Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska policija: traktoristi znaju biti opasnost, naročito pod “gasom” i s neispravnim vozilom

Objavljeno:

- dana

U posljednje vrijeme zaredale su traktorske nesreće s poginulim osobama u Međimurskoj županiji. Dva vozača traktora poginula su u srpnju na području PU međimurske. Policija neke slučajeve ne vodi kao prometne nesreće, već kao nesretne slučajeve.

U ponedjeljak, 18. srpnja, u Svetom Urbanu poginuo je 65-godišnjak prilikom košnje trave u vinogradu. Samo tjedan prije, na nerazvrstanoj cesti koja povezuje lokalnu cestu broj 20039 (Orehovica – Prelog – Donja Dubrava) i Donji Vidovec, smrtno je stradao 54-godišnji traktorist kada se prevrnuo sa svojim vozilom. Policija to vodi kao događaj u prometu, kako su nam objasnili, jer je poginuo na nerazvrstanoj cesti te nitko drugi nije sudjelovao.

U Varaždinskoj županiji posljednje nesreće u kojoj su smrtno stradali traktoristi dogodile su se prošle godine. U Drenovcu je 19. veljače 2021. godine poginuo 40-godišnjak. On je, upravljajući prije stjecanja prava na upravljanje, neregistriranim traktorom sišao traktorom izvan kolnika, gdje je došlo do prevrtanja traktora i smrtnog stradavanja.

Samo nekoliko mjeseci potom, u Zalužju kod Lepoglave početkom svibnja preminuo je 41-godišnjak koji se također prevrnuo traktorom na koji je bila priključena prikolica.

Traktori su lani na razini države sudjelovali u 366 prometnih nesreća. Na traktorima je poginulo pet osoba te je ozlijeđeno njih 90.

Što se tiče nesreća u kojima su sudjelovali traktori, varaždinska policija od početka 2021. godine te u prvih šest mjeseci ove godine ima evidentiranih devet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojima su tri osobe zadobile teške tjelesne ozljede, a šest osoba lake tjelesne ozljede, te 26 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora a nastupila je samo materijalna šteta.

– U protekle dvije godine na području cijele Policijske uprave varaždinske evidentirano je 211 prekršaja u prometu koje su počinili vozači traktora. Od navedenog broja, 94 prekršaja odnose se na zatjecanje u prometu tehnički nepregledanog ili neosiguranog traktora, 17 prekršaja odnosi se na nanošenje blata s kotača traktora prilikom uključivanja sa zemljane površine na kolnik, 16 prekršaja vožnje prije stjecanja prava na upravljanje te osam prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i drugo – ističu iz PU varaždinske.

Naravno, veliki problem je što traktore znaju voziti ljudi koji su popili dva ili više pića, jer uvijek se treba dobro osvježiti kad se nešto dobro napravi.

– Upravljanje bilo kojim vozilom pod utjecajem alkohola, a ne samo traktorom, predstavlja dodatnu opasnost za sigurno sudjelovanje u cestovnom prometu. Vožnja pod utjecajem alkohola, osim što je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama zabranjena, je i društveno neprihvatljiva jer i najmanje količine alkohola u organizmu imaju nepovoljan utjecaj na sigurno upravljanje vozilom. Upravljanjem pod utjecajem alkohola povećava se i rizik od nastanka prometne nesreće, a time i mogućnost stradavanja i zadobivanja tjelesnih ozljeda. Stoga ovim putem apeliramo na vozače traktora da se propisno i odgovorno ponašaju prilikom sudjelovanja u cestovnom prometu. Osim navedenoga, naglašavamo i da je Zakonom o sigurnosti na cestama određeno da vozači mogu upravljati vozilima one kategorije za koju su osposobljeni i koja im je upisana u vozačku dozvolu te da je propisano kako vozila mogu sudjelovati u prometu ako su tehnički ispravna i ako su uredno registrirana – dodaju iz varaždinske policije.

Dodajmo da je prema evidencijama policije na području Varaždinske županije trenutno evidentiran 11.771 traktor.

– Za vozače traktora vrijede propisane kazne kao i za sve ostale vozače motornih vozila. Visina izračene kazne ovisi o težini i vrsti prekršaja, kao i o broju i stupnju recidiva svakog pojedinog vozača koji je zatečen u počinjenju prometnog prekršaja – zaključuju iz varaždinske policije.

U fokusu

Dukat po sedmi put podigao otkupnu cijenu mlijeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na svom otkupnom području Dukat po sedmi put u ovoj godini podiže otkupnu cijenu mlijeka. Tako će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa, odnosno ukupno 95 lipa više od početka godine.

Otkupna cijena mlijeka ovim će povećanjem biti čak 40 posto veća u odnosu na lanjski listopad.

– Za povećanje otkupne cijene mlijeka od početka godine izdvojili smo ukupno 121 milijun kuna kako bismo našim kooperantima barem dijelom kompenzirali strelovit rast ulaznih troškova i cijene energenata. Međutim, prerađivačka industrija ne može u potpunosti prenijeti povećane troškove u proizvodnji mlijeka na gotov proizvod i tako dodatno opteretiti potrošače. Kao najveći otkupljivač i vodeći prerađivač mlijeka čvrsto stojimo uz naše kooperante i činimo sve kako bismo očuvali njihove farme, no industrija ne može samostalno riješiti probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je na koljenima – istaknuo je direktor Dukata Duško Glišić te dodao kako vjeruje da država može, po uzoru na druge zemlje Europske unije, farmerima barem dijelom nadoknaditi rast ulaznih troškova putem dodatnih plaćanja i tako održati proizvodnju mlijeka na hrvatskim farmama. 

Primarna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u neprekidnom je padu. U posljednjih deset godina smanjena je za gotovo 30 posto, a posebno je alarmantan podatak da domaćom proizvodnjom mlijeka podmirujemo manje od 50 posto vlastitih potreba za mlijekom i da smo kao zemlja  prehrambeno ovisni o uvozu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Nastavite čitati

U fokusu

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u srpnju ove godine 12 % više nego lani

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju 2022. u odnosu na lipanj 2022. u prosjeku su više za 0,4 %.

U odnosu na srpanj 2021., tj. na godišnjoj razini, u prosjeku su više za 12,3 %, dok su u godišnjem prosjeku više za 7,1 %, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije na godišnjoj razini najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Prijevoz, za 19,2 %, Hrana i bezalkoholna pića, za 18,3 %, Restorani i hoteli, za 16,8 %, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 14,1 %, Rekreacija i kultura, za 10 %, Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 9,7 %, Razna dobra i usluge, za 7 %, te Odjeća i obuća, za 5,5 %.

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Energija, za 20,6 %.

Na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Restorani i hoteli, za 4,9 %, Hrana i bezalkoholna pića, za 2,2 % te Rekreacija i kultura, za 2 % (+0,11 postotnih bodova).

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u srpnju 2022. u odnosu na lipanj 2022. u prosjeku su više za 1,4 %. U odnosu na srpanj 2021., tj. na godišnjoj razini, u prosjeku su više za 12,7 %, dok su u godišnjem prosjeku više za 7,1 %.

Indeks potrošačkih cijena (IPC) koristi se kao opća mjera inflacije u Republici Hrvatskoj, a odražava promjene u razini cijena dobara i usluga koje u tijeku vremena nabavlja, koristi se njima ili ih plaća referentno stanovništvo (privatna kućanstva) radi potrošnje. Osim navedenog, koristi se i za očuvanje vrijednosti kod ugovora s indeksnim klauzulama (npr. za indeksiranje plaća u kolektivnim ugovorima, indeksiranje mirovina i slično), usporedbu kretanja cijena unutar zemlje između određenih gospodarskih sektora, kao osnova za deflacioniranje pojedinih kategorija nacionalnih računa i drugih statističkih serija te se primjenjuje za analitičke svrhe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje