Povežite se s nama

Kultura

Varaždinska slikarica Gordana Kovačić u četvrtak otvara izložbu „Hommage à l’Egypte“

Objavljeno:

- dana

HDLU Varaždin poziva na otvorenje izložbe varaždinske akademske slikarice Gordane Kovačić „Hommage à l’Egypte“ u četvrtak, 3. ožujka, u 19 sati u Galeriji HDLU, Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin.

Izloženi novonastali ciklus slika svojevrstan je déjà vu Gordane Kovačić na boravak u Egiptu 2007. godine, kada je autorica zajedno s tri umjetnice predstavljala Republiku Hrvatsku na Biennalu mediteranskih zemalja u Alexandriji.

Izložbu je svečano otvorio Hosni Mubarak, predsjednik čiji je mandat okarakteriziran političkom korupcijom, diktaturom i brojnim sukobima. Tenzije su eskalirale upravo za njihova boravka te slikarica stiče specifičan odnos prema konkretnome prostoru i vremenu. Egipat počinje doživljavati kao zemlju sirovih boja i sirovih strasti. Kaos, strepnja, strah, nelagoda njeni su doživljaji s putovanja. Oni su joj se duboko usjekli u sjećanje.

Aktualna problematika društvenih podjela i napetosti svjetske suvremene svakodnevice (pojava virusa COVID – 19, potresi, događaji  u Ukrajini) u slikarici su aktivirali sve duboko potisnute fantazme iskušene 2007. godine u Egiptu te se manifestirali u obliku neiscrpne likovne inspiracije.

Djela nastala 2022. godine okarakterizirana su kontradiktornošću. Snažne boje (crvena, žuta, roza) suprotstavljaju se morbidnoj crnoj, dok je horror vacui otisnutih predmeta oprečan bijeloj praznini.

Usprkos međusobnom sukobu detalja slike Gordane Kovačić funkcioniraju kao jedinstvena homogena cjelina.

Ispreplitanjem subjektivnih doživljaja starih i novih socioloških polemika zadan je izgled predstavljenih likovnih djela.

O autorici

Gordana Kovačić rođena je u 1966. godine u Varaždinu. Nakon završetka Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu, 1985. godine, upisala je studij na bečkoj Akademie der bildenden Künste (u klasi Wolfganga Hollege).

Potom je upisala interdisciplinarni studij Akademije likovnih umjetnosti i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je 1989. godine, a poslijediplomsko obrazovanje nastavila je u Kasselu na Hochschule für bildende Kunst (u klasi Dorothee von Windheim). Studijski je boravila u Londonu, Parizu, Bruxellesu, Amsterdamu, Rimu i Veneciji.

Sudjelovala je na pedesetak samostalnih izložbi i na mnogim likovnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu, pri čemu valja izdvojiti predstavljanje Hrvatske na Bijenalu suvremene umjetnosti u Firenci 1997. godine te sudjelovanje na 24. aleksandrijskom bijenalu lijepih umjetnosti u Egiptu 2007. godine. 

Dobitnica je brojnih nagrada, a posebno se ističu Nagrada za najboljeg studenta zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, nagrada Galerije Školske knjige za kiparstvo te Međunarodnu nagradu mađarske Županije Zala, kao i nagradu HDLU-a te 3. zagorskog likovnog salona.

Kultura

Polaznici Kazališnog studija mladih i djeca iz Ukrajine družili se i upoznavali na radionicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S izvedbom maštovite lutkarske etide „Hrast“ u formi kazališta sjena završila je peterodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se održala od 24. do 29. lipnja 2022. u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, ukrajinsku i hrvatsku, stvarali prijateljstva, i zajednički otkrivali kazalište sjena te su pritom doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost.

Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu „Hrast“.

Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević 2019. godine.

Radionicu je osmislila i vodila dramska pedagoginja KSM-a Tanja Novak s ciljem da djeci i mladima omogući kroz dramsko-pedagošku igru nadopuniti vlastite svjetonazore i stvoriti prijateljstva te da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

– Radionica se pokazala vrlo uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice – rekli su iz Kazališta.

Uz podršku intendantice varaždinskog HNK-a Senke Bulić, pri realizaciji projekta pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina te Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje