Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska bolnica medicinarima će morati isplatiti ukupno 15,8 milijuna kuna!

Objavljeno:

- dana

Vrhovni sud krajem prošle godine donio je odluku koja bi državu mogla stajati i do 1,5 milijardi kuna. Naime, liječnici imaju pravo naplatiti sve svoje prekovremene sate sa svim dodacima, kao i kod obračuna redovnih sati.

Pravno shvaćanje Vrhovnog suda je da zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaća za posebne uvjete rada i pravo na uvećanje plaća za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za prekovremeni rad.

Pravna bitka

Mnogi liječnici tako su već krenuli u pravnu bitku za novac koji im pripada prema sili zakona.

Svjetlo dana ugledale su presude u kojima je dosuđeno da se liječnicima moraju uglavnom isplatiti svote od 40.000 do 60.000 kuna.

Tako prema presudi Općinskog suda u Varaždinu, Opća bolnica Varaždin, koju zastupa Odvjetničko društvo Petrić, Josipu Štrleku, liječniku na specijalizaciji, specijalistu pulmologu, mora isplatiti iznos od 46.500 kuna.

Naime, rad mu je zbog prirode posla, a i sada je, organiziran između ostaloga u smjenama, dvokratno, noću, vikendima – subotom i nedjeljom – blagdanom te prekovremeno.

– Također isti ima pravo i na dodatke na plaću. U predmetnom razdoblju je ostvario i veći broj prekovremenih sati. U navedenom razdoblju je plaća tužitelja kao i određena uvećanja plaće i ostala prava radnika regulirana Kolektivnim ugovorom za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja kao i Kolektivnim ugovorom te Temeljnim Kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama kao i Zakonom o plaćama u javnim službama – stoji u presudi.

Također, prema presudi Općinskog suda u Varaždinu, iznos od 69.000 kuna varaždinska bolnica mora isplatiti i A.P., liječniku specijalistu abdominalne kirurgije.

Općinski sud u Varaždinu presudio je i u korist Aleksandre Jungić, koja je u Općoj bolnici Varaždin radila od 21. siječnja 2013. do 12. travnja 2019. godine na radnome mjestu doktor medicine – specijalizant iz hitne medicine.

Bolnica joj mora isplatiti iznos od 36.900 kuna.

Tužbe

Kad smo kod varaždinske bolnice, dosad su 154 liječnika i pripadnika ostaloga medicinskog osoblja podnijela tužbu vezanu uz sudske postupke u sporovima glede prekovremenog rada i dodataka na plaću za posebne uvjete rada.

Za pet djelatnika donesene su drugostupanjske presude, koje su i realizirane u smislu isplate dosuđene bruto visine, parničnih troškova i pripadajućih kamata u sveukupnom iznosu od 473.088 kuna.

– Plaćanje se vrši na način da se neto iznos s kamatama plaća zaposleniku, a sve ostalo do punog iznosa bruta na račune proračuna temeljem podataka Porezne uprave. Dakle, primjenjuje se isti način kao i kod isplata plaća. Za nekoliko zaposlenika za koje su također donesene drugostupanjske presude čekaju se podaci Porezne uprave, kako bi se mogao učiniti odgovarajući obračun te sama isplata – objasnio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

Kada se govori o ukupnoj svoti, tada se govori isključivo o procjeni iznosa.

– Iznos potrebnih sredstava za isplatu svakom pojedinom zaposleniku varira od slučaja od slučaja, ovisno o broju odrađenih prekovremenih sati, a osim toga, očekuju se i tužbe ostalih zaposlenika, koji do sada još nisu podnijeli tužbe – rekao je dr. Kudelić. Kada bi se trošak ovoga cijelog procesa procjenjivao temeljem dosad obračunatih i isplaćenih, dakle okončanih postupaka, kao prosječnu vrijednost, i primijenio na dosad podnesen broj tužbi, onda bi se ukupna svota kretala oko 15,8 milijuna kuna.

Rješenje

– Jasno je da Opća bolnica Varaždin to sama ne može isfinancirati. Međutim, već su održani sastanci i savjetovanja s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Vjerujemo da će se naći financijsko rješenje za ovaj problem, kako za našu bolnicu, tako i za sve zdravstvene ustanove Republike Hrvatske – rekao je ravnatelj Kudelić.

Nastavio je da će se Opća bolnica Varaždin po završetku i isplati već prije spomenutih, novodobivenih drugostupanjskih presuda, za koje čekaju podatke od Porezne uprave, javiti Ministarstvu zdravstva za povrat izvršenog plaćanja, temeljem vjerodostojne dokumentacije.

– Isto tako vjerujemo da će se dogovorom riješiti isti problem onim zaposlenicima koji još nisu podigli tužbe – dodao je Kudelić.

O istoj problematici je na zahtjev ravnatelja Kudelića raspravljalo i Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin. Ono je zauzelo stav da je potrebno svim zaposlenicima, a ne samo liječnicima i ne samo onima koji su tužili Bolnicu, isplatiti ono što im po presudi Vrhovnog suda pripada po definiranju stava od strane Ministarstva zdravstva i po osiguranju sredstava.

Odgovoran posao

– Smatram kako liječnici, ali i medicinsko osoblje naše bolnice, rade iznimno odgovoran posao kako bi sačuvali nečije zdravlje, ili život, te imaju pravo na te dodatke i za sate ostvarene u prekovremenom radu. I sama ova situacija vezana uz COVID-19 pokazala je da snagu zdravstvenog sustava čine upravo liječnici te medicinsko, ali i nemedicinsko osoblje. Samo primjereno plaćen radnik je zadovoljan radnik, a kad imate zadovoljnog, stručnog, motiviranog radnika, onda ne treba sumnjati ni i u kvalitetu zdravstvene skrbi kakvu svaki žitelj Varaždinske županije, odnosno ove regije i zaslužuje – naglasio je ravnatelj Kudelić te zaključio da se ovrha zasad ne boje jer Opća bolnica Varaždin promptno po donošenju drugostupanjske presude po definiranju točnog iznosa isplaćuje traženo.

Mogu ovršiti bolnicu!

Liječnici diljem Hrvatske samostalno su pokrenuli tužbe protiv poslodavaca u bolnicama u kojima rade. Većina njih je tužbe dobila, neki prvostupanjski, a drugi već i drugostupanjski. Kako saznajemo iz Hrvatske liječničke komore, oni ne prate koliko je tužbi podneseno, niti iznose o kojima se radi. Komora je samo preko svog osiguranja uputila liječnike na odvjetnička društva s kojima surađuju. Ali liječnici su potpuno samostalno mogli izabrati odvjetnike. Kako neslužbeno saznajemo, nakon odluke Vrhovnog suda liječnici očekuju da će svi dobiti isplaćene zaostatke, s vremenom i oni koji nisu tužili. Sada bi trebalo s nadležnime ministarstvom pregovarati o načinu isplate. Ako se kojim slučajem liječnici neće moći dogovoriti s poslodavcem, uvijek im preostaje mehanizam ovrhe bolnica, što bi svakako stvorilo problem. Osnivač Opće bolnice je Varaždinska županija, ali kako se radi o radnom pravu, sve će se rješavati na razini države. (sž)

U fokusu

Pronađite posao po mjeri u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Varaždinska županija

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Proizvodno – transportni radnik (m/ž). Mjesto rada Novi Marof. Nudimo regres, božićnicu, uskrsnicu, plaćen sistematski pregled jednom godišnje, Multisport karticu. Prijave poslati putem linka do 08.07.2022.

Ivančica d.d. zapošljava na radnom mjestu Asistent u marketingu (m/ž). Mjesto rada Ivanec. Traži se osoba sa dobrim komunikacijskim i organizacijskim sposobnostima. Prijave poslati putem linka do 06.07.2022.

TEHNIČKI SERVISI ŽELJEZNIČKIH VOZILA d.o.o. za proizvodnju i usluge zapošljava osobu na radnom mjestu Radnik/radnica na održavanju . Mjesto rada Varaždin.Tražimo radnike/ce mehatroničkog, bravarskog, strojobravarskog, elektro, mehaničkog, frigomehaničkog i ostalog srodnog tehničkog zanimanja. Prijave poslati putem linka do 30.06.2022.

Hanjes d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Skladištar (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Nudimo stimulativna primanja. Prijave poslati putem linka do 27.06.2022.

Radio Sjeverni.FM traži djelatnika na radnom mjestu Voditelj/voditeljica programa (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Tražimo radijskog voditelja sklonog timskom i kreativnom radu te dinamičnoj radnoj atmosferi. Prijave poslati putem linka do 01.07.2022.

Međimurska županija

PERUTNINA PTUJ – PIPO d.o.o. za proizvodnju i trgovinu zapošljava na radnom mjestu Kontrolor/kontrolorka kvalitete u industriji mesa. Mjesto rada Čakovec. Nudimo isplatu božićnice, regresa i ostalih prigodnih nagrada. Prijave poslati putem linka do 04.07.2022.

KTC d.d. zapošljava osobu na radnom mjestu Konobar (m/ž). Mjesto rada Prelog. Prijave poslati putem linka najkasnije do 05.07.2022.

HSG Kariera društvo s ograničenom odgovornošću za usluge zapošljava više osoba  na radnom mjestu Radnik/radnica u proizvodnji. Mjesto rada Čakovec.Rad u dvije smjene od ponedjeljka do petka uz sigurna i redovita primanja. Prijave poslati putem linka do 30.06.2022.

LTH Alucast društvo s ograničenom odgovornošću za lijevanje aluminija zapošljava više osoba na radnom mjestu Operater/operaterka na ćeliji za lijevanje. Mjesto rada Čakovec. Poznavanje osnovnih pravila pokretanja i rada strojeva. Prijave poslati putem linka do 30.06.2022.

TOPLICE SVETI MARTIN društvo s ograničenom odgovornošću za revitalizaciju i rekreaciju zapošljava na radnom mjestu Radnik/ca na održavanju tehničkih postrojenja. Mjesto rada Toplice Sveti Martin. Odgovoran je za pravovremeno, pravilno i kvalitetno izvršavanje poslova i delegiranih zadataka. Prijave poslati putem linka do 15.07.2022.

Više poslova potražite klikom na link i pretražite trenutno raspoložive radne pozicije za prijavu. Sretno u potrazi!

Nastavite čitati

U fokusu

U MUP-u tvrde da nemaju od čega živjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemaju samo zaposleni u pravosudnim tijelima vrlo niske plaće, već istu sudbinu po pitanju mjesečnih primanja dijele i državni službenici i namještenici u sustavu Ministarstva unutarnjih poslova.

Kako dalje?

Podsjetimo, početkom lipnja ispred zgrade suda u Ulici braće Radić u Varaždinu organiziran je prosvjed kako bi se ukazalo na nimalo lagan položaj državnih službenika i namještenika u sustavu pravosuđa, koje se, navedeno je na prosvjedu, tretira kao da su zadnja rupa na svirali – rade za minimalac bez obzira na godine staža, bolesni jer ih nema tko zamijeniti, svakodnevno su omalovažavani, uskraćeni za dostojanstvo radnog čovjeka i drugo.

Prosvjed su podržali i neki od sindikata vezanih uz policiju, što je i bio razlog da predsjednika Sindikata policije Hrvatske (SPH) Dubravka Jagića upitamo jesu li i državni službenici i namještenici u sustavu MUP-a u sličnoj ili istoj situaciji kao i njihovi kolege u pravosudnim tijelima.

– Nalaze se u gotovo identičnoj situaciji jer su koeficijenti službenika i namještenika u sustavu pravosuđa i MUP-a među najnižima. Smatramo da im je materijalna egzistencija ugrožena zbog niskih primanja, posebno ako u kućanstvu primaju samo tu plaću ili još jednu sličnu plaću, od sličnih poslova, osobito kod porasta troškova života kakvom svjedočimo – rekao je Jagić.

Navodi da Sindikat policije Hrvatske kontinuirano poduzima aktivnosti usmjerene na povećanje materijalnih prava državnih službenika i namještenika, prvenstveno kroz onaj dio na koji Sindikat može izravno utjecati putem pregovora, a to su odredbe Kolektivnog ugovora, odnosno potpisivanje Kolektivnog ugovora.

– Novi Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike potpisan je 6. svibnja i njime je ugovoren niz novih pogodnosti, kao i poboljšanja Kolektivnog ugovora u odnosu na prethodni, a uvedeni su i novi instituti i dodatna materijalna prava, o čemu smo već govorili nakon potpisivanja. Potpisivanjem Kolektivnog ugovora započeli smo socijalni mir, a nakon završetka turističke sezone pregovarat ćemo o daljnjem povećanju osnovice u drugom dijelu godine za sve državne službenike i namještenike. Naravno, sve što tražimo, tražimo za sve državne službe, ne samo za zaposlenike MUP-a – rekao je Jagić, podsjetivši da je Sindikat policije Hrvatske reprezentativan za cijelo područje državne službe i potpisnik Kolektivnog ugovora, a ta se pitanja rješavaju putem pregovora.

S obzirom na to da raspolažemo saznanjima da je prije dvije do tri godine došlo do povećanja koeficijenata državnih službenika i namještenika u pravosuđu, čime je nastala još veća razlika u plaćama odnosno primanjima službenika Ministarstva pravosuđa i MUP-a, zanimalo nas je kako to komentira predsjednik ovog sindikata. Jer, odnedavno zastupaju i državne službenike i namještenike MUP-a, a ne, kao dosad, samo policijske službenike.

– To je problem i iz tog se razloga ne zalažemo za parcijalna rješavanja pitanja pojedinih radnih mjesta, a osobito u okviru službeničkih mjesta. Imali smo situaciju s posebnim kategorijama službenika, poput policijskih, pravosudnih policajaca, carinskih službenika i poreznika, s obzirom na specifičnosti posla i činjenicu da je riječ o osobama koje provode najvažnije ovlasti koje država ima, gdje se mogu raditi određene distinkcije. Kod ostalih službenika, upravo to što se dogodilo 2019. godine bio je dokaz da ne treba u promjene ići parcijalno, nego navedeno treba konačno riješiti putem, primjerice, Zakona o plaćama državnih službenika, odnosno plaćama u javnom sektoru. SPH kao potpisnik Kolektivnog ugovora sva takva pitanja rješava putem pregovora, a ne na ulici, kako su sindikati koji su izgubili reprezentativnost prinuđeni činiti. Takve njihove aktivnosti potiču pitanje o njihovoj legalnosti, osobito u vrijeme radnog vremena u pojedinim situacijama – zaključio je Jagić.

A da je plaća zaposlenika sa srednjom stručnom spremom u sustavu MUP-a još niža u odnosu na pravosuđe, doznali smo u razgovoru s nekoliko zaposlenih u sustavu Ministarstva unutarnjih poslova.

– Svakim povećanjem plaće stvara se sve veća razlika između srednje, više i visoke stručne spreme, s tim da MUP ima manje plaće od pravosuđa jer im 2019. nije dizan koeficijent plaće. Posebno se to odnosi na zaposlenike početnike bez radnog staža, kojima plaća jedva doseže 4000 kuna, uključujući i putne troškove – ističu naši sugovornici.

Podsjetili su da je, na primjer, Vlada u jeku mjera vezanih uz COVID-19 iznos od 4000 kuna potpore davala privatnom sektoru (konobarima, frizerima, općenito uslužnim djelatnostima), a oni su, navode, iznosom bili “zgroženi” jer se “s tim iznosom ne može živjeti”.

– A nama, koji smo cijelo vrijeme koronakrize uredno radili i sa strankama, i puno prije toga, to je još uvijek, zapravo cijelo vrijeme normalna plaća s kojom moramo živjeti, i još svakodnevno trpjeti uvrede od nekih stranaka i slušati neke neugodne komentare koji su nam svakodnevno upućivani. Smatramo da se poslodavac nekorektno odnosi prema nama, a njihova obećanja da će se uskladiti plaće, što bi za MUP značilo povećanje, slušamo već godinama. Posljednje obećanje je da će usklađenje plaća biti 2023. godine. Ne vjerujemo – ogorčeno su istaknuli.

Na primjer, plaća daktilografa, tajnika ili referenta iznosi oko 4300 kuna (srednja stručna sprema), odnosno 4600 (viša stručna sprema). – S obzirom na količinu posla i odgovornost, to je apsurd i nije čudo da kronično nedostaje ljudi, gotovo na svakom radnom mjestu. I da, znamo da će nas javnost ovim istupom sada “slati na sezonu” da zaradimo. No netko i taj naš posao mora raditi – objašnjavaju nam rezolutno.

Pomalo očajni, otkrivaju i to da namještenici (spremačice, kuriri, domari) povećanje od 4 % na plaću s 1. svibnja uopće nisu osjetili jer je njihov limit za plaću – minimalna plaća, što znači da im se više od 3750 kuna ne može isplatiti na račun.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje