Iako je ljeto, aktivnosti na Dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin ne staju. Varaždinska ilustratorica Smiljana Čoh u srpnju je vodila čak pet radionica za djecu.

Na prvoj su polaznici miješali boje s plastelinom, koji je ilustratorica potom doma ispekla i donijela na iduću radionicu, na kojoj su se također upoznali s miješanjem boja.

– Na treću radionicu donijela sam kartončiće s točkama na koje je bio prilijepljen magnet, a njima je zadatak bio na zanimljiv način povezati te točke. Kad smo ih sve spojili, izradili smo prigodan crtež – objasnila je Smiljana Čoh.

Zeljko Joksimovic

Na zadnjim dvjema radionicama polaznici su radili s krugovima različitih veličina koji su na sebi imali perforacije u različitim uzorcima. Cilj je bio da mališani nauče što su simetrija i os.

Peta radionica uključivala je i aktivnosti kao što su izrađivanje plakata, snimanje kamerom, slaganje magnetića i slično, a djecu su posebno oduševila pisma koja su poslali mališanima u Sjedinjene Američke Države.

– Izradili smo najprije male kartice, s jedne strane je crtež, a s druge podaci o svakom polazniku radionice. Trudila sam se da im bude zanimljivo, a da pritom nauče nešto novo – istaknula je Smiljana Čoh, koja će radionice najesen održati i u Murskom Središću i Školi stranih jezika Žerjav u Čakovcu. Prije toga, sa suprugom Fabijem Leonijem krajem kolovoza predstavit će se na Špancirfestu.

Ideje za radionice crpi i na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, na kojem sluša i polaže pedagoške kolegije. Želja joj je da radionice izgledaju kao satovi znanosti, koji su danas vrlo popularni u društvu, te da djeca što više istražuju i testiraju svoje pretpostavke.

Komentari

Komentara

loading...