Vrhovni sud krajem prošle godine donio je odluku koja bi državu mogla stajati i do 1,5 milijardi kuna. Naime, liječnici imaju pravo naplatiti sve svoje prekovremene sate sa svim dodacima, kao i kod obračuna redovnih sati.

Pravno shvaćanje Vrhovnog suda je da zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaća za posebne uvjete rada i pravo na uvećanje plaća za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za prekovremeni rad.

Pravna bitka

Mnogi liječnici tako su već krenuli u pravnu bitku za novac koji im pripada prema sili zakona.

Svjetlo dana ugledale su presude u kojima je dosuđeno da se liječnicima moraju uglavnom isplatiti svote od 40.000 do 60.000 kuna.

Tako prema presudi Općinskog suda u Varaždinu, Opća bolnica Varaždin, koju zastupa Odvjetničko društvo Petrić, Josipu Štrleku, liječniku na specijalizaciji, specijalistu pulmologu, mora isplatiti iznos od 46.500 kuna.

Naime, rad mu je zbog prirode posla, a i sada je, organiziran između ostaloga u smjenama, dvokratno, noću, vikendima – subotom i nedjeljom – blagdanom te prekovremeno.

– Također isti ima pravo i na dodatke na plaću. U predmetnom razdoblju je ostvario i veći broj prekovremenih sati. U navedenom razdoblju je plaća tužitelja kao i određena uvećanja plaće i ostala prava radnika regulirana Kolektivnim ugovorom za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja kao i Kolektivnim ugovorom te Temeljnim Kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama kao i Zakonom o plaćama u javnim službama – stoji u presudi.

Također, prema presudi Općinskog suda u Varaždinu, iznos od 69.000 kuna varaždinska bolnica mora isplatiti i A.P., liječniku specijalistu abdominalne kirurgije.

Općinski sud u Varaždinu presudio je i u korist Aleksandre Jungić, koja je u Općoj bolnici Varaždin radila od 21. siječnja 2013. do 12. travnja 2019. godine na radnome mjestu doktor medicine – specijalizant iz hitne medicine.

Bolnica joj mora isplatiti iznos od 36.900 kuna.

Tužbe

Kad smo kod varaždinske bolnice, dosad su 154 liječnika i pripadnika ostaloga medicinskog osoblja podnijela tužbu vezanu uz sudske postupke u sporovima glede prekovremenog rada i dodataka na plaću za posebne uvjete rada.

Za pet djelatnika donesene su drugostupanjske presude, koje su i realizirane u smislu isplate dosuđene bruto visine, parničnih troškova i pripadajućih kamata u sveukupnom iznosu od 473.088 kuna.

– Plaćanje se vrši na način da se neto iznos s kamatama plaća zaposleniku, a sve ostalo do punog iznosa bruta na račune proračuna temeljem podataka Porezne uprave. Dakle, primjenjuje se isti način kao i kod isplata plaća. Za nekoliko zaposlenika za koje su također donesene drugostupanjske presude čekaju se podaci Porezne uprave, kako bi se mogao učiniti odgovarajući obračun te sama isplata – objasnio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

Kada se govori o ukupnoj svoti, tada se govori isključivo o procjeni iznosa.

– Iznos potrebnih sredstava za isplatu svakom pojedinom zaposleniku varira od slučaja od slučaja, ovisno o broju odrađenih prekovremenih sati, a osim toga, očekuju se i tužbe ostalih zaposlenika, koji do sada još nisu podnijeli tužbe – rekao je dr. Kudelić. Kada bi se trošak ovoga cijelog procesa procjenjivao temeljem dosad obračunatih i isplaćenih, dakle okončanih postupaka, kao prosječnu vrijednost, i primijenio na dosad podnesen broj tužbi, onda bi se ukupna svota kretala oko 15,8 milijuna kuna.

Rješenje

– Jasno je da Opća bolnica Varaždin to sama ne može isfinancirati. Međutim, već su održani sastanci i savjetovanja s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Vjerujemo da će se naći financijsko rješenje za ovaj problem, kako za našu bolnicu, tako i za sve zdravstvene ustanove Republike Hrvatske – rekao je ravnatelj Kudelić.

Nastavio je da će se Opća bolnica Varaždin po završetku i isplati već prije spomenutih, novodobivenih drugostupanjskih presuda, za koje čekaju podatke od Porezne uprave, javiti Ministarstvu zdravstva za povrat izvršenog plaćanja, temeljem vjerodostojne dokumentacije.

– Isto tako vjerujemo da će se dogovorom riješiti isti problem onim zaposlenicima koji još nisu podigli tužbe – dodao je Kudelić.

O istoj problematici je na zahtjev ravnatelja Kudelića raspravljalo i Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin. Ono je zauzelo stav da je potrebno svim zaposlenicima, a ne samo liječnicima i ne samo onima koji su tužili Bolnicu, isplatiti ono što im po presudi Vrhovnog suda pripada po definiranju stava od strane Ministarstva zdravstva i po osiguranju sredstava.

Odgovoran posao

– Smatram kako liječnici, ali i medicinsko osoblje naše bolnice, rade iznimno odgovoran posao kako bi sačuvali nečije zdravlje, ili život, te imaju pravo na te dodatke i za sate ostvarene u prekovremenom radu. I sama ova situacija vezana uz COVID-19 pokazala je da snagu zdravstvenog sustava čine upravo liječnici te medicinsko, ali i nemedicinsko osoblje. Samo primjereno plaćen radnik je zadovoljan radnik, a kad imate zadovoljnog, stručnog, motiviranog radnika, onda ne treba sumnjati ni i u kvalitetu zdravstvene skrbi kakvu svaki žitelj Varaždinske županije, odnosno ove regije i zaslužuje – naglasio je ravnatelj Kudelić te zaključio da se ovrha zasad ne boje jer Opća bolnica Varaždin promptno po donošenju drugostupanjske presude po definiranju točnog iznosa isplaćuje traženo.

Mogu ovršiti bolnicu!

Liječnici diljem Hrvatske samostalno su pokrenuli tužbe protiv poslodavaca u bolnicama u kojima rade. Većina njih je tužbe dobila, neki prvostupanjski, a drugi već i drugostupanjski. Kako saznajemo iz Hrvatske liječničke komore, oni ne prate koliko je tužbi podneseno, niti iznose o kojima se radi. Komora je samo preko svog osiguranja uputila liječnike na odvjetnička društva s kojima surađuju. Ali liječnici su potpuno samostalno mogli izabrati odvjetnike. Kako neslužbeno saznajemo, nakon odluke Vrhovnog suda liječnici očekuju da će svi dobiti isplaćene zaostatke, s vremenom i oni koji nisu tužili. Sada bi trebalo s nadležnime ministarstvom pregovarati o načinu isplate. Ako se kojim slučajem liječnici neće moći dogovoriti s poslodavcem, uvijek im preostaje mehanizam ovrhe bolnica, što bi svakako stvorilo problem. Osnivač Opće bolnice je Varaždinska županija, ali kako se radi o radnom pravu, sve će se rješavati na razini države. (sž)

Komentari

Komentara