Povežite se s nama

U fokusu

Djeci iz “Nove budućnosti” osigurajmo bolju budućnost!

Objavljeno:

- dana

Dom za djecu i mlade obiteljskog tipa u Pakračevoj ulici 3 u Varaždinu Udruge “Nova budućnost

Svi koji žele pomoći djeci i mladima iz obiteljskog doma Udruge “Nova budućnost” u Varaždinu mogu već od ovog tjedna, pa do početka ljeta doći u građevinsku tvrtku Laberna u Knegincu Gornjem, ispuniti bon s željenim iznosom donacije i tako pomoći pri obnovi dotrajale stolarije, fasade i krovišta kuće u kojoj je trenutno smješteno 12-ero djevojaka i mladića

– Mi smo jedna obitelj, ali jako velika – rekao je Boro Barač, jedan od odgojitelja koji brine o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja su smještena u kući koja se nalazi u Pakračevoj ulici 3 u Varaždinu. Ova je kuća zapravo jedan od ukupno šest domova obiteljskog tipa Udruge “Nova budućnost” koji postoje u Hrvatskoj, a koja, kao ugovorni partner Ministarstva socijalne politike i mladih, aktivno provodi program cjelodnevne izvaninstitucionalne skrbi o djeci koja su zbog različitih razloga izdvojena iz vlastitih obitelji.

Velika obitelj

O 12-ero djece i mladih u Varaždinu trenutno se brine dvoje odgojitelja, Klaudija i Boro

U varaždinskom domu Udruge “Nova budućnost” trenutno je smješteno 12 mladića i djevojaka, a o njima uz Boru Barača, brine i odgojiteljica Klaudija Novoselec. Jedan od njih uvijek je s njima tijekom 24 sata i djeci su njihovi odgajatelji, Boro i Klaudija, doslovno postali – drugi mama i tata.
– Kod nas je isto kao i u svakoj obitelji, samo što nas je malo više. Djeci pomažemo da se spreme za školu, s njima radimo zadaće, razgovaramo o svemu što ih muči, dogovaramo se o svemu što radimo, čak i o tome što će nam koji dan za ručak pripremiti naša kuharica, teta Kristina, zabavljamo se, nekad i malo svađamo… Mi smo ti koji djecu vode k doktoru, ako su bolesni, nabavljamo im odjeću i obuću, školske knjige te osmišljavamo što ćemo raditi za vikende, dakle, brinemo o svim aspektima života naših štićenika – ističe odgojiteljica Klaudija.

Kupite poklon bon u Laberni i pomognite djeci Udruge “Nova budućnost”

Upravo po ovakom načinu brige za djecu izdvojenu iz vlastite obitelji domovi obiteljskog tipa Udruge “Nova budućnost” razlikuju se od smještaja u drugim sličnim institucijama.
– Kroz jedan obiteljski odnos nastojimo djecu odgojiti i osposobiti za samostalan život, a ono što svakako treba istaknuti je i to da mi na skrb uzimamo braću i sestre različite dobi, odnosno, oni se ne moraju razdvajati prilikom izdvajanja iz vlastite obitelji – rekao je Boro.
U varaždinskom domu dosad je utočište pronašlo oko 30-ak djece, mladića i djevojaka. Da bi se i dalje ova obiteljska kuća mogla koristiti za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kuću je potrebno obnoviti.

– Varaždinska obiteljska kuća je jedina koja je baš u vlasništvu Udruge “Nova budućnost” i koja je renovirana samo jednom, prilikom kupnje objekta, a to je bilo prije 20-ak godina. Godine su ostavile traga, pa su nam sada među najvećim problemima dotrajala stolarija, fasada i krovište, koje treba što prije zamijeniti, a novaca nemamo – doznajemo od odgojitelja.
Upravo je to navelo Varaždinca Damira da organizira humanitarnu akciju kojom će se prikupiti novci za obnovu ove kuće u kojoj su svoj novi dom dosad pronašli brojni djevojke i mladići.

Nakon božićne akcije, hrabro dalje! – – Zahvaljujući akciji koja je preko Facebooka pokrenuta prije Božića i kojoj se odazvao veliki broj ljudi, a zahvaljujući kojoj je 12-ero djevojaka i mladića imalo lijepe božićne blagdane, dosad nije bilo prilike da se zahvalimo svima koji su nam pomogli, a to su tvrtke Mateo d.o.o., Mehanika Maruševac, Mikrostil, PBZ invest, Rauš d.o.o., Salon za njegu tijela Medea, Servis Hidraulike, Servis za vage i trgovinu Ivan Lukavečki, a koji će nam pomagati i dalje. Dosad su nam pomogli i hipermarket B Hyper i Lumini centar, čiji su djelatnici samoincijativno organizirali akciju prikupljanja pomoći za djecu i Udrugu “Nova budućnost”, kao i Stadium bowling centar, koji nas nesebično ugošćuje besplatnim kuglanjem. No, pomogli su nam i brojni donatori koji ne žele da se spominju, no svima njima puno hvala – zahvalio se naš sugovornik.

Velika Martina

– Za Udrugu “Nova budućnost” saznao sam slučajno, prije Božića. Jedna iznimna, mlada djevojka Martina preko Facebooka je tražila pomoć za djecu iz te Udruge i objavila popis njihovih želja za Božić. Ja sam, kao i mnogi drugi, to pročitao i proslijedio na brojne druge adrese, nakon čega se javilo mnogo ljudi koji su im željeli pomoći. Prikupilo se puno toga, a nekako se dogodilo da smo ja i moja supruga dobili zadatak da sve to dostavimo djeci. Kad sam upoznao njih i njihove odgojitelje, kad sam vidio kao se Boro i Klaudija brinu o toj djeci kao da su njihova, više se od njih nisam mogao odvojiti, a kada sam čuo za probleme koje imaju, odlučio sam pokrenuti humanitarnu akciju te im pomoći. Dakle, sve je počelo od Martine. U današnjem društvu trebalo bi biti puno više mladih Martina koje svijet još uvijek gledaju drugačijim očima i koje još uvijek imaju vremena i želje nekoga usrećiti. Da nije bilo naše Martine, ne bi ni čuli za ovu Udrugu  – rekao je naš sugovornik.

Bon u Laberni

Humanitarna akcija je dogovorena u suradnji s tvrtkom Laberna iz Kneginca Gornjeg čiji je vlasnik, unatoč krizi koja se zadnjih godina osjeća i u području građevine, odlučio pomoći bez puno razmišljanja.
– Akcija, koja počinje ovaj tjedan, a potrajat će sve do početka srpnja, osmišljena je na način da svi koji žele pomoći mogu doći u ovu građevinsku tvrtku i ispuniti bon s željenim iznosom donacije, a više informacija o akciji može se dobiti i u udruzi na broju telefona 042/331-176. Za Labernu smo se odlučili zbog njihovog 20-godišnjeg iskustva u području građevine, a i oni nude program potreban za adaptaciju fasade i krovišta kuće. Drago mi je što je ovu našu akciju rado podržao vlasnik ove tvrtke, koji je i sam rekao da će pomoći djeci, a ponudio je da će njegovi djelatnici izmjeriti i izračunati sve potrebno za novo krovište po završetku akcije – rekao je organizator akcije.

UDRUGA

Udruga “Nova budućnost” u Hrvatskoj je registrirana u travnju 2006. godine i nastala je na temeljima rada španjolske Udruge “Nuevo futuro” koju je osnovala i vodila grofica Maria Huarte.

SMJEŠTAJ

Varaždinski dom obiteljskog tipa jedan je od ukupno šest objekata Udruge “Nova budućnost” u Hrvatskoj u koje se smještaju djeca i mladi koji su zbog problema izdvojeni iz vlastite obitelji.

TROŠKOVI

Svi troškovi potrebni za normalni život korisnika u domovima ovakvog obiteljskog tipa podmiruju se iz novaca koje Udruga dobiva od Ministarstva socijalne politike i mladih.

KONTROLA

Svake godine nad radom Udruge  “Nova budućnost” provodi se nadzor nadležnih službi kako bi se iznova ocijenilo cjelokupno poslovanje i kvaliteta srkbi o djeci  i mladima koji su trenutno smješteni u njima.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Bez Čačića na listi SDP bi dobio sedmi mandat u III. izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U III. izbornoj jedinici SDP je dobio šest mandata odnosno 36,75 % glasova, slijedi HDZ s pet mandata, pa NPS s dva mandata i Možemo s jednim zastupnikom.

S liste Rijeke pravde iz naše izborne jedinice u Hrvatski sabor ulaze Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar, Boška Ban Vlahek, Miroslav Marković i Jasenka Auguštan-Pentek.

– Zahvalila bih biračima. SDP Varaždinske županije sada ima dva mandata više. Mladi kandidati odradili su odličnu kampanju i dobili zavidan broj preferencijalnih glasova. Izražavam osobnu, ali i stranačku podršku mladima, a i dalje ćemo raditi na tome da postanemo faktor koji će upravljati ovom županijom. Nadam se i da će vladu sastaviti SDP i da se više neće crvene sredine zaobilaziti prilikom dodjele sredstava sa nacionalne razine – istaknula je Barbara Antolić Vupora, predsjednica Županijskog SDP-a.

U Sabor je prvi put ušao varaždinski dogradonačenik Miroslav Marković.

– Žao mi je što smo kao Županijska organizacija morali prihvatiti trule kompromise s nacionalne razine i da se pokazalo da su ti kompromisi loši za ukupan rezultat stranke na što smo i upozoravali središnjicu – rekao je Marković.

Taj kompromis odnosio se na Reformiste koji se našli na listi Rijeka pravde.

– SDP bi bez Radimira Čačića na listi, odnosno da je na listi bio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dobio i sedmi mandat – naglasio je Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje