Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinskoj županiji sve manje obiteljskih nasilnika, ali sve više ponavljača

Objavljeno:

- dana

ODRŽANA JAVNA TRIBINA

Svaka dva tjedna u Hrvatskoj jedna žena je teško ozlijeđena ili umire od ruke svog bračnog partnera ili neke druge muške osobe s kojom živi.

Podatak je to koji je iznio Siniša Česi iz Centra za socijalnu skrb Varaždin – podružnica Obiteljski centar, koji je s Nebojšom Buđanovcem iz Društva Crvenog križa Varaždinske županije i Marijem Medenjakom iz PU Varaždinske danas sudjelovao na javnoj tribini “22. rujna – Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama”.

Siniša Česi naglasio je kako je teško govoriti o brojkama vezanim uz nasilje, no ipak posljednjih godina bilježi se sve veći broj prijavljivanja nasilja.  

– Jedna smo od rijetkih županija koja provodi psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji, a isto tako radimo i sa žrtvama obiteljskog nasilja u okviru Županijskog Crvenog križa – rekao je Siniša Česi.

Nebojša Buđanovac iz Društva Crvenog križa Varaždinske županije istaknuo je kako je područje djelovanja Crvenog križa pružanje psihološke, psihosocijalne i psihoterapijske pomoći žrtvama nasilja, kao i pravnu pomoć koja je potrebna žrtvama ekonomskog nasilja.

– Radimo na svim psihološkim razinama i često imamo posla sa žrtvama koje su u stresu ili imaju doživljenu traumu. Stoga, prije svega moramo je znati smiriti da ne eskalira i tek nakon toga razmišljamo kako joj pomoći – rekao je Buđanovac te dodao kako je Društvo crvenog križa Varaždin zabilježilo preko tisuću intervencija u posljednjih četiri godine, od čega preko 800 na obiteljsko nasilje i druge oblike nasilja.

Mario Medenjak istaknuo je kako policija provodi projekt „Živim život bez nasilja“ u koji su uključene gotove sve gradske škole u Varaždinu.

Izvijestio je i kako je varaždinska policija, od 2012. godine do sada, bilježi pad broja slučajeva i prekršaja obiteljskog nasilja.

– No, brine me činjenica da svake godine imamo sve veći broj ponavljača, odnosno osoba koji opetovano bilježimo kao počinitelje nasilja u obitelji. Bojim se da policija još nema elemente kako bi riješila ovu problematiku što se tiče tih počinitelja – rekao je Medenjak.

Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana Varaždinske županije, istaknula je važnost educiranja žena o temi nasilja.

– Dobila sam šokantrne podatke – policija intervenira čak 45 puta tijekom dana zbog obiteljskog nasilja, a vikendom i praznikom broj se penje na 60 intervencija na dan. U posljednjih desetak godina ubijeno je tristotinjak žena i to od ruke bliskih osoba. Zbog toga je iznimno važno educirati žene i cijelo društvo kako bi se problem osvjestio i kako bi žene doživljeno nasilje prijavljivale – rekla je Martinčević.

Izvor:
Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

Život i društvo

Varaždinci i Ludbrežani za vikend nemojte piti jer će vas policija dodatno pratiti u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ovog vikenda, na svim dionicama cesta na području Policijske uprave varaždinske, policijski će službenici pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom prilikom provodit će se mjere i radnje u cilju sprječavanja prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Na području Postaje prometne policije Varaždin i Policijske postaje Ludbreg, provodit će se i lokalne akcije „Alkohol“.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojaseva i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj županiji – ističu iz PU varaždinske.

U ponedjeljak, 8. ožujka od 9 do 14 sati, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, na prometnicama Varaždinske županije, policijski će službenici provesti preventivno – represivnu akciju „Cool je biti uzorna vozačica“.

Tom će se prilikom svi sudionici u prometu koji se zateknu u prekršajima, procesuirati sukladno zakonskim propisima. Sve kontrolirane žene, bilo u svojstvu vozačice ili putnice u vozilu, darivat će se privjeskom, dok će se prve četiri zatečene vozačice koje u zadnjih deset godina nisu evidentirane kao počiniteljice prometnih prekršaja, darivati poklon paketima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Maruševec osigurala skladišni prostor za opremu za katastrofe GDCK-a Ivanec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec na zamolbu GDCK-a Ivanec osigurala je skladišni prostor za opremu vrijednu gotovo 99.000 kuna.

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec već se dugi niz godina, točnije desetljeća, bori se s teškoćama rada i djelovanja kada je u pitanju prostor za rad i djelovanje, odnosno uredskim prostorima, a osobito pitanjem prostora za skladištenje opreme za zaštitu i spašavanje.
Naime, Crveni križ sastavni je dio sustava zaštite i spašavanja sukladno Zakonu o sustavu civilne zaštite, slijedom čega nabavlja opremu za zaštitu i spašavanje, međutim istu nema gdje skladištiti.

Općina Maruševec i načelnik Šprem, te zamjenik Klapša osigurali su prijeko potreban prostor za opremu koja se u situacijama krizne situacije, izvanrednog događaja, nesreće ili katastrofe stavlja na raspolaganje svim jedinicama lokalne samouprave na području djelovanja GDCK Ivanec: Ivanec, Lepoglava, Bednja, Donja Voća, Klenovnik i Maruševec.

Pomoć u prijevozu robe iz prostorija GDCK Ivanec u prostorije Općine Maruševec omogućilo je DVD Donje Ladanje.

Ova vrsta podrške, uz stalnu financijsku podršku Općine Maruševec itekako je značajna, kako za svaku organizaciju civilnog društva tako i za Crveni križ koji je udruga od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Štoviše, ova velika pomoć i podrška, omogućiti će nesmetano odvijanje jedne od osnovnih djelatnosti i javnog ovlaštenja: prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći, jer smo svih prethodnih godina, a zbog zauzetosti malog skladišnog prostora GDCK Ivanec (u sklopu dvorane; od 20m2) opremom za pripremu i djelovanje u katastrofama imali značajnih poteškoća prilikom prijema i raspodjele humanitarne pomoći.

Općina Maruševec time je učinila višestruku korist za sve gradove i općine koje svojim djelatnostima i javnim ovlaštenjima pokriva GDCK Ivanec. Naime, osiguranjem prostora omogućila je i otvorila mogućnost daljnje nabavke prijeko potrebne opreme za pripremu i djelovanje u katastrofama i izvanrednim situacijama (prema Financijskom planu za 2021. u iznosu od 17.000 kuna), omogućila je prijem i raspodjelu humanitarne pomoći i medicinskih pomagala na gotovo svakodnevnoj bazi u prostorima GDCK Ivanec, barem u jednom minimalnom obujmu, ali ipak većem u odnosu na prethodne godine.

Za hitno rješavanje ostaje još pitanje prostora za skladištenje hrane, koju povremeno primaju putem projekta Skladište donirane hrane, a temeljem Rješenja Ministarstva poljoprivrede, ali i trajno rješavanje prostora za rad i djelovanje Crvenog križa Ivanec kako je definirano i Strategijom razvoja GDCK Ivanec usvojenoj na Skupštini za naredne 4 godine.
Ne treba ni navoditi kako je upravo ovo proaktivna socijalna politika, jer bez financijske podrške i adekvatnog prostora za rad, te skladišnog prostora nije moguće adekvatno pripremati programe/projekte, nabavljati opremu, primati humanitarnu ili bilo koju drugu pomoć, a time kao krajnjem cilju djelovanja skrbiti o stanovništvu lokalne(ih) zajednice(a) u potrebi, radilo se o izvanrednoj situaciji ili svakodnevnim zakonskim djelatnostima i javnim ovlaštenjima GDCK Ivanec.

Nastavite čitati