Povežite se s nama

Kultura

Varaždinska ilustratorica Smiljana Čoh održala je brojne radionice na Dječjem odjelu Knjižnice

Objavljeno:

- dana

Iako je ljeto, aktivnosti na Dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin ne staju. Varaždinska ilustratorica Smiljana Čoh u srpnju je vodila čak pet radionica za djecu.

Na prvoj su polaznici miješali boje s plastelinom, koji je ilustratorica potom doma ispekla i donijela na iduću radionicu, na kojoj su se također upoznali s miješanjem boja.

– Na treću radionicu donijela sam kartončiće s točkama na koje je bio prilijepljen magnet, a njima je zadatak bio na zanimljiv način povezati te točke. Kad smo ih sve spojili, izradili smo prigodan crtež – objasnila je Smiljana Čoh.

Na zadnjim dvjema radionicama polaznici su radili s krugovima različitih veličina koji su na sebi imali perforacije u različitim uzorcima. Cilj je bio da mališani nauče što su simetrija i os.

Peta radionica uključivala je i aktivnosti kao što su izrađivanje plakata, snimanje kamerom, slaganje magnetića i slično, a djecu su posebno oduševila pisma koja su poslali mališanima u Sjedinjene Američke Države.

– Izradili smo najprije male kartice, s jedne strane je crtež, a s druge podaci o svakom polazniku radionice. Trudila sam se da im bude zanimljivo, a da pritom nauče nešto novo – istaknula je Smiljana Čoh, koja će radionice najesen održati i u Murskom Središću i Školi stranih jezika Žerjav u Čakovcu. Prije toga, sa suprugom Fabijem Leonijem krajem kolovoza predstavit će se na Špancirfestu.

Ideje za radionice crpi i na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, na kojem sluša i polaže pedagoške kolegije. Želja joj je da radionice izgledaju kao satovi znanosti, koji su danas vrlo popularni u društvu, te da djeca što više istražuju i testiraju svoje pretpostavke.

Kultura

Pijanist Roland Grlica svirat će četvrtak u HNK, ulaz je besplatan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak 2. veljače u varaždinskom HNK Roland Grlica održat će solistički koncert. Koncert u velikoj koncertnoj dvorani počinje u 19.30 sati, a ulaz je slobodan.

Pijanist Roland Grlica svirat će, naime, u znak zahvalnosti Gradu  Varaždinu u povodu uspješne obnove rodne kuće akademika Jurice Muraia.

– Pozvani su svi Varaždinci i Varaždinke, a koncert smo odlučili organizirati kao znak zahvalnosti Gradu Varaždinu na podršci u obnovi kulturnog dobra, rodne kuće svjetskog pijanista, akademika Jurice Muraia. Veselilo bi me kad bi sustavnim radom i suradnjom svaka kuća u Gajevoj ulici i u užem centru našla svoju novu svrhu i bila baza za smještaj strateškog kadra  Grada Varaždina i sjevernih županija – poručio je Zoran Andročec, organizator koncerta i direktor poslovnog udruženja Ingra-Det, najstarijeg udruženja hrvatskih industrijskih poduzeća u EU, koje okuplja najpoznatije hrvatske izvoznike u Njemačku.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski Kazališni studio mladih s predstavom „Bolna glad“ gostovat će na festivalu u Bjelovaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstava „Bolna glad“ Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu predstavit će Varaždin na 25. susretu Hrvatskog centra Assitej profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade koji će se održati u Bjelovaru od 20. do 24. ožujka 2023. godine.

Predstava „Bolna glad“ je nastala prema motivima romana „Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme“ Shermana Alexiea, a uprizorila ju je skupina C4 Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu pod vodstvom Tanje Novak, sveučilišne specijalistice dramske pedagogije.

Glavni junak romana Arnold Duh, Junior, odrastao u rezervatu Spokane Indijanaca, inspirirao je skupinu za lik Elvisa Kalanjoša, Roma koji je iz romskog naselja krenuo u Varaždinsku gimnaziju. Njegov status marginalca i outsidera, tinejdžera koji se ne uklapa, poslužio je skupini kao ishodišna točka za propitkivanje nekih važnih pitanja: što tvori identitet jedne mlade osobe, što čini prijateljstvo i, naposljetku, gdje i kako pronaći motivaciju da prevladamo prepreke i postignemo cilj?

U predstavi nastupaju: Dario Kolman, Lucija Koprek, Sara Milner, Josipa Petek, Valentina Posavec, Lora Plantak, Fran Rabuzin, Katja Rabuzin, Melani Šipek, Patrik Tuđan, Aleksandra Vidaković i Eva Zvonarek.

Festival, koji je natjecateljskog karaktera, ugostit će ukupno 12 profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade iz cijele Hrvatske.

Podsjećamo, na prošlogodišnjem je Assiteju Kazališni studio mladih osvojio posebnu nagradu mladog žirija s predstavom „Ćelava pjevačica” Eugènea Ionescoa, uz obrazloženje: – Uz iznimno dramskopedagoško vodstvo Tanje Novak i poseban fokus na scenski pokret pod vodstvom Sare Ipše, glumci Kazališnog studija vješto su se uhvatili u koštac s teatrom apsurda čiju estetiku istražuju i propitkuju na sebi svojstven način, pritom poštujući i ističući sve njegove odlike. Iako se radi o književnom klasiku i lektirnom naslovu, predstava obiluje jedinstvenim rješenjima koji gledatelja opetovano iznenađuju i fasciniraju (…).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje