Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinska Gradska tržnica po 17. put potvrđuje status certificirane seljačke tržnice

Objavljeno:

- dana

Na varaždinskome placu je u subotu, 7. svibnja, upriličena svečana podjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’.

Projekt certificiranja su Gradska tržnica te Udruga hrvatskih tržnica i ove godine provele u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom. Provodi se još od 2006. godine, a varaždinska tržnica sudjeluje se od samog početka.

Ove godine certificirano je preko šezdeset domaćih proizvođača, a njih dvadesetak certifikate je primilo iz ruku varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja, tajnika Udruge hrvatskih tržnica Miljenka Ernoića te direktora Gradske tržnice Predraga Ciglara.

Gradska tržnica Varaždin na samom je vrhu u Hrvatskoj prema broju certificiranih proizvođača.

– Ovi certifikati jamstvo su da naši građani na varaždinskoj tržnici kupuju namirnice i proizvode koji su vlastite proizvodnje, koji su uzgojeni i proizvedeni na domaćem tlu, a upravo to je najveća vrijednost koju ima naš plac – svježi i domaći proizvodi. Po broju certificiranih prodavača u samom smo vrhu u Hrvatskoj i zaista sam ponosan na ovu brojku. Naši građani kupuju zdravo, a ujedno i potiču razvoj malih OPG-ova i lokalnu poljoprivredu. Čestitam i zahvaljujem vrijednim proizvođačima koji nam omogućuju raznovrsne domaće namirnice na našem placu jer malo koji grad se može pohvaliti s ovako bogatom ponudom. To često možemo čuti i od turista koji posjećuju plac prilikom obilaska grada i ostaju impresionirani jer u svijetu je trend ono što mi oduvijek imamo u našem Varaždinu – domaće, lokalno, certificirano, ekološko – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj nakon uručenja certifikata proizvođačima. 

Certifikati ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će istaknuti na klupama tako da ih kupci mogu vrlo lako uočiti.

Predrag Ciglar, direktor varaždinske Gradske tržnice izrazio je zadovoljstvo što ovaj projekt kontinuirano živi već duže od desetljeća.

– Gradska tržnica Varaždin jedina u Hrvatskoj u projektu certificiranja sudjeluje od samog početka, od 2006. godine. To nam je jako bitno jer na taj način dokazujemo našim kupcima da na tržnici kupuju proizvode koje naši zakupnici uzgajaju na vlastitim poljima.  Ponosimo se njima jer to je jedini način na koji se tržnica razlikuje od trgovačkih centara i drugih trgovina – zaključio je Predrag Ciglar.

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Život i društvo

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Županiji o energetskoj samodostatnosti škola i zaštiti okoliša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija nastavlja s programima digitalizacije, energetske samodostatnosti i zaštite okoliša u svim obrazovnim ustanovama kojima je osnivač i to zahvaljujući programu „Školski DIZEL – DIgitalno i ZELeno“ koji je predstavljen na kolegiju ravnatelja osnovnih i srednjih škola.

Kako je istaknuo pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek riječ je o smjernicama za primjenu digitalnih tehnologija kao i za primjenu obnovljivih energija i zaštite okoliša u osnovnim i srednjim školama vodeći se pritom Nacionalnom razvojnom strategijom RH do 2030. godine, energetskom i digitalnom tranzicijom, stručnim analizama Instituta za razvoj poslovnog upravljanja – IMD i Svjetskog gospodarskog foruma –WEF.

– Varaždinska županija ima sposobnost digitalizacije osnovnih i srednjih škola, kao i sposobnost uvođenja globalnih mjerila za digitalizaciju. Prioritet digitalizacije i tehničkih standarda je STEM područje. Stoga su naši ciljevi određivanje tehničkih standarda opremanja digitalnim tehnologijama, daljnje uređenje prostora u cilju interaktivnosti s digitalnom opremom, podizanje sigurnosnog standarda u školskim prostorima, pokretanje razvojnih programa korištenjem digitalnih tehnologija te stvaranje sustava jednakih šansi i globalne konkurentnosti – prezentirao je pročelnik Huđek okupljenim ravnateljima te naglasio kako će digitalizacija doprinijeti efikasnosti školskog sustava, dati poticaj mjerama održivog razvoja školstva, važnost novih tehnologija u opremanju škola, kao i mogućnost formiranja zelenih praktikuma i radionica.

Što se tiče „zelenih“ smjernica Varaždinskoj županiji je za cilj uvođenje obnovljivih izvora energija i zaštite okoliša u školski sustav, uključenje u razvoj energetskih projekata, proizvodnja energije čime bi se doprinijelo racionalizaciji potrošnje energije, uvođenju izvrsnosti poslovanja školskog sustava, kao i doprinošenju njegovoj stabilnosti, dok će se financijski potencijal proizvedene energije preusmjeriti u razvoj.

– Zelene energije imaju značajnu ulogu na stabilnost poslovanja školstva. Čak je izvrsnost poslovanja školstva moguće prikazati modelom energije jer upravo zelene energije doprinose mjerenju uspjeha poslovanja na uravnotežen način. Uštede koje će se postići kroz proizvodnju energije omogućit će nam također pokretanje razvojnih programa, što je Varaždinskoj županiji od izuzetne važnosti, kao i postizanje sposobnosti poticanja mjera održivog razvoja i zaštite okoliša – naglasio je pročelnik Huđek.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio se svim ravnateljima na uspješnom završetku još jedne školske godine, koja unatoč brojnim izazovima, bilježi sjajne rezultate, prvenstveno po pitanju sudjelovanja učenika na raznim natjecanjima, te osvajanju brojnih nagrada i priznanja. Osvrnuo se i na proteklih 20-ak godina ulaganja u obrazovanje.

– Varaždinska županija osnivač je 47 obrazovnih ustanova – riječ je o 33 osnovne škole, 13 srednjih škola te jednom učeničkom domu. 2001. godine u svim tim našim osnovnim i srednjim školama bilo je svega 20-ak informatičkih učionica i isto toliki broj informatičara. Danas u našim školama ukupno imamo 4801 računalo, 126 nastavnika informatike i 124 informatičke učionice. Niti jedna škola tada nije proizvodila vlastitu energiju, odnosno imala krovnu mrežnu elektranu ili dizalicu topline. Danas 19 naših škola proizvodi vlastitu energiju, odnosno 40 posto obrazovnih ustanova je na obnovljivim izvorima energije. Kako smo svjedoci sve veće neizvjesnosti vezane uz rast cijena energenata – ovakve smjernice, odnosno program jedino su rješenje. Varaždinska županija će i dalje, kroz ovakav program, ulagati u opremanje svojih škola, projekte obnovljivih izvora energije kako bi škole bile energetski samodostatne. Naravno samim time doprinosit ćemo i zaštiti okoliša – zaključio je župan Stričak.

Na kolegiju je sudjelovala i pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec koja je ravnatelje upoznala s provođenjem projekta županijske riznice u osnovnim i srednjim školama te zamjenica župana Silvija Zagorec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje