Povežite se s nama

Događanja

Varaždinska dvorišta otvaraju svoja vrata turistima i Varaždincima

Objavljeno:

- dana

DVORIŠTA NAM PRIČAJU PRIČE

U gradu Varaždinu započelo je proljetno otvaranje dvorišta. Prvo dvorište, od ukupno tri, koliko će ih biti otvoreno do ljeta, otvoreno je u Kranjčevićevoj ulici na broju 8. Dvorište je u vlasništvu Martina Kamenića, zaljubljenika u starine i člana Oldtimer kluba koji je u velikom dijelu sam uredio ovo dvorište.

– Često putujem po raznoraznim sajmovima gdje pronalazim i kupujem stvari pogodne za uređenje ovog dvorišta – rekao je Kamenić na otvorenju. Objasnio je kako je ideju za pretvaranje dvorišta u ovakvu starinsku oazu dobio kada je shvatio da želi prijatelje ugostiti na nekom lijepom mjestu. Sada to što je stvorio želi podijeliti i s ostalim Varaždincima i brojnim turistima koji dolaze u Varaždin.

Objasnio je kako će dvorište biti otvoreno tijekom vikenda i tijekom tjedna, ali uz prethodnu najavu.

Uređenje dvorišta inicirala je Turistička zajednica grada Varaždina u suradnji s vlasnicima kako bi obogatila turističku ponudu.

Priča o prošlim vremenima

– Ovo dvorište kroz stotinu detalja, kroz stare fotografije, uporabne predmete i sitnice iz svakodnevnog života priča o nekim prošlim vremenima kada je vrijeme sporije teklo, a ljudi su se družili i okupljali upravo u ovakvim dvorištima – istaknula je na otvorenju ovog jedinstvenog dvorišta direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Branka Tropp.

Dodala je kako dvorišta čuvaju prošlost svojih stanara, sudbine stanara i neispričane priče, anegdote i tajne i zato su nam toliko zanimljiva.

Dodajmo tome i da su varaždinska dvorišta unutar povijesne jezgre odraz stila života starih Varaždinaca. Za njih su bila predvorje, a za gosta prvi znak dobrodošlice i neprocjenjivi kapital dražesti pod otvorenim nebom, a omeđen zidovima.

Izvor:
Foto: Andrej Švoger

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje