Varaždinska tvrtka Tipos Resurs bavi se oporabom otpadne plastike (sortiranje, mljevenje, shreddiranje, sabijanje, flotacija i aglomeriranje).

Ipak, nisu sve vrste plastike oporabljive, odnosno nije ih moguće reciklirati niti energetski oporabljivati – spaljivati, te su niz godina pokušavali naći rješenje za takvu vrstu plastike, jer ona inače završava na odlagalištima.

Tome su doskočili zanimljivim inovacijama.

Prošle godine pojavili su se na sajmu inovacija u Zagrebu – ARCA 2018. te osvojili zlatnu medalju za građevinski materijal od otpadne plastike koja nije oporabljiva. Nakon Zagreba prijavili su se na sajmove u Ženevi, Americi i Istanbulu gdje su osvojili dva zlata i srebro.

Ali to je bio tek početak.

– Pozitivna iskustva sa sajmova te općenito problematika s otpadnom plastikom na globalnoj razini, potaknula nas je da od građevinskog materijala kojeg smo do tada prezentirali napravimo konkretnu građevinu. Odluka je pala na malu kuću za odmor, popularno zvanu tiny ili mobile house. Mobilna kuća napravljena je od 98% otpadne plastike koja nije pogodna za recikliranje niti energetsku oporabu s tek 2% aditiva zbog UV zaštite i vezanja materijala. Mobilnu kućicu od 15 metara kvadratnih s terasom izložili smo na početku studenoga na međunarodnom sajmu inovacija u Nurnbergu, u Njemačkoj. Kućica je ideja inovatora Josipa Šinceka, zaposlenog u poduzeću Tipos Resurs – objašnjavaju iz navedene tvrtke.

Mobilna je kućica u Nurnbergu osvojila zlatnu nagradu u kategoriji, posebnu nagradu domaćina-organizatora sajma te najvažniju, GRAND PRIX Europskog udruženja inovatora (Association of European inventors – AEI).

– Osim nagrada, stvorili smo dobre kontakte u poslovnom svijetu, a samim time i započeli pregovore o poslovnoj suradnji s nekolicinom renomiranih europskih poduzeća – zadovoljni su u Tipos Resursima.

Komentari

Komentara