Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska bolnica medicinarima će morati isplatiti ukupno 15,8 milijuna kuna!

Objavljeno:

- dana

Vrhovni sud krajem prošle godine donio je odluku koja bi državu mogla stajati i do 1,5 milijardi kuna. Naime, liječnici imaju pravo naplatiti sve svoje prekovremene sate sa svim dodacima, kao i kod obračuna redovnih sati.

Pravno shvaćanje Vrhovnog suda je da zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaća za posebne uvjete rada i pravo na uvećanje plaća za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za prekovremeni rad.

Pravna bitka

Mnogi liječnici tako su već krenuli u pravnu bitku za novac koji im pripada prema sili zakona.

Svjetlo dana ugledale su presude u kojima je dosuđeno da se liječnicima moraju uglavnom isplatiti svote od 40.000 do 60.000 kuna.

Tako prema presudi Općinskog suda u Varaždinu, Opća bolnica Varaždin, koju zastupa Odvjetničko društvo Petrić, Josipu Štrleku, liječniku na specijalizaciji, specijalistu pulmologu, mora isplatiti iznos od 46.500 kuna.

Naime, rad mu je zbog prirode posla, a i sada je, organiziran između ostaloga u smjenama, dvokratno, noću, vikendima – subotom i nedjeljom – blagdanom te prekovremeno.

– Također isti ima pravo i na dodatke na plaću. U predmetnom razdoblju je ostvario i veći broj prekovremenih sati. U navedenom razdoblju je plaća tužitelja kao i određena uvećanja plaće i ostala prava radnika regulirana Kolektivnim ugovorom za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja kao i Kolektivnim ugovorom te Temeljnim Kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama kao i Zakonom o plaćama u javnim službama – stoji u presudi.

Također, prema presudi Općinskog suda u Varaždinu, iznos od 69.000 kuna varaždinska bolnica mora isplatiti i A.P., liječniku specijalistu abdominalne kirurgije.

Općinski sud u Varaždinu presudio je i u korist Aleksandre Jungić, koja je u Općoj bolnici Varaždin radila od 21. siječnja 2013. do 12. travnja 2019. godine na radnome mjestu doktor medicine – specijalizant iz hitne medicine.

Bolnica joj mora isplatiti iznos od 36.900 kuna.

Tužbe

Kad smo kod varaždinske bolnice, dosad su 154 liječnika i pripadnika ostaloga medicinskog osoblja podnijela tužbu vezanu uz sudske postupke u sporovima glede prekovremenog rada i dodataka na plaću za posebne uvjete rada.

Za pet djelatnika donesene su drugostupanjske presude, koje su i realizirane u smislu isplate dosuđene bruto visine, parničnih troškova i pripadajućih kamata u sveukupnom iznosu od 473.088 kuna.

– Plaćanje se vrši na način da se neto iznos s kamatama plaća zaposleniku, a sve ostalo do punog iznosa bruta na račune proračuna temeljem podataka Porezne uprave. Dakle, primjenjuje se isti način kao i kod isplata plaća. Za nekoliko zaposlenika za koje su također donesene drugostupanjske presude čekaju se podaci Porezne uprave, kako bi se mogao učiniti odgovarajući obračun te sama isplata – objasnio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

Kada se govori o ukupnoj svoti, tada se govori isključivo o procjeni iznosa.

– Iznos potrebnih sredstava za isplatu svakom pojedinom zaposleniku varira od slučaja od slučaja, ovisno o broju odrađenih prekovremenih sati, a osim toga, očekuju se i tužbe ostalih zaposlenika, koji do sada još nisu podnijeli tužbe – rekao je dr. Kudelić. Kada bi se trošak ovoga cijelog procesa procjenjivao temeljem dosad obračunatih i isplaćenih, dakle okončanih postupaka, kao prosječnu vrijednost, i primijenio na dosad podnesen broj tužbi, onda bi se ukupna svota kretala oko 15,8 milijuna kuna.

Rješenje

– Jasno je da Opća bolnica Varaždin to sama ne može isfinancirati. Međutim, već su održani sastanci i savjetovanja s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Vjerujemo da će se naći financijsko rješenje za ovaj problem, kako za našu bolnicu, tako i za sve zdravstvene ustanove Republike Hrvatske – rekao je ravnatelj Kudelić.

Nastavio je da će se Opća bolnica Varaždin po završetku i isplati već prije spomenutih, novodobivenih drugostupanjskih presuda, za koje čekaju podatke od Porezne uprave, javiti Ministarstvu zdravstva za povrat izvršenog plaćanja, temeljem vjerodostojne dokumentacije.

– Isto tako vjerujemo da će se dogovorom riješiti isti problem onim zaposlenicima koji još nisu podigli tužbe – dodao je Kudelić.

O istoj problematici je na zahtjev ravnatelja Kudelića raspravljalo i Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin. Ono je zauzelo stav da je potrebno svim zaposlenicima, a ne samo liječnicima i ne samo onima koji su tužili Bolnicu, isplatiti ono što im po presudi Vrhovnog suda pripada po definiranju stava od strane Ministarstva zdravstva i po osiguranju sredstava.

Odgovoran posao

– Smatram kako liječnici, ali i medicinsko osoblje naše bolnice, rade iznimno odgovoran posao kako bi sačuvali nečije zdravlje, ili život, te imaju pravo na te dodatke i za sate ostvarene u prekovremenom radu. I sama ova situacija vezana uz COVID-19 pokazala je da snagu zdravstvenog sustava čine upravo liječnici te medicinsko, ali i nemedicinsko osoblje. Samo primjereno plaćen radnik je zadovoljan radnik, a kad imate zadovoljnog, stručnog, motiviranog radnika, onda ne treba sumnjati ni i u kvalitetu zdravstvene skrbi kakvu svaki žitelj Varaždinske županije, odnosno ove regije i zaslužuje – naglasio je ravnatelj Kudelić te zaključio da se ovrha zasad ne boje jer Opća bolnica Varaždin promptno po donošenju drugostupanjske presude po definiranju točnog iznosa isplaćuje traženo.

Mogu ovršiti bolnicu!

Liječnici diljem Hrvatske samostalno su pokrenuli tužbe protiv poslodavaca u bolnicama u kojima rade. Većina njih je tužbe dobila, neki prvostupanjski, a drugi već i drugostupanjski. Kako saznajemo iz Hrvatske liječničke komore, oni ne prate koliko je tužbi podneseno, niti iznose o kojima se radi. Komora je samo preko svog osiguranja uputila liječnike na odvjetnička društva s kojima surađuju. Ali liječnici su potpuno samostalno mogli izabrati odvjetnike. Kako neslužbeno saznajemo, nakon odluke Vrhovnog suda liječnici očekuju da će svi dobiti isplaćene zaostatke, s vremenom i oni koji nisu tužili. Sada bi trebalo s nadležnime ministarstvom pregovarati o načinu isplate. Ako se kojim slučajem liječnici neće moći dogovoriti s poslodavcem, uvijek im preostaje mehanizam ovrhe bolnica, što bi svakako stvorilo problem. Osnivač Opće bolnice je Varaždinska županija, ali kako se radi o radnom pravu, sve će se rješavati na razini države. (sž)

U fokusu

Mirko Korotaj (HNS) istaknuo pet poglavlja za još jedan mandat načelnika Cestice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Aktualni načelnik općine Cestica Mirko Korotaj danas je istaknuo kandidaturu za predstojeće izbore koji će se održati 16. svibnja.

Uz sve kandidate za članove Općinskog vijeća podršku su mu dali Predrag Štromar, saborski zastupnik HNS-a, Marijan Škvarić, v.d. predsjednika ŽO HNS Varaždinske županije te ostali kandidati za načelnike iz Hrvatske narodne stranke.

U svojem izlaganju Mirko Korotaj usredotočio se na svoj program koji sadrži pet poglavlja, ali je i podsjetio na neke realizirane projekte: “Ono s čime kao kandidat za načelnika, ali i moj tim, zajedno izlazimo pred birače je program kontinuiteta i program nastavka razvoja naše općine, program nastavka velikih investicija. Ali prije svega želim istaknuti kako je naša općina u proteklom razdoblju postigla velike rezultate koji su itekako vidljivi i po kojima smo predvodnik i primjer ne samo u Varaždinskoj županiji, nego i u čitavoj Hrvatskoj. To je prvenstveno cjeloviti projekt ulaganja u obrazovanje i mlade obitelji. Sufinanciranje smještaja u dječjem vrtiću, besplatne radne bilježnice i mape, besplatni prijevoz učenika, područni odjel Glazbene škole i stipendiranje SVIH studenata s područja općine projekti su koje nemaju ni najrazvijeniji gradovi. Posebnu pažnju posvetili smo razvoju društvenog života, a kruna toga je izgradnja Kulturnog centra. Sportaši, umirovljenici, vatrogasci, KUD i ostale udruge nama su partneri s kojima smo u odličnoj suradnji postigli velike rezultate, a siguran sam da će tako biti i dalje. Gospodarski program koji provodimo četvrtu godinu pokazao je izvrsne rezultate. Kroz program mjera poticanja poduzetništva, poljoprivrede i turizma sklopljeno je ukupno 110 ugovora.”

U pet poglavlja svojeg programa istaknuo je one kapitalne projekte za koje je rekao da čine razliku: “Prvo poglavlje obuhvaća modernu javnu i komunalnu infrastruktura, veliki projekt je modernizacija nerazvrstanih cesta za što smo već i potpisali ugovore za ukupno 20 dionica. Posebno ističem i uvođenje širokopojasnog interneta, za što su osigurana sredstva iz europskih fondova. U drugom poglavlju koje obuhvaća obiteljsku politiku i obrazovanje, uz nastavak svih dosadašnjih projekata koje sam ranije nabrojao je dogradnja dječjeg vrtića. Ono što želim još dodati jest povećanje naknade za novorođene za 1.000 kuna. Treći dio je gospodarski razvoj, a u ovom dijelu želim najaviti jedan novi i veliki projekt – Poduzetnički inkubator Cestica. Omogućit ćemo poduzetnicima početnicima, ali i svim zainteresiranim da uz minimalne troškove pokrenu svoje poslovanje. Kamp Cestica i Perivoj Križovljangrad dio su programa u turizmu i poljoprivredi, a sada kreću u drugu fazu izgradnje nakon što je dobivena građevinska dozvola, a za sam perivoj odobrena europska sredstva. U poljoprivredi nastavljamo s nizom mjera koje su se pokazale jako korisnima našim OPG-ovima. I peto poglavlje odnosi se na udruge i uz dosadašnja ulaganja u infrastrukturu i opremanje svih udruga, posebno je planirana energetska obnova Vatrogasnih domova u Babincu i Lovrečanu te Društvenog doma u Radovec Polju. I na kraju želim najaviti projekte za rekreaciju, a to su fitness centar na otvorenom, multifunkcionalni centar u Gornjem Vratnu, kao i teniske terene.”

Nastavite čitati

U fokusu

“Hrvatske šume uništavaju 550 radnih mjesta u Varaždinskoj županiji”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Glas poduzetnika javio se medijima u ime svog člana, Požgaj Grupe, vezano uz problem koji imaju s Hrvatskim šumama.

Kažu da Uprava Hrvatskih šuma ucjenjuje i uništava poslovanje Požgaj Grupe već tri godine. Hrvatske šume svojim su postupcima oštetile poslovanje Požgaj Grupe za nevjerojatnih 70 milijuna kuna. Sada pokušavaju uništiti grupaciju, 550 radnih mjesta i preko 40 godina tradicije, dodaju iz Glasa poduzetnika.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, i Nikola Požgaj, generalni direktor Požgaj Grupe, o navedenom su uputili otvoreno pismo premijeru Plenkoviću.

Pismo prenosimo u nastavku.

Poštovani gospodine Plenković,

obraćamo Vam se u ime našeg člana, Požgaj Grupe vezano uz problem koji imaju s Hrvatskim šumama. Naime, Uprava Hrvatskih šuma ucjenjuje i uništava poslovanje Požgaj Grupe već tri godine. Hrvatske šume svojim su postupcima oštetile poslovanje Požgaj Grupe za nevjerojatnih 70 milijuna kuna. Sada pokušavaju uništiti grupaciju, 550 radnih mjesta i preko 40 godina tradicije. Radi se o sramotnoj situaciji, u kojemu Hrvatske šume imaju monopol i odlučuju koja će tvrtka moći poslovati, a koja neće. Smatramo da se to u državi koja je članica Europske unije ne smije događati!

Požgaj Grupa je poslovna grupacija čija je primarna djelatnost proizvodnja proizvoda od drva i jedni su od najvećih subjekata te izvoznika hrvatske drvne industrije. Svoje proizvode izvoze na više od 25 tržišta diljem Europe i svijeta. Početkom godine 2021. godine grupacija je zapošljavala 550 djelatnika u šest pogona na četiri lokacije u Hrvatskoj.

Problemi počinju početkom 2021. godine, kada je Požgaj Grupa s Hrvatskim šumama trebala potpisati godišnji ugovor o kupoprodaji trupaca. Međutim, prijave dva društva Požgaj Grupe (Massive Panels d.o.o. i Massive Lumber d.o.o.) odbačena su uz obrazloženje da tvrtke nemaju potrebnu tehnologiju. Povratna informacija izazvala je, u najmanju ruku iznenađenje, budući da se ništa u proizvodnoj i vlasničkoj strukturi ovih društava, kao ni u ukupno dostavljenoj dokumentaciji u odnosu na prethodne godine nije promijenilo. Požgaj Grupa odmah je uložila žalbu, a Hrvatske šume su nakon toga provele višetjedni nadzor koji je uključivao snimanje raspoložive tehnologije, a kojim je utvrđeno da društva posjeduju svu potrebnu tehnologiju proizvodnje.

Glavni razlog ovakvog pristupa Hrvatskih šuma prema Požgaj Grupi su četiri pravna spora za nadoknadu štete u vrijednosti od gotovo 70 milijuna kuna. Naime, dolaskom aktualne Uprave Hrvatskih šuma prije tri godine, društvima Požgaj Grupe je dodijeljeno 38% manje kvote sirovine od one koja im je trebala pripasti prema propisanim kriterijima. Zbog toga je Požgaj Grupa morala tužiti Hrvatske šume. Predstavnici Požgaj Grupe su 8. veljače 2021. godine imali sastanak s Upravom Hrvatskih šuma koja ih je pokušala ucjenom natjerati da povuku tužbene zahtjeve. Postavili su to kao preduvjet da se potpiše godišnji ugovor za dodjelu trupaca. Radi o činu koji je protivan načelu poslovne etike i koji u najmanju ruku treba biti strogo sankcioniran.

Drugi razlog je taj što je Požgaj Grupa zajedno s tvrtkom Bauwerk-Boen iz Đurđevca prošle godine preko odgovornih institucija Hrvatske gospodarske komore tražila nadzor i reviziju provedenog Javnog poziva za prodaju trupaca za 2020. godinu. Također, javno su istupali upozoravajući na negativne trendove u industriji.
Hrvatske šume, zbog svega toga, pokušavaju diskreditirati Požgaj Grupu i kao glavni razlog problema navode trenutni dug te loš bonitet tvrtki. Međutim, riječ je o najobičnijoj manipulaciji. Postojeći dugovi rezultat su nemogućnosti plaćanja uslijed prekida isporuke trupaca Hrvatskih šuma. Osim toga, važno je spomenuti da su društva Požgaj Grupe jedan od najvećih kupaca Hrvatskih šuma s iznosom većim od 40 milijuna kuna godišnje.

O cijeloj navedenoj problematici, predstavnici Požgaj Grupe razgovarali su s ministricom Vučković, 6. veljače 2021. godine, no do danas nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Uprava Požgaj Grupe, zbog svega napisanog, krenula je s teškim razdobljem reorganizacije poslovanja, koje neminovno uključuje i gašenje pojedinih tvornica i raskidanje ugovora o radu sa zaposlenicima. Osim toga, morat će u potpunosti ugasiti proizvodnju namještaja u tvornici u Donjem Miholjcu i ugasiti proizvodnju drvenih kuća u Otočcu. Također, Požgaj Grupa više neće moći sudjelovati u obnovi Sisačko-moslavačke županije sa svojom akcijom “5 kuća za 5 obitelji.” Zbog postupaka Hrvatskih šuma, posao će izgubiti stotine radnika i uništit će se renomirana tvrtka koja ima 40 godina tradicije. Strašno je da 550 obitelji mora živjeti u neizvjesnosti i brizi zbog neodgovornih postupaka Uprave Hrvatskih šuma.

Očekujemo hitnu intervenciju Vlade Republike Hrvatske i nadležnih ministarstava kako bi se spasilo 550 radnih mjesta i poslovanje tvrtke koja iza sebe ima sjajne poslovne uspjehe. Inzistiramo da se donesu kvalitetna rješenja za Požgaj Grupu te da se postigne dogovor s Hrvatskim šumama.

Nastavite čitati