Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinskoj županiji sve manje obiteljskih nasilnika, ali sve više ponavljača

Objavljeno:

- dana

ODRŽANA JAVNA TRIBINA

Svaka dva tjedna u Hrvatskoj jedna žena je teško ozlijeđena ili umire od ruke svog bračnog partnera ili neke druge muške osobe s kojom živi.

Podatak je to koji je iznio Siniša Česi iz Centra za socijalnu skrb Varaždin – podružnica Obiteljski centar, koji je s Nebojšom Buđanovcem iz Društva Crvenog križa Varaždinske županije i Marijem Medenjakom iz PU Varaždinske danas sudjelovao na javnoj tribini “22. rujna – Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama”.

Siniša Česi naglasio je kako je teško govoriti o brojkama vezanim uz nasilje, no ipak posljednjih godina bilježi se sve veći broj prijavljivanja nasilja.  

– Jedna smo od rijetkih županija koja provodi psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji, a isto tako radimo i sa žrtvama obiteljskog nasilja u okviru Županijskog Crvenog križa – rekao je Siniša Česi.

Nebojša Buđanovac iz Društva Crvenog križa Varaždinske županije istaknuo je kako je područje djelovanja Crvenog križa pružanje psihološke, psihosocijalne i psihoterapijske pomoći žrtvama nasilja, kao i pravnu pomoć koja je potrebna žrtvama ekonomskog nasilja.

– Radimo na svim psihološkim razinama i često imamo posla sa žrtvama koje su u stresu ili imaju doživljenu traumu. Stoga, prije svega moramo je znati smiriti da ne eskalira i tek nakon toga razmišljamo kako joj pomoći – rekao je Buđanovac te dodao kako je Društvo crvenog križa Varaždin zabilježilo preko tisuću intervencija u posljednjih četiri godine, od čega preko 800 na obiteljsko nasilje i druge oblike nasilja.

Mario Medenjak istaknuo je kako policija provodi projekt „Živim život bez nasilja“ u koji su uključene gotove sve gradske škole u Varaždinu.

Izvijestio je i kako je varaždinska policija, od 2012. godine do sada, bilježi pad broja slučajeva i prekršaja obiteljskog nasilja.

– No, brine me činjenica da svake godine imamo sve veći broj ponavljača, odnosno osoba koji opetovano bilježimo kao počinitelje nasilja u obitelji. Bojim se da policija još nema elemente kako bi riješila ovu problematiku što se tiče tih počinitelja – rekao je Medenjak.

Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana Varaždinske županije, istaknula je važnost educiranja žena o temi nasilja.

– Dobila sam šokantrne podatke – policija intervenira čak 45 puta tijekom dana zbog obiteljskog nasilja, a vikendom i praznikom broj se penje na 60 intervencija na dan. U posljednjih desetak godina ubijeno je tristotinjak žena i to od ruke bliskih osoba. Zbog toga je iznimno važno educirati žene i cijelo društvo kako bi se problem osvjestio i kako bi žene doživljeno nasilje prijavljivale – rekla je Martinčević.

Izvor:
Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

Život i društvo

Mnoštvo vjernika uz kardinala Bozanića proslavilo srebrni jubilej uspostave Varaždinske biskupije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečanim euharistijskim slavljem, na prostoru iza varaždinske katedrale, u nedjelju je proslavljen srebrni jubilej – 25. obljetnica uspostave Varaždinske biskupije.

Na misnom slavlju, kojim je predsjedao Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, sudjelovali su brojni vjernici, biskupi, svećenici, redovnici, redovnice, laici.

Na početku mise, svima okupljenima je riječi pozdrava i dobrodošlice uputio biskup domaćin mons. Bože Radoš, osobito kardinalu Bozaniću te mons. Želimiru Puljiću, zadarskom nadbiskupu i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, ali i svim ostalim nadbiskupima i biskupima koji su na ovo slavlje došli iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Slovenije.

Izrazio je radost zbog prisutnosti brojnih svećenika, redovnika i redovnica te poručio kako njihova brojnost govori da je cijela Varaždinska biskupija na svoj način simbolično prisutna na ovom slavlju. Pozdravio je i predstavnike civilnih vlasti: župane, gradonačelnike, načelnike kao i prisutnost voditelja kulturnih, znanstvenih, školskih, zdravstvenih i humanitarnih ustanova koje djeluju na području Biskupije.

Podsjetio je potom na povijest osnutka biskupije i pređene etape s dvojicom dosadašnjih biskupa mons. Markom Culejom te mons. Josipom Mrzljakom za kojeg je rekao da je pola dionice od ovih 25 godina bio na čelu Božjega naroda.

Istaknuo je i kako u Crkvi nisu samo biskupi te je brojnim lijepim riječima uputio zahvale i poruke ohrabrenja svećenicima, vjeroučiteljima, djeci, obiteljima te osobama s invaliditetom kojima je poručio da su dragocjenost i blago Crkve.

– U vama se najljepše ogleda lice Kristovo. Svima nama u Crkvi Bog daje priliku da u vama prepoznamo i zavolimo Njega – poručio je biskup Radoš.

Kardinal Josip Bozanić je u svojoj homiliji između ostalog rekao kako je srebrni jubilej Varaždinske biskupije prigoda ponovo vidjeti što je sve zasijano te što se i kako razvija.

Na kraju euharistijskog slavlja svima okupljenima obratio se mons. Puljić poručivši kako “pred brojnim kušnjama zla i besmisla koji često vode k fatalizmu i beznađu, kao članovi Crkve koja se ponazočuje u ovoj partikularnoj Varaždinskoj biskupiji, osjećamo se pozvanima biti nositeljima nade i prorocima smisla.”

Biskupu Radošu je, pak, poželio da mu Gospodin pomaže graditi i izgrađivati Crkvu Božju i ispovijedati vjeru u Isusa Krista, da služi i zauzima se za druge, posebice za one slabe i u nevolji.

Nastavite čitati

Život i društvo

Obilježena 31. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Banjščina i Dan branitelja Novog Marofa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obilježavanja Dana branitelja Grada Novog Marofa i 31. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Varaždin Breg – Banjščina te početak borbenih aktivnosti 3. bojne 104. brigade Hrvatske vojske upriličeno je u subotu.

Program proslave započeo je otvorenjem Memorijalnog nogometnog turnira “Miljenko Banić” i svetom misom za poginule i umrle hrvatske branitelje služenoj u crkvi sv. Antuna Padovanskog, nakon čega je krenuo mimohod uz pratnju limene glazbe sv. Martin. Kod spomen Križa položeni su vijenci za poginule, a program je nastavljen svečanim skupom kod Kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu te zajedničkim druženjem uz vojnički grah.

Kako je pojasnio novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, službeni datum obilježavanja je 19. rujna, a prigodna proslava dostojna svih onih koji su dali svoj obol u obrani novomarofskoga kraja i domovine obilježava se sadržajnim programom tijekom vikenda.

– Obilježava se 31. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Banjščina te se prisjećamo svih poginulih za vrijeme Domovinskog rata. 104. brigada, 3. novomarofska bojna bila je jedna od najopremljenijih bojni koje su bile na svim ratištima i iz koje su se mnogi regrutirali u Tigrove, Pume, Rode i ostale postrojbe Hrvatske vojske. Na nama je da ove povijesne datume dostojno obilježavamo i nikad ih ne prepustimo zaboravu – poručio je Jenkač.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu obrane Republike Zdravko Jakop istaknuo je kako se uz Dan novomarofskih branitelja obilježava i osvajanje i zauzimanje skladišta koje je tada Hrvatsku u naoružanju ojačalo za sedam, osam puta.

– Prisjećamo se ljudi iz ovoga kraja koji su se uključili u Domovinski rat kroz 104. brigadu, kroz policiju, kroz brigade hrvatske vojske, 7. GBR  i druge. Mislim da je to obveza nas koji smo preživjeli, da dostojanstveno na neki način damo spomen na one koji su dali svoje živote, svoje zdravlje za obranu domovine i da nas ta vjera, zajedništvo koje je bilo onda nadahnjuje i danas u izgradnji domovine nam jedine Hrvatske – rekao je Jakop.

Ivan Pokaz, savjetnik i izaslanik ministra Hrvatskih branitelja Tome Medveda ističe kako je osvajanje skladišta na Varaždin Bregu prije 31 godinu bilo od izuzetnog značaja, ne samo za ovaj kraj, nego za Hrvatsku vojsku.

– Ono što je oduzeto od naoružanja od tenkova, pa do streljiva to je diglo sposobnost cijele Hrvatske vojske. Čuvanje sjećanja na poginule i dostojno obilježavanje ovakvih događaja jedna je od naših glavnih zadaća, a zajedno s braniteljima vodi se briga o očuvanju  digniteta cijelog Domovinskog rata – kazao je Pokaz.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje