Povežite se s nama

U fokusu

Djeci iz “Nove budućnosti” osigurajmo bolju budućnost!

Objavljeno:

- dana

Dom za djecu i mlade obiteljskog tipa u Pakračevoj ulici 3 u Varaždinu Udruge “Nova budućnost

Svi koji žele pomoći djeci i mladima iz obiteljskog doma Udruge “Nova budućnost” u Varaždinu mogu već od ovog tjedna, pa do početka ljeta doći u građevinsku tvrtku Laberna u Knegincu Gornjem, ispuniti bon s željenim iznosom donacije i tako pomoći pri obnovi dotrajale stolarije, fasade i krovišta kuće u kojoj je trenutno smješteno 12-ero djevojaka i mladića

– Mi smo jedna obitelj, ali jako velika – rekao je Boro Barač, jedan od odgojitelja koji brine o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja su smještena u kući koja se nalazi u Pakračevoj ulici 3 u Varaždinu. Ova je kuća zapravo jedan od ukupno šest domova obiteljskog tipa Udruge “Nova budućnost” koji postoje u Hrvatskoj, a koja, kao ugovorni partner Ministarstva socijalne politike i mladih, aktivno provodi program cjelodnevne izvaninstitucionalne skrbi o djeci koja su zbog različitih razloga izdvojena iz vlastitih obitelji.

Velika obitelj

O 12-ero djece i mladih u Varaždinu trenutno se brine dvoje odgojitelja, Klaudija i Boro

U varaždinskom domu Udruge “Nova budućnost” trenutno je smješteno 12 mladića i djevojaka, a o njima uz Boru Barača, brine i odgojiteljica Klaudija Novoselec. Jedan od njih uvijek je s njima tijekom 24 sata i djeci su njihovi odgajatelji, Boro i Klaudija, doslovno postali – drugi mama i tata.
– Kod nas je isto kao i u svakoj obitelji, samo što nas je malo više. Djeci pomažemo da se spreme za školu, s njima radimo zadaće, razgovaramo o svemu što ih muči, dogovaramo se o svemu što radimo, čak i o tome što će nam koji dan za ručak pripremiti naša kuharica, teta Kristina, zabavljamo se, nekad i malo svađamo… Mi smo ti koji djecu vode k doktoru, ako su bolesni, nabavljamo im odjeću i obuću, školske knjige te osmišljavamo što ćemo raditi za vikende, dakle, brinemo o svim aspektima života naših štićenika – ističe odgojiteljica Klaudija.

Kupite poklon bon u Laberni i pomognite djeci Udruge “Nova budućnost”

Upravo po ovakom načinu brige za djecu izdvojenu iz vlastite obitelji domovi obiteljskog tipa Udruge “Nova budućnost” razlikuju se od smještaja u drugim sličnim institucijama.
– Kroz jedan obiteljski odnos nastojimo djecu odgojiti i osposobiti za samostalan život, a ono što svakako treba istaknuti je i to da mi na skrb uzimamo braću i sestre različite dobi, odnosno, oni se ne moraju razdvajati prilikom izdvajanja iz vlastite obitelji – rekao je Boro.
U varaždinskom domu dosad je utočište pronašlo oko 30-ak djece, mladića i djevojaka. Da bi se i dalje ova obiteljska kuća mogla koristiti za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kuću je potrebno obnoviti.

– Varaždinska obiteljska kuća je jedina koja je baš u vlasništvu Udruge “Nova budućnost” i koja je renovirana samo jednom, prilikom kupnje objekta, a to je bilo prije 20-ak godina. Godine su ostavile traga, pa su nam sada među najvećim problemima dotrajala stolarija, fasada i krovište, koje treba što prije zamijeniti, a novaca nemamo – doznajemo od odgojitelja.
Upravo je to navelo Varaždinca Damira da organizira humanitarnu akciju kojom će se prikupiti novci za obnovu ove kuće u kojoj su svoj novi dom dosad pronašli brojni djevojke i mladići.

Nakon božićne akcije, hrabro dalje! – – Zahvaljujući akciji koja je preko Facebooka pokrenuta prije Božića i kojoj se odazvao veliki broj ljudi, a zahvaljujući kojoj je 12-ero djevojaka i mladića imalo lijepe božićne blagdane, dosad nije bilo prilike da se zahvalimo svima koji su nam pomogli, a to su tvrtke Mateo d.o.o., Mehanika Maruševac, Mikrostil, PBZ invest, Rauš d.o.o., Salon za njegu tijela Medea, Servis Hidraulike, Servis za vage i trgovinu Ivan Lukavečki, a koji će nam pomagati i dalje. Dosad su nam pomogli i hipermarket B Hyper i Lumini centar, čiji su djelatnici samoincijativno organizirali akciju prikupljanja pomoći za djecu i Udrugu “Nova budućnost”, kao i Stadium bowling centar, koji nas nesebično ugošćuje besplatnim kuglanjem. No, pomogli su nam i brojni donatori koji ne žele da se spominju, no svima njima puno hvala – zahvalio se naš sugovornik.

Velika Martina

– Za Udrugu “Nova budućnost” saznao sam slučajno, prije Božića. Jedna iznimna, mlada djevojka Martina preko Facebooka je tražila pomoć za djecu iz te Udruge i objavila popis njihovih želja za Božić. Ja sam, kao i mnogi drugi, to pročitao i proslijedio na brojne druge adrese, nakon čega se javilo mnogo ljudi koji su im željeli pomoći. Prikupilo se puno toga, a nekako se dogodilo da smo ja i moja supruga dobili zadatak da sve to dostavimo djeci. Kad sam upoznao njih i njihove odgojitelje, kad sam vidio kao se Boro i Klaudija brinu o toj djeci kao da su njihova, više se od njih nisam mogao odvojiti, a kada sam čuo za probleme koje imaju, odlučio sam pokrenuti humanitarnu akciju te im pomoći. Dakle, sve je počelo od Martine. U današnjem društvu trebalo bi biti puno više mladih Martina koje svijet još uvijek gledaju drugačijim očima i koje još uvijek imaju vremena i želje nekoga usrećiti. Da nije bilo naše Martine, ne bi ni čuli za ovu Udrugu  – rekao je naš sugovornik.

Bon u Laberni

Humanitarna akcija je dogovorena u suradnji s tvrtkom Laberna iz Kneginca Gornjeg čiji je vlasnik, unatoč krizi koja se zadnjih godina osjeća i u području građevine, odlučio pomoći bez puno razmišljanja.
– Akcija, koja počinje ovaj tjedan, a potrajat će sve do početka srpnja, osmišljena je na način da svi koji žele pomoći mogu doći u ovu građevinsku tvrtku i ispuniti bon s željenim iznosom donacije, a više informacija o akciji može se dobiti i u udruzi na broju telefona 042/331-176. Za Labernu smo se odlučili zbog njihovog 20-godišnjeg iskustva u području građevine, a i oni nude program potreban za adaptaciju fasade i krovišta kuće. Drago mi je što je ovu našu akciju rado podržao vlasnik ove tvrtke, koji je i sam rekao da će pomoći djeci, a ponudio je da će njegovi djelatnici izmjeriti i izračunati sve potrebno za novo krovište po završetku akcije – rekao je organizator akcije.

UDRUGA

Udruga “Nova budućnost” u Hrvatskoj je registrirana u travnju 2006. godine i nastala je na temeljima rada španjolske Udruge “Nuevo futuro” koju je osnovala i vodila grofica Maria Huarte.

SMJEŠTAJ

Varaždinski dom obiteljskog tipa jedan je od ukupno šest objekata Udruge “Nova budućnost” u Hrvatskoj u koje se smještaju djeca i mladi koji su zbog problema izdvojeni iz vlastite obitelji.

TROŠKOVI

Svi troškovi potrebni za normalni život korisnika u domovima ovakvog obiteljskog tipa podmiruju se iz novaca koje Udruga dobiva od Ministarstva socijalne politike i mladih.

KONTROLA

Svake godine nad radom Udruge  “Nova budućnost” provodi se nadzor nadležnih službi kako bi se iznova ocijenilo cjelokupno poslovanje i kvaliteta srkbi o djeci  i mladima koji su trenutno smješteni u njima.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Novi član uprave Varteksa Dobiš poručio da bez Kauflanda i NK Varaždina Varteksu prijeti kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dražen Dobiš, novi član Uprave varaždinskog tekstilca govorio je za poslovni.hr o perspektivama kompanije.

Varteks je uputio dopis Vladi sa zamolbom da, ako je to moguće, pokuša snagom svojeg autoriteta utjecati na hipotekarno osigurane vjerovnike da se ubrza proces dogovora oko raspodjele sredstava od prodaje našeg zemljišta Kauflandu.

Vrijeme nam ističe, a bitno je da se s tim ugovorom stabilizira poslovanje i tvrtka okrene svojoj svijetloj budućnosti u koju čvrsto vjerujem zbog više razloga – navodi to kao prvi i najveći uteg Varteksa novi član Uprave Dražen Dobiš u razgovoru za Poslovni dnevnik.

Uz najavu velikog plana na kojem paralelno rade Dobiš upozorava: “Vjerujem u snagu Varteksa, ali ako bi došlo do potpisivanja sporazumnog raskida ugovora Kauflanda s Gradom Varaždinom oko izgradnje kružnog toka, kao i ugovora s NK Varaždinom vezano uz pomicanje dijela zemljišta za gradnju njihovog kompleksa, što je Kaufland najavio 9. prosinca, samim time je to i njihovo odricanje od moguće kupnje zemljišta od Varteksa. Onda pada u vodu i projekt Vlade RH ‘Varteks kvart – urbana regeneracija’ kojeg je Vlada proglasila strateškim investicijskim projektom, a sve zbog toga što se vjerovnici ne mogu dogovoriti oko raspodjele financijskih sredstava iz prodaje. Imamo enormnu financijsku izloženost prema vjerovnicima i vrijeme nam curi, iako smo već za oko 6 milijuna kuna smanjili kratkoročni dug koji je bivša Uprava napravila prema dobavljačima”.

Bivša Uprava je u ovoj godini do 17. kolovoza napravila dugovanja prema dobavljačima od 26 milijuna kuna, s nadom da će prodajom Kauflandu na neki magični način Varteks dobiti 20 milijuna od 30 milijuna kuna koliko iznosi kupoprodajna cijena, te s planom da se iz toga namire vjerovnici dobavljači koji nisu plaćani prvih sedam mjeseci te radi financiranja nove kolekcije. Međutim, iz razgovora s vjerovnicima doznajem da to nikad nije bila teza pregovora. Kako su objasnili, nije realno da tako oni financiraju Varteks, a da se njihov kolateral smanjuje. Bivša Uprava je svoj poslovni plan temeljila upravo na navedenoj podlozi.

Nastavite čitati

U fokusu

Nevjerojatno: zaratili veterani 104. brigade HV-a, podižu tužbe jer ne znaju tko su im bili zapovjednici!?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin tužila je Grad Prelog i klub Varaždinskih branitelja 1991 1995 zbog neistinitog natpisa na spomen obilježju koje je 6. prosinca 2019. godine podignuto u čast poginulom pukovniku Ivanu Sokaču.

Podsjećamo, spomen-obilježje postavljeno je na tada novouređenom trgu u Oporovcu. Tužitelj tvrdi da je I. tuženik u suradnji, te na inicijativu II. Tuženika, postavio predmetno spomen obilježje, a na kojem je pok. pukovnik Sokač neistinito naslovljen titulom zapovjednika 104. brigade ZNG Varaždin.

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin u tužbi obrazlaže da je pok. pukovnik Sokač u predmetnom ratnom periodu obnašao funkciju – pomoćnika zapovjednika za logistiku, dok je zapovjednik 104. brigade svo to vrijeme bio pukovnik Ivan Rukljić.

– Potonje je razvidno iz izvadaka iz službene dokumentacije Oružanih snaga RH i 104. brigade iz odnosnog razdoblja koja je priložena tužbi – piše između ostaloga u tužbi.

Trgovački sud u Varaždinu pozvao je tuženike da se do prvih dana siječnja iduće godine o svemu očituju pisanim odgovorom na tužbu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje