Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinska Udruga “Hrdža” zaslužna je za prvu javnu radionu i popravljaonu u Varaždinu

Udruga Hrdža/Ilustracija

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu je početkom godine osnovana prva varaždinska radiona i popravljaona koja funkcionira po načelu 3R – reduce, recycle, reuse, odnosno fokus stavlja na smanjivanje otpada, recikliranje i ponovno korištenje određenih materijala i proizvoda.

U svom članstvu okuplja majstore tehničkih i umjetničkih zanimanja poput drvodjelaca, keramičara, kipara i kožara, a vodi je osnivač i predsjednik Udruge za kreativni izričaj “Hrdža” Dragutin Kliček.

– Oko sebe smo okupili majstore ne samo iz Varaždina, već i okolice. To su osobe koje su stručnjaci u svojim branšama – u radu s drvom i kožom, kiparstvu, keramici i slično. Zahvaljujući njima odlučili smo pokrenuti udrugu kako bi svoje znanje prenosili drugima, a i da drugi nešto novo nauče. Naglasak u svemu tome stavljamo na ekologiju i 3R princip, tako da nešto dobro napravimo i za prirodu. Prvi smo u tom segmentu na ovom području – objasnio je Kliček.

Za građane su u Podravskoj ulici 27 u Varaždinu opremili prvu DIY (do it yourself) ili “uradi sam” radionu kojom rješavaju probleme nedostatka adekvatnog radnog prostora za osobe koji žive u gradovima te zajedničkim korištenjem povećavaju isplativost nabavke alata. Uz to, kreiraju i priliku za učenje i stjecanje novih vještina – s naglaskom na recikliranje i popravljanje.

– Nalazimo se u iznajmljenom prostoru od 40-ak kvadrata, uredili smo ga vlastitim sredstvima, međutim, dobro bi nam došla bilo kakva pomoć kako bismo radionu u potpunosti opremili i uredili. Princip rada je takav da ako se nekome, na primjer, potrga stolac, a u kući ili stanu ne može bušiti, brusiti ili šmirglati zbog buke ili nedostatka alata, tada može doći u popravljaonu. Tamo će ga dočekati majstor kojeg može pitati za savjet, a može se koristiti i našim alatom te tamo provesti tri ili četiri sata, koliko god je potrebno da reciklira ili popravi proizvod – navodi Kliček.

Dodaje da su otvoreni i za suradnju s ostalim udrugama, pojedincima i majstorima koji se bave sličnim djelatnostima, a sve u cilju kako bi ova prva javna radiona i popravljaona uistinu zaživjela među Varaždincima te ih još više ekološki osvijestila.

Prva radionica 18. studenoga

Osim što je Udruga za kreativni izričaj “Hrdža” uredila prostor radione i popravljaone, započinje i s organiziranjem radionica u kojima će Varaždinci i svi zainteresirani moći naučiti nešto novo uz majstore i stručnjake iz određenog područja.

Prva radionica posvećena je keramici te će se održati u četvrtak, 18. studenoga, u 18 sati u prostorijama udruge. Polaznici će naučili izrađivati predmete od keramike, počevši od glaziranja i pečenja gline pa do samoga kraja, odnosno finalnog proizvoda. Vodi je Neda Madjar, akademska kiparica i likovna pedagoginja. U pripremi su i radionice Filipa Majcena koji izrađuje predmete od reciklirane kože.

Jednoga dana, kada prikupe dovoljno predmeta od kože, keramike i slično, organizirat će veliku izložbu, a bit će ih moguće i pronaći na raznim sajmovima kako bi svoj rad još više približili što većem broju ljudi.

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Obnova vrijedna 14 milijuna kuna: Osnovna škola Veliki Bukovec dobila novo ruho

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon više od 25 godina, obnovljena je zgrada Osnovne škole Veliki Bukovec.

Riječ je o školi pohađaju učenici dviju općina, a danas su je obišli u pratnji ravnateljice Željke Marković Bilić župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Obilasku su nazočili i članovi školskog odbora te domaći župnik Pavao Mesarić. U obnovu, odnosno rekonstrukciju škole je uloženo više od 14 milijuna kuna.

Važno je naglasiti kako su Općine Veliki i Mali Bukovec izdvojile svaka po 1.750.000 kuna, dok je Varaždinska županija osigurala 9.750.000 kuna, a uz to i dodatnih 650.000 kuna za prilagodbu i rekonstrukciju postojećeg dijela škole. Svi učenici nastavu pohađaju u jednoj smjeni.

Župan Stričak zadovoljan je realizacijom ovog projekta.

– U ovom mandatu imamo pet plus dva prioriteta, a među tim je prioritetima i obrazovanje – gradimo sustav jednakih mogućnosti, od vrtićke dobi pa do stupanja u radni odnos. Ove godine započet ćemo sa programom talent centara u sklopu naših vrtića u mjesecu travnju. Zatim ćemo dograditi potreban prostor ovdje u školi u Velikom Bukovcu i Svetom Đurđu koje će krenuti u jednosmjensku nastavu. Samim time ćemo omogućiti realizaciju projekta produženog boravka – napomenuo je župan Stričak te dodao da će tijekom ožujka biti otvorena zvjezdarnica te dodatni prostor za Centar izvrsnosti.

Varaždinska županija trenutno priprema investicije u obrazovanju u vrijednosti od 411 milijuna kuna.

– Radi se o dva centra, umjetničko-odgojnom u sklopu Glazbene škole Varaždin, vrijednosti 110 milijuna kuna i Talent centar u sklopu dvorca Šaulovec, vrijednosti 25 milijuna kuna. U sklopu devet škola trebamo izgraditi sportske dvorane, dok u tri osnovne škole trebamo dograditi dodatni prostor za jednosmjensku nastavu. I u tri srednje škole trebamo dograditi dodatni prostor kako bi te škole mogle razvijati sve ono što je važno – zaključio je župan dok je pročelnik Huđek naglasio kako je realizirani jedan prekrasni projekt.

– Objekti i svi sadržaji koji su tu daju jednu puninu da je sav pedagoški standard koji ovoga trenutka postoji u okviru Republike Hrvatske tu i ostvaren. Svi učenici osnovne škole ovog upisnog područja moći će ovdje pokazati svoju izvrsnost u punom obimu – rekao je pročelnik.

Najveće zadovoljstvo iskazala je ravnateljica škole Željka Marković-Bilić kao i svi djelatnici te učenici škole.

– Gradnja je započela davne 1994. godine izgradnjom tadašnje trodijelne sportske dvorane. Više od 25 godina trebalo je da se završi prostor. Dvoranu smo izmjestili u novi prostor, sagradili smo šest novih učionica, kuhinju, blagovaonicu, školsku knjižnicu, dobili smo kabinete, a konačno i školsku zbornicu koju nismo imali od 2003. godine. Sve nam je to omogućilo da konačno prijeđemo na jednosmjensku nastavu i naši su učenici tako dobili mogućnost polaziti nastavu kao i ostali učenici u Varaždinskoj županiji – kazala je ravnateljica.

Od šest novih učionica jedna je informatička, za učenike od 1. do 4. razreda, a zahvaljujući financijskoj pomoći Varaždinske županije, nove su učionice opremljene tzv. pametnim, odnosno interaktivnim pločama.

– Učenici u višim, ali odsad i oni u nižim razredima mogu pratiti nastavu pomoću novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a moram istaknuti i da smo uspjeli pokrenuti i produženi boravak te uvesti još jedan, mliječni obrok na početku svakog radnog dana – naznačila je ravnateljica Marković-Bilić.

Načelnici Franjo Vrbanić i Darko Marković također nisu krili zadovoljstvo zbog konačne realizacije ovako velikog projekta te su se zahvalili Varaždinskoj županiji na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta.

– Prije točno tri godine smo krenuli s Varaždinskom županijom u realizaciju ovog projekta. Dobili smo prekrasan prostor u kojem ne samo da se ugodnije osjećaju učenici, nego i nastavnici koji rade. S druge strane, ovaj će prostor pridonijeti boljem produženom boravku djece, a samim time i društvenom životu općine – rekao je Vrbanić dok je Marković istaknuo kako su mještani dviju općina dobili ono što su jako dugo očekivali.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje