Kad su 1. kolovoza 2019. godine stupile na snagu nove izmjene i dopune Zakona o sigurnosti cestovnog prometa, bez dozvole je u Hrvatskoj, u razdoblju od početka kolovoza do kraja prosinca, ostalo 139 osoba.

Rezultat je to oštrijeg zakona, zbog kojeg su vozači brže i “lakše” skupili negativne prekršajne bodove, ali i postavljanja kamera te pojačanih kontrola na cestama. Dozvolu su vozači u Hrvatskoj najčešće gubili jer su za upravljač sjedali pijani ili su previše stiskali papučicu gasa.

Rezultati

Inače, maksimalno se za jedan prekršaj može odrediti 6 negativnih bodova. Vozaču koji je u vremenu od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova rješenjem se tako ukida i poništava vozačka dozvola, dok mladom vozaču koji je u dvije godine prikupio 9 negativnih prekršajnih bodova, također se rješenjem ukida i poništava vozačka dozvola.

Smatramo da su na području Policijske uprave varaždinske izmjene spomenutog zakona postigle svoju svrhu, što je vidljivo kroz smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća i
stradalih osoba.”

Istražili smo se kakvi su rezultati u PU varaždinskoj i međimurskoj otkako su na snagu stupile nove izmjene i dopune Zakona o sigurnosti cestovnog prometa. Policijska uprava varaždinska donijela je 20 rješenja o poništavanju vozačkih dozvola, dok su u Policijskoj upravi međimurskoj za šest osoba donijeta rješenja o oduzimanju i ukidanju vozačke dozvole.

Među šest osoba u Međimurju kojima su poništene vozačke, jedna je recidivist, dok i u Varaždinskoj županiji među onima kojima su poništene vozačke dozvole također ima recidivista.

Najviše vozačkih dozvola u Varaždinskoj županiji poništeno je osobama u dobi od 18 do 24 godine – čak devet, za sedam osoba od 25 do 34 godine starosti, od 35 do 44 godine starosti bez vozačke je ostalo dvoje ljudi, a po jedna vozačka dozvola poništena je vozačima u dobi od 45 do 54 i od 55 do 64 godine starosti.

– Najviše se radi o prekršajima vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenja brzina i upravljanja za vrijeme kada je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja – objašnjavaju iz Policijske uprave varaždinske.

Osoba kojoj je vozačka dozvola ukinuta i poništena može ponovno polagati vozački ispit istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole.

Zatvorske kazne

– Vozači kojima je poništena vozačka dozvola tretiraju se kao i osobe koje nikad nisu položile vozački ispit, te u slučaju da se zateknu u vožnji s poništenom vozačkom dozvolom čine prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna i kazna zatvora do 60 dana – ističu iz varaždinske policije.

Izmjene i dopune novog Zakona o sigurnosti u cestovnom prometu utjecale su tako na povećan broj poništavanja vozačkih dozvola, no tim izmjenama mnogi vozači iz Varaždinske i Međimurske županije završili su i zatvoru.

Prekršajni odjel Općinskog suda u Čakovcu odredio je izdržavanje kazne zatvora za 19 osoba.

– Policijska uprava međimurska za počinitelje prekršaja traži određivanje kazne zatvora od 30 do 60 dana, dok Općinski sud prosječno odredi 15 dana – ističu iz PU međimurske.

Od stupanja na snagu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, na području Policijske uprave varaždinske ukupno je sud za 17 osoba odredio zadržavanje u trajanju do 15 dana.

Najviša predložena novčana kazna u dosad riješenim predmetima u Varaždinskoj županiji bila je 31.200 kuna, kazna zatvora od 60 dana i zaštitna mjera zabrane upravljanja od 13 mjeseci. Zato je na kraju izrečena novčana kazna u iznosu od 16.200 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja od 13 mjeseci.

U Međimurju je najveća izrečena novčana kazna, u iznosu od 12.000 kuna, određena za kaznenu odredbu prekršaja vozača motornog vozila ili instruktora koji se odbije podvrgnuti ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi i urina.

Iako mnogo kritiziraju posljednje izmjene Zakona o sigurnosti na cestama i smatraju da se njima neće ništa postići, varaždinska policija vidi svrhu u izmjenama Zakona.

Svrha

– Smatramo da su na području Policijske uprave varaždinske izmjene spomenutog zakona postigle svoju svrhu, što je vidljivo kroz smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća i stradalih osoba – ističu iz PU varaždinske, a isti stav imaju i njihovi kolege iz PU međimurske.

– Uvođenje strožih kazni za najteže prekršaje u prometu direktno je utjecalo na smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje 2018. godine – zaključuju iz međimurske policije.

Negativni bodovi

Najčešći prekršaji u prometu za koje se određuju negativni prekršajni bodovi su:
– vožnja pod utjecajem alkohola po koncentracijama od 0,51 do 1,00 g/kg – 3 boda; do 1,01 do 1,50 – 4 boda; više od 1,50 i odbijanje alkotestiranja – 6 bodova
– prekoračenje brzine u naselju od 21 do 30 km/h više od dozvoljenog – 2 boda, od 31 do 50 km/h više od dozvoljenog – 3 boda; preko 50 km/h više od dozvoljenog – 6 bodova
– prekoračenje brzine izvan naselja preko 50 km/h više od dozvoljenog – 3 boda.

Komentari

Komentara