Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinska informatička tvrtka ecx.io glavni pokrovitelj konferencije JavaCro

Objavljeno:

- dana

ZANIMLJIVO

Varaždinska informatička tvrtka ecx.io glavni pokrovitelj konferencije JavaCro.

Već šestu godinu zaredom u Umagu se održava JavaCro, međunarodna konferencija posvećena Java tehnologijama, koju organiziraju Hrvatsko udruženje Java korisnika (HUJAK), i Croatia Oracle user group (HrOUG). Ove godine konferencija je održana šesti puta (10-12. svibanj), a bilo je oko 270 sudionika. Glavni pokrovitelj konferencija bila je varaždinska informatička tvrtka ecx.io. Među pokroviteljima konferencije našla se još jedna varaždinska tvrtka Evolva.

Kao i svih dosadašnjih godina tvrtka je okupila cijelu hrvatsku Java zajednicu u ovom dijelu Europe, bilo je projektanata, developera, arhitekata, projekt menadžera, svih koji praktički svakodnevno koriste Javu ili povezane tehnologije.

Naravno prisutni su bili i brojni gosti iz IT i business zajednice, kako bi se na konfereenciji prezentirale razne teme i aktualna problematika, s ciljem izmjenjivanja primjera dobre prakse i povezivanja Java zajednice i svih koij imaju slične interese. Na konferenciji su naravno bili prisutni i kolege iz drugih Java zajednica, kako bi prenijeli svoja iskustva i povezali se s hrvatskom zajednicom.

Bilo je organizirano čak 50 predavanja, iznimno kvalitetnih predavača, podijeljenih u pet skupina – Java platforme, programski okviri i poslužitelji, Keynote speach, metodologije i alati, trendovi i budućnosti Jave, Web i mobile.

Svakako vrijedi istaknuti i članove ecx.io i IBM tima, koji su na konferenciji bili u ulozi predavača. Ivan Turčin iz IBM-a imao je predavanje na temu ‘From thing to otthink’, o novim tehnologijama u IBM-u. Viktor Lazar i Josip Primorac, Java web developeri iz ecx.io-a, imali su prezentaciju mogućnosti u e-commerceu pod nazivom ‘Next generation e-commerce combining Hybris, IBM Watson and AEM’, dok je Danijel Strmečki, također ecx.io Java web developer imao prezentaciju o tome kako poboljšati fazu testiranja pod nazivom Test-drive your Web components development 

Generalni pokrovitelj konferencije bili su ecx.io i IBM, Intesa Sanpaolo i PBZ gruupu, pokrovitelji su bili SV grupa i Kodeks rješenja, mali pokrovitelji bili su Altima i Evolva, dok je medijski pokrivtelj bio magazin Mreža.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Tabula rasa? – hrvatski učenici tek prosječno pismeni, a ni matematika im još uvijek nije jača strana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Rezultati najnovijeg PISA istraživanja pokazali su kako su se hrvatski učenici našli u prosjeku OECD-a po čitalačkoj i prirodoslovnoj pismenosti.

No, u matematičkoj su pismenosti i dalje ispod prosjeka. Iako su rezultati tog dijela ispitivanja Hrvatsku smjestili na 36. mjesto od ukupno 81 zemlje sudionice, prosječan broj bodova koje su naši učenici ostvarili na ispitivanju matematičke pismenosti je 463 boda.

A taj prosjek OECD-a je 472 boda. S takvim rezultatom Hrvatska se svrstava među 48 zemalja koje su ostvarile znatno niži rezultat od prosjeka OECD-a. Pritom se rezultati Hrvatske ne razlikuju mnogo od rezultata Vijetnama, Norveške, Malte, SAD-a, Slovačke, Islanda i Izraela…

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Život i društvo

Veselo je bilo na Adventu u Cestici, u subotu je na rasporedu Advent u Vinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvodnevni program ovogodišnjeg Adventa u Cestici održan je u subotu i nedjelju, 2. i 3. prosinca.

Uz program na otvorenom, u dvorištu, ispred zgrade Općine Cestica, sam program započeo je u subotu, u dvorani Kulturnog centra u Cestici s početkom u 16 sati, a tijekom dvodnevnih aktivnosti, osim otvaranja Adventa program u zatvorenom prostoru obuhvaćao je; u nedjelju, u 16 sati priredbu učenika OŠ Cestica u Kulturnom centru, i podjelu darova Svetog Nikole koja je održana u sportskoj dvorani osnovne škole Cestica s početkom u 17 sati.

Prijavilo se 28 izlagača.

Na početku manifestacije Advent u Cestici, u subotu, nazočnima se obratila Mirjana Koledić, direktorica Turističke zajednice područja Sjever Zagorja koja je proglasila Advent u Cestici otvorenim.

Nakon programa u dvorani, u sklopu kojeg je svečano obilježeno 30 godina postojanja Općine Cestica, a i izveden je prigodni kulturno umjetnički program, prisutni u dvorani su, predvođeni predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom i načelnikom Općine Cestica Mirkom Korotajem obišli izložbene štandove ovogodišnjeg Adventa u Cestici.

Manifestacija Advent u Cestici održan je organizaciji Općine Cestica i suorganizatora Turističke zajednice područja Sjever Zagorja, a u dva dana posjetilo je više od tisuću posjetitelja.

Od cestičkih udruga na Adventu su sudjelovali: Udruga umirovljenika Općine Cestica, Lovačko društvo Sveti Hubert Cestica, SRK Općine Cestica 1995., DVD Babinec, DSR Vrtovi Vratno, Udruga mladih HiperAKTIVNI Cestica, Lovačko društvo Cestica, Udruga vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica, MNK Lovrečan, Udruga tradicijskih običaja Pingo, NK Bratstvo Otok Virje, Udruga Vezilje, a sa svojim radovima bili su i učenici OŠ Cestica, KUD Općine Klenovnik i Udruga Crni turmalin.  Na štandovima moglo se naći i brojnih proizvoda cestičkih tvrtki, a svojim proizvodima predstavili su se i Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, vinarije i ostali.

U sklopu Adventa u Cestici, u večernjim satima u subotu bio je koncert ZSA ZSA, a u nedjelju Passion Embrace Band.

Advent na Sjeveru Zagorja se nastavlja dolazećeg vikenda i to u Vinici. Nadolazeći petak nosi zanimljivu radionicu Sip of wine&design, a u subotu, 9. prosinca, održat će se svečano otvorenje započinje Adventa u Vinici. U večernjem dijelu programa nastupit će Srebrni akordi, a dnevni je program je fokusiran na djecu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje