Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinska policija: Molimo vozače da u vrijeme proslave Martinja kad popiju ne sjedaju za volan

Objavljeno:

- dana

Povodom obilježavanja narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“, 11. studenoga, za očekivati je da će jedan dio građana u ugostiteljskim objektima ili na privatnim druženjima konzumirati vino i druga alkohola pića.

Zbog navedenog, u nadolazećem periodu, a posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima na samo „Martinje“ (petak/subota, odnosno 11./12. studenoga), te u dane vikenda subota/nedjelja, nedjelja/ponedjeljak (12./13., 13./14., studenoga 2022. godine) PU varaždinska je najavila nadzor svih sudionika u prometu, a posebno vozača motornih vozila, bicikala i osobnih prijevoznih sredstava (električnih romobila) koji će konzumirati alkoholna pića, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Vezano uz navedeno, policijski će službenici na području cijele Varaždinske županije, pojačano nadzirati promet na cestama, posebno na mjestima na kojima su se događale teže prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Analizom prometnih nesreća, utvrđeno je da je i nadalje vožnja pod utjecajem alkohola jedan od češćih uzroka prometnih nesreća, a naročito je taj problem izražen u vrijeme noćnih sati vikendom, kad se kao počinitelji prometnih nesreća u pravilu pojavljuju mladi vozači.

U prvih deset mjeseci ove godine, na području PU varaždinske dogodilo se 1080 prometnih nesreća od kojih je u 254 prometne nesreće bila utvrđena alkoholiziranost sudionika pod utjecajem alkohola.
Za prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, ovisno o utvrđenoj koncentraciji alkohola, vozača se može kazniti novčanom kaznom u iznosu od 700 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. Izriče mu se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima određene kategorije u trajanju do 12 mjeseci te mu se u evidenciju upisuje do šest negativnih prekršajnih bodova.

– Također napominjemo da je za mlade vozače, propisano upravljanje motornim vozilom bez utjecaja alkohola u krvi, dok je za vozače bicikla i osobnih prijevoznih sredstava za upravljanje pod utjecajem alkohola predviđena samo novčana kazna u iznosu od 500 kuna. Zbog svega navedenog, radi zaštite svih sudionika u prometu, molimo vozače da u vrijeme proslave Martinja ne započinju upravljanje vozilima, ako su prethodno konzumirali alkohol, već da upravljanje vozilom odgode do otriježnjenja ili da koriste usluge javnog ili taxi prijevoza odnosno da angažiraju druge osobe koje nisu konzumirale alkoholna pića – ističu iz varaždinske policije.

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje