Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinska murva – veliki povratak zaboravljene voćke, dudovog svilca i – svile

Objavljeno:

- dana

UDRUGA “DUDOV SVILAC”

Murva se u subotu na velika vrata vratila u Varaždin. Na Matoševom trgu su članovi Udruge “Dudov svilac“ uz pomoć djece posadili murve, čime se počeo ostvarivati njihov zanimljiv i originalan projekt “Varaždinska murva“.

Plodovi, lišće i kora murve ili duda imaju ljekovita svojstva, a zahvaljujući ovoj voćki živi dudov svilac, mali leptir prelac koji se hrani njezinim lišćem kako bi proizveo svilenu nit. Veza između murve, dudovog svilca i svile zanimljiv je i važan dio povijesti grada. Sve je počelo još 1766. godine, kad je ediktom carice Marije Terezije u Varaždinu osnovana predionica svile.

– Cilj naše udruge je potaknuti ljude da ponovno uzgajaju murvu, a ujedno želimo vratiti sjećanje na žene koje su radile u predionici i ljude koji su se bavili uzgojem dudovog svilca. Murvu, dudovog svilca i svilu povezuju zdrav način življenja, umjetnost i povijest, što sve zajedno Varaždin može ponuditi kao novi turistički proizvod – ističe Janja Blažona, predsjednica Udruge “Dudov svilac“.

“Murvina svaštarica”

Da je to itekako moguće, pokazali u subotu kad je na Matoševom trgu predstavljena publikacija “Murvina svaštarica“ sa svim podacima o njezinim ljekovitim svojstvima i receptima za spravljanje džema, soka, kompota ili frapea od njezinih plodova. Posjetitelji su mogli probati različite proizvode koje su spravili članovi Udruge, a usto su članice Udruge žena iz Kelemena spravile kruh od raženog brašna i murve. Trg su potom “zauzeli“ odrasli i mali umjetnici koji su u sklopu likovne kolonije slikali na svili.

Janja Blažona je bila uzbuđena i sretna, jer se njezin cilj ili, bolje rečeno, san počeo ostvarivati. – Zanimanje za murvu je jako veliko. Veliki broj ljudi me zove i pita za sadnice murve, a u Varaždinskim Toplicama su mi ponudili čak i zemljište – otkrila je te zahvalila svim partnerima i sponzorima.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Međimurski obućari značajan čimbenik hrvatske obrambene industrije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić s izaslanstvom MORH-a i Oružanih snaga Republike Hrvatske posjetio je tvrtku Jelen Professional d.o.o. u Belici.

Nakon obilaska proizvodnih pogona ove tvrtke u petak, 12. travnja, ministar Anušić istaknuo je kako vjeruje da će ova tvrtka i u budućnosti nastaviti proizvoditi prestižnu obuću kreiranu i za potrebe profesionalnih vojnika, ali i drugih sastavnica sustava domovinske sigurnosti –policije i vatrogasaca.

– Oduvijek podupiremo i nastavit ćemo podupirati domaću proizvodnju, odnosno cjelokupnu hrvatsku proizvodnju čije proizvode, prije svega, koriste naše Oružane snage. Naravno, ovi proizvodi važni su i za pozicioniranje na međunarodnom tržištu – rekao je ministar obrane čestitavši im pritom na uspješnom poslovanju.

I dodao:

“Ova tvrtka ima kvalitetu, ovdje se razvija cijeli proizvod; od samog razvoja ideje, implementacije inovacija te izrade proizvoda, koriste se sirovine iz Hrvatske i zapošljavaju naši ljudi. Zbog činjenice kako živimo u vremenima promijenjenih sigurnosnih uvjeta, odnosno trenutne geopolitičke situacije kao i potreba naših Oružanih snaga – bilo bi dobro da imamo i ostatak naoružanja, odnosno onog naoružanja koje sami do sada nismo proizvodili”.

Direktor tvrtke Jelen Professional Darko Pintarić zahvalio je izaslanstvu MORH-a i OSRH na dolasku istaknuvši kako vjeruju u nastavak uspješne suradnje s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Predložite idejno rješenje za novu instalaciju posvećenu „Varaždinskoj heljdi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta „Umjetnost na ulici“, a obilježavajući 14. travnja – Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, Turistička zajednica grada Varaždina objavila je poziv za izradu idejnog rješenja i izvedbu instalacije „Varaždinska heljda“.

Bit će to još jedna u nizu umjetničkih intervencija u staroj gradskoj jezgri čiji je cilj promocija autohtonih varaždinskih proizvoda i obogaćivanje turističke ponude destinacije.

Nova instalacija bit će postavljena u Prolazu Marijana Zubera uz postojeće instalacije Varaždinsko zelje, Klipič mašinu i Varaždinsko bučino ulje kao posveta čuvanoj sorti heljde na nacionalnoj razini. Proizvodnja ove žitarice počela je prije više od 150 godina u varaždinskom prigradskom naselju Kućan, a danas jedini ovlašteni za njezin uzgoj, provođenje certifikacije i plasman na tržište je OPG Pocedulić iz Gornjeg Kućana.

Nova instalacija bit će svojevrsni homage gastronomiji ovog kraja i doprinijet će promociji Varaždinske heljde te oplemeniti gradsku jezgru novom umjetničkom produkcijom.

Pravo sudjelovanja imaju fizičke osobe sa završenom umjetničkom akademijom, studenti umjetničkih akademija, samostalni umjetnici i slobodni umjetnici. Tehnička obilježja instalacije kao i svi ostali detalji navedeni su u pozivu koji je objavljen na internetskoj   stranici Turističke zajednice grada Varaždina www.visitvarazdin.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje