Povežite se s nama

Kultura

Varaždinska elita i njihovi gosti u balskim će haljinama i frakovima 1. veljače zaplesati na Svečanom balu

Objavljeno:

- dana

U petak, 1. veljače u varaždinskom HNK-u će se održati Svečani bal Varaždinske županije, jedini hrvatski bal.

Novinarima je bal danas, 11. siječnja, točno u podne najavila posebna savjetnica varaždinskog župana Radimira Čačića, Natalija Martinčević.

S njom su bili i predstavnici Organizacijskog odbora, redom voditelji gradskih kulturnih ustanova, a pretežito vezani uz glazbu – ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, ravnatelj Koncertnog ureda Rajmond Roynik, ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić i u ime HNK, intendantica Jasna Jakovljević.

Svi su oni izrazili veselje zbog predstojećeg Svečanog bala, na kojemu će se, prema riječima Natalije Martinčević, predstaviti „sve najbolje od Varaždinske županije“.

– Bal pokazuje povezanost Varaždina sa srednjoeuropskim miljeom. To je profinjeno i kulturno druženje na kojemu ćemo promovirati  varaždinsku Glazbenu školu, gastronomiju, županijske dizajnere… – najavila je posebna savjetnica.

Nositelj  glazbenog programa će biti Varaždinski komorni orkestar, pjevati će operne zvijezde Lana Kos i Jelena Štefanić, Irma Dragičević će specijalno za ovu prigodu nastupiti s novim What’s up bandom, za glasovir će sjesti pijanistički duo Dubravka Vukalović i Kruno Vlahek.

Gosti će moći pogledati i modu reviju balskih haljina varaždinskih dizajnerica, na plesnom podiju će se naći i husari, imati će priliku donirati novac u humane svrhe i program će voditi glumica Hana Hegedušić i Goran Mališ.

Nakon kratkih izjava svakog člana Organizacijskog odbora, novinare je zanimalo zašto se Svečani bal naziva novim balom, kad je baš u svemu jednak popularnom ali prije koju godinu ukinutom Sjajnom balu.

Koncepcija je ista, čak je i datum održavanja jednaki, prvi petak u veljači.

Odgovorila je Natalija Martinčević:

– Za vrijeme mandata zamjenice gradonačelnika bila sam glavni organizator prikupljanja financija za Sjajni bal, silno sam željela da opstane. Međutim, bila sam razvlaštena u Gradu i bilo mi je žao kad je Bal ukinut. Nakon što smo donijeli odluku o ponovnom održavanju bala, prvo smo kontaktirali bivše organizatorice Ingeborg Jurić i Mirjanu Dučakijević. Primio ih je osobno župan Čačić i ponudio im da njih dvije nastave s organizacijom bala u Varaždinu ili budu počasne predsjednice. Budući da Županija plaća događanje, samo smo tražili da imamo uvid u financije, međutim one na to nisu pristale – rekla je Natalija Martinčevič.

Koliko će koštati Svečani bal posebna savjetnica kaže, „ne može reći“.

– Kad događanje bude gotovo zbrojiti ćemo troškove i javno ih objaviti – obećala je.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje