoć nositi sendviče s pohancima, kosanu mast, Oreo kekse i kolač koji će ispeći na dan starta te miks suhog voća i oraha. Tu će biti i mineralna voda te obavezno mamin sok od kupina i suha aronija iz njezinog vrta.

Ovako „oboružana“, Jelena Sekelj jedva čeka krenuti istrčati jednu od najzahtjevnijih trail utrka na svijetu.

 

prazno

Svečana sjednica Vijeća Varaždina: Plenković i Čehok se javili putem aplikacije Zoom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina, povodom Dana grada, održana je pod uvjetima zadanim epidemijom.

U zgradi varaždinskog HNK-okupili su se danas, 5. prosinca, samo dobitnici priznanja te predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar. Svi su nosili maske i rukavice.

Gradonačelnik Ivan Čehok, pa čak i premijer Andrej Plenković, koji je zaražen koronavirusom, javili su se putem aplikacije Zoom. Na jednak način su sudjelovali gradski vijećnici, pročelnici i svi drugi.

Damir Habijan je u svom govoru naglasak stavio na epidemiju koronavirusa, ali i to da su brojni važni projekti u Varaždinu nastavljeni; uređenje Gradske knjižnice, obnove sinagoge, uređenje gledališta HNK i razvoj Varaždina kao sveučilišnog grada. Spomenuo je pomoć Vlade Varaždinu. Ipak, predsjednik Gradskog vijeća razočaran je da nije postignut konsenzus oko ključnih pitanja oko razvoja Varaždina, a zasmetala ga je i politika podmetanja nogu za što smatra da dovodi do zastoja u rješavanja problema.

Gradonačelnik Čehok se javio putem Zooma, iako je bilo najavljeno njegovo sudjelovanje na sjednici u HNK-u u Varaždinu. Također, tehničke poteškoće su bile privremeno prekinule njegov govor.

Govoreći o koronakrizi Čehok je rekao da smo globalno bili uljuljkani u uvjerenju da nam ništa ne može stati na put napretka.

– U Varaždinu smo shvatili da je svaka kriza za sposobne nova šansa ili mogućnost, a za nesposobne je svaka šansa nova kriza. Sve kapacitete smo podigli u protekle tri godine – istakao je gradonačelnik te naglasio ulaganja u gospodarstvo, apsorpciju sredstava Europske unije, gradnju aglomeracije Varaždin, izgradnju novog vrtića nakon 40 godina i drugo.

Među projektima je naglasio ulaganje u zonu Brezje te proširenje Tehnološkog parka, nove investicije privatnika, osnivanje Centra mladih, ulaganje u sport i drugo. Varaždinski gradonačelnik je najavio nastavak projekata optičke infrastrukture, plinogradnje, vodogradnje i kanalizacije. Čehok je zahvalio Vladi na pomoći, ali i kritizirao Varaždinsku županiju za koju je kazao da uopće ne pomaže.

Premijer Plenković građanima je čestitao Dan Grada i blagdan svetoga Nikole. Plenković je nekoliko puta kratko kašljao za svog govora.

– Jasno je da Varaždin i njegovi stanovnici, unatoč pandemiji nastoje biti okrenuti budućnosti. Na impresivnoj prošlosti gradite grad koji je kulturno, sveučilišno i gospodarsko središte sjeverozapada Hrvatske. Bit ćemo uz vas, bit partneri i pomoći da se Hrvatska ravnomjerno razvija – rekao je premijer i dodao da država nastoji pomoću Općoj bolnici Varaždin u borbi protiv koronavirusa te je zahvalio svim medicinskim djelatnicima i najavio dodatak na plaće za sve njih.

Damir Habijan i Zlatan Avar dodjeli su javnih priznanja Grada Varaždina u 2020. godini prisutnim dobitnicima. Nekoliko njih iz opravdanih razloga nisu bili prisutni.

Povelju počasnog građanina Varaždina dobio je dekan Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković, zbog iznimnog doprinosa unaprjeđenju i promicanju znanosti te razvoju visokoškolskih ustanova. Poznati glumac Ljubomir Kerekeš, primarijus i ugledni kirurg Branislav Kocman te Stjepan Talan iz Solvisa trebali primili su nagrade za životno djelo.

Ostale dobitnike već smo ranije objavili.

>> Nagrade za životno djelo Grada Varaždina Ljubomiru Kerekešu, Branislavu Kocmanu i Stjepanu Talanu

U ime svih dobitnika zahvalio se Marin Milković, koji je rekao da ga je ovo priznanje koje se ne dodjeljuje svake godine posebno dirnulo te da je to pohvala i za rad Sveučilišta Sjever.

 

Nastavite čitati

prazno

Gradsko vijeće usvojilo rebalans proračuna kao tehnički preduvjet za realizaciju Integralne nagodbe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon aktualnog sata, 31. sjednicu Gradskog vijeća Grada Varaždina obilježile su rasprave o Izmjenama i dopunama Proračuna Grada Varaždina za 2020. godinu i projekcije za 2021. i 2022. godinu.

https://regionalni.com/cehok-bosilju-kad-budemo-postavljali-spomenik-marxu-ili-lenjinu-budite-uvjereni-da-cemo-i-vas-kooptirati-u-to-povjerenstvo/

S dvije izmjene i dopune Proračuna Grada na nove razdjele ukupno se došlo do 1,7 milijuna kuna za komunalno održavanje i upravljanje imovinom Grada, dok je Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada za 2020. godinu, prema riječima gradonačelnika Čehoka, bio samo tehnička odluka kojom bi se predvidjela realizacija svih projekata, smatrajući da su se u Gradu još i dobro snašli, uzimajući u obzir što se sve na gospodarskom planu događalo u ovoj godini, uz sve isplaćene poticaje koliko se moglo, pa je postojeći rebalans zapravo realna slika stanja.

Zaiskrilo je u raspravi o Proračunu kada je SDP-ov Neven Bosilj istaknuo da će očekivani iznos duga Grada, danih jamstava bez kamata, na kraju 2020. godine iznositi 271 milijun kuna, bez obzira što ta jamstva u ovom trenutku nisu aktivirana, no da će Čistoća jednoga dana morati platiti teret zbrinjavanja bala.

Odgovorio mu je Mario Lešina, predsjednik Odbora za financije i proračun, da je u rečenici koju spominje Bosilj ključno spomenuti „danih jamstava i suglasnosti“ – osim ukupnog duga koji nitko ne spori. – Ja sam već na jednoj od ranijih sjednica rekao da Grad više ne može eksproprijacijom dolaziti do imovine, nego ako nešto treba mora to kupiti – rekao je Lešina te nastavio vezano uz Čistoću i 147 milijuna jamstava da još tu postoji mogućnost sufinanciranja države za što imamo potpisan ugovor, te mogućnost sufinanciranja iz fonda EU, ali da cijeli posao krene morala su se izdati jamstva da se uopće krene u posao.

Davor Patafta iz Lige za Varaždin se nadovezao komentarom da smatra ako će se tim poslom baviti Čistoća, novac koji će ona morati platiti nekome treba osigurati Grad Varaždin i Fond za zaštitu okoliša. Jednako tako Grad će morati Čistoći nadoknaditi i manipulativne troškove, pa smatra da će to biti za njih dobar posao, ako se gleda kao trgovačko društvo.

Gradonačelnik je prije glasanja istaknuo da ovdje nije riječ o efektivnom zaduživanju Grada, nego nešto što se u financijskom računu uz izvršenje proračuna mora predvidjeti. Pri tom je potpuno jasno da se to odnosi na krajnje zbrinjavanje bala i investiciju u Zoni Brezje, nakon čega je je većinom glasova vijećnika prihvaćena odluka o izvršavanju Proračuna.

Prihvaćen je na sjednici i prijedlog odluke o osnivanju Dječjeg gradskog vijeća Grada Varaždina, koje sada postaje savjetodavno tijelo Grada.

Izmijenjene su i dopunjene Odluke o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Grada, kao i poticanju gospodarskih investicija na području Varaždina.

Predstavljena je i Strategija razvoja sporta Grada Varaždina, kao planski dokument koji će se tek trebati ispuniti, koja je jednoglasno prihvaćena. Temeljem snimke stanja predstavljene su kratkoročne i dugoročne potrebe koje će trebati ispuniti u razdoblju do 2028. godine. – Dobro je da imamo puno aktivnih sportaša, ali i puno rekreativaca, sada još moramo završiti sa svim infrastrukturnim detaljima kako bi mogli svima njima pružiti što bolje uvjete za bavljenje sportom, te uložiti više u sportski marketing – naglasio je Čehok.

Vijećnici su, također jednoglasno, prihvatili i Strategiju pilot područja i Akcijskog plana za održivost zelenih površina u Gradu u okviru projekta HICAPS.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje