Zbog pandemije koronavirusa koja je na koljena bacila čitav svijet, život nam se uvelike promijenio, a jedna od stvari koja je postala ‘normalna’ pri ulasku u neke od institucija je mjerenje tjelesne temperature.

Naime, stručni team informatičara, okupljen u varaždinskoj informatičkoj tvrtki ExaByte d.o.o., koja se već više od 12 godina bavi razvojem sofisticiranih informatičkih rješenja s različitim gospodarskim područjima primjene (od naprednih sustava za news portale, integracija postojećih poslovnih softvera s naprednim e-commerce rješenjima, pa sve do softverske podrške industrijskoj proizvodnji kroz primjenu tehnologije umjetne inteligencije), odlučio je krenuti s razvojem IT tehnologije koja će koristiti u sprječavanju širenja COVID-a, zaštiti zdravstvenih djelatnika, ali i u mnogim drugim djelatnostima.

U vrijeme pandemije COVID-19 team tvrtke ExaByte krenuo je s razvojem sustava umjetne inteligencije za brzo mjerenje tjelesne temperature koji je, u usporedbi s takvim sustavima koji postoje na svjetskom tržištu, znatno jeftiniji, mobilan i jednostavniji za korištenje i montažu.

– U razgovoru s kolegom liječničke struke prepoznali smo jedno od velikih „uskih grla“ i „kritičnih točaka“ u doba pandemije, a to je potreba kontrole tjelesne temperature velikog broja osoba. Danas je kod nas „standard“ mjerenje temperature beskontaktnim digitalnim toplomjerima, no ta tehnologija nije dorasla potrebama za vrijeme pandemije. Kada se želi takvim ručnim mjerenjem provjeriti temperaturu svake osobe koja dolazi na mjesto boravka mnogo drugih osoba, na primjer u bolnicama, domovima zdravlja, tvornicama, školama i vrtićima, nastaje više problema – rekao je Bernard Toplak, vlasnik ExaByta iz Varaždina za Dnevno.

Komentari

Komentara