Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska županija ima šestoricu zastupnika, sedmog nam preotela Vladimira Palfi

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO IMENA SVIH IZABRANIH

U novom sazivu Sabora će iz Varaždinske županije sjediti šest zastupnika, jedan manje nego prošle godine.

S liste Narodne koalicije su na jučerašnjim prijevremenim izborima izabrani Predrag Štromar (HNS), Milorad Batinić (HNS) i Mario Habek (SDP), a s liste HDZ-a Anđelko Stričak i Josip Križanić.

Šesti zastupnik je Robert Podolnjak iz Mosta. Sva šestorica su u Sabor izabrana i prošle godine.

Lani je sedmi zastupnik iz Varaždinske županije bio Radimir Čačić iz Reformista, no on sada u koaliciji sa strankom Milana Bandića u 3. izbornoj jedinici nije uspio prijeći izborni prag i osvojiti novi mandat.

Taj mandat sad je Reformistima „preoteo“ Živi zid, pa će u Saboru sjediti Vladimira Palfi, životna partnerica Ivana Vilibora Sinčića.

 

SVI ZASTUPNICI IZ 3. IZBORNE JEDINICE

Narodna koalicija

1. Siniša Hajdaš Dončić, SDP, Krapinsko-zagorska županija

2. Predrag Štromar, HNS, Varaždinska županija

3. Matija Posavec, HNS, Međimurska županija

4. Milorad Batinić, HNS, Varaždinska županija

5. Stjepan Kovač, SDP, Međimurska županija

6. Mario Habek, SDP, Varaždinska županija

7. Marija Puh, HNS, Krapinsko-zagorska županija

8. Marko Vešligaj, SDP, Krapinsko-zagorska županija

 

HDZ

1. Žarko Tušek, Krapinsko-zagorska županija

2. Anđelko Stričak, Varaždinska županija

3. Darko Horvat, Međimurska županija

4. Josip Križanić, Varaždinska županija

 

Živi zid

1. Vladimira Palfi, Međimurska županija

 

Most

1. Robert Podolnjak, Varaždinska županija

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje