Povežite se s nama

Kultura

Varaždinska umjetnica Monika Rusak u utorak otvara izložbu „Negdje između“

Objavljeno:

- dana

U Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin u utorak, 10. studenoga, otvara se izložba „Negdje između“ mlade varaždinske umjetnice Monike Rusak.

Izložba ostaje otvorena do 1. prosinca.

Zbog povećanog broja zaraženih COVID-19 na području Varaždinske županije i novih epidemioloških mjera HDLU neće organizirati službeno otvorenje izložbe, jer prostor ispred i u samoj galeriji u Kuli stražarnici ne dozvoljava okupljanje većeg broja posjetitelja na siguran način. Međutim, autorica će s manjim brojem suradnika boraviti u Kuli stražarnici, izvijestili su organizatori.

Monika Rusak rođena je 1991. godine u Varaždinu. Završila je osnovnu i srednju školu u rodnom gradu te nastavlja obrazovanje kroz preddiplomski studij Multimedije, oblikovanja i primjene na Sveučilištu Sjever. Želeći proširiti svoje znanje iz fotografije, video obrade i grafičkog dizajna i izbrusiti novostečene vještine, nastavlja s diplomskim studijem Medijske umjetnosti i prakse na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci pod mentorstvom izv. prof. art. Nadije Mustapić i izv. prof. art. Ingeborg Fülepp te 2015. godine stječe akademski naziv magistre medijske umjetnosti i prakse.

Njezin diplomski rad, a ujedno i debitantski, dokumentarno- eksperimentalni film „Zauvijek“ sudjeluje na brojnim filmskim festivalima. Nakon završetka fakulteta, u potrazi za stalnim zaposlenjem, radi kao fotografski dizajner i dizajnerica tekstila u tvrtci Grafko-Caspar d.o.o., nakon toga kao digital operator (retušer) u tvrtki Calzedonia.

Područje rada kojim se bavi jesu fotografija i filmska umjetnost. Članica je HDLU Varaždin i Filmsko-kreativnog studia VANIMA. Živi i djeluje u Varaždinu u kojem uskoro otvara i svoj obrt.

Kultura

Varaždinski učenici, studenti i umjetnici u palači Herzer izlažu radove na temu grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 27. svibnja, u 19 sati u palači Herzer GMV-a otvara se izložba „Grad na drugi pogled Varaždin“.

Izložba je rezultat višemjesečnog projekta udruge PUNKT koji se odvijao tijekom proljeća 2022. godine u Varaždinu u partnerstvu s Gradskim muzejom Varaždin i u suradnji s Filmsko-kreativnim studijem Vanima, Društvom arhitekata Varaždin, vizualnim umjetnicima te stručnjacima iz različitih područja koja se bave gradom.

Izložba će biti otvorena do 12. lipnja, a ulaz je besplatan.

Radno vrijeme galerije:

Utorak – petak 9 – 17 sati

Subota i nedjelja 9 – 13 sati

Ponedjeljkom zatvoreno

O izložbi

Izložba uključuje nove umjetničke produkcije pozvanih umjetnika i rezultate nastale na Gn2p radionicama – video radionicama i aktivističkoj radionici.

Radove na temu grada Varaždina izlažu učenici Prve i Druge gimnazije Varaždin, Srednje strukovne škole Varaždin, studenti multimedije Varaždinskog sveučilišta te umjetnici/mentori Antonio Grgić, Bojan Mucko, Monika Rusak, Goran Škofić i Ivana Tkalčić.

Izložba Gn2p Varaždin kroz ambijentalnu izložbenu cjelinu prezentira različite subjektivne i autentične poglede na grad; od prepoznatih mogućnosti i upućenih kritika do poetičnih imaginacija novih urbanih identiteta u mediju videa i fotografije.

Grad se prepoznaje kao neprekinuti proces podložan reimaginaciji, intervenciji i preoblikovanju, a pred posjetitelje se postavlja izazov daljnjeg otkrivanja i traženja „drugog pogleda“ na poznato i svakodnevno.

O projektu

Interdisciplinarni izložbeni putujući projekt „Grad na drugi pogled“ od 2013. godine održan je u 10 gradova (Velika Gorica, Rijeka, Koprivnica, Sisak, Split, Karlovac, Vrbovec, Šibenik, Pariz, Zagreb), a povezuje angažirano promišljanje grada, edukaciju mladih kroz predavanja i radionice s renomiranim suvremenim umjetnicima i stručnjacima iz različitih područja koja se bave gradom, kao i razvoj publike; projekt strateški jača interes zajednice za praćenje i sudjelovanje u programima suvremene umjetnosti i kulture u lokalnom kontekstu.

Projekt je podržan od Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, HAVC-a, i Grada Zagreba.

Nastavite čitati

Kultura

„Srijeda u Muzeju“: predavanje umjetnika Juozasa Zikarasa o kipu „Sloboda“, simbolu litavske nacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 25. svibnja u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom „Priča o jednom spomeniku“,na kojem će se govoriti o kipu „Sloboda“ litavskog umjetnika Juozasa Zikarasa.

Predavanje se organizira u suradnji Veleposlanstva Republike Litve u RH i Gradskog muzeja Varaždin, koji su već realizirali nekoliko zajedničkih programa, a pripremila ga je varaždinska profesorica i suradnica obiju institucija Mirjana Bračko.

Juozas Zikaras, jedan od najvećih i najpoznatijih profesionalnih kipara svog vremena, radio je tijekom dvije godine (1919. – 1921.) spomenik, nazvavši ga „Sloboda“, koji i danas predstavlja simbol litavske nacije i državnosti.

I ne samo spomenik nego i njegov autor pričaju zanimljivu priču vezanu za nastanak, izradu, otkrivanje, rušenje i ponovno postavljanje spomenika 1989. godine u Kaunasu.

Godine 1985. kopija spomenika svečano je otkrivena u São Paulu u Brazilu, zahvaljujući brojnim litavskim iseljenicima, a original je potaknuo postavljanje spomenika slobodi i u Latviji.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje