Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska županija pri samom vrhu Hrvatske po broju darivanja krvi

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači u Varaždinu priređeni je tradicionalni prijem za dobrovoljne darivatelje krvi te predstavnike Društava Crvenog križa iz Varaždina, Novog Marofa, Ludbrega i Ivanca.

Tom prigodom se zamjenik župana zahvalio ljudima koji svoju krv daruju već godinama, a samome prijemu su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac te voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu u Općoj bolnici Varaždin Gordana Jaklin, dr.med.

Zahvaljujući se dobrovoljnim darivateljima zamjenik župana je naglasio njihovu plemenitost i humanost.

– Svake godine na ovaj način zahvaljujemo se i odajemo priznanje ovim plemenitim ljudima. Danas sam izuzetno ponosan što živim u Varaždinskoj županiji u kojoj građani imaju izuzetno razvijenu svijest o darivanju krvi. Godišnje se redovito prikupi oko 12 tisuća doza krvi što nas svrstava u sam vrh u Hrvatskoj. Višestruki darivatelji su zapravo jedna velika inspiracija svima nama, jer uvijek trebamo i nove darivatelje i želimo mlade potaknuti na taj prvi korak, a onda je dalje lakše. Koristim priliku da se zahvalim i Društvu Crvenog križa Varaždinske županije na aktivnostima te jedno velika hvala i svim djelatnicima Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin na čelu s doktoricom Jaklin na savjesnom obavljanju posla te trudu i angažmanu – rekao je zamjenik župana Vugrin.

Na prijemu se zamjeniku župana zahvalio ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac istaknuvši pritom zaista veliku ulogu i značaj darivanja krvi.

– Vi dragi darivatelji darujući krv, metaforički rečeno sadite stablo u čijem hladu nećete uživati Vi nego netko drugi. Darujete krv koja je potrebna mnogim ljudima i nekima spašava život. Hvala vam na tome , budite ponosni na sebe- rekao je Nebojša Buđanovac.

Voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu u Općoj bolnici Varaždin Gordana Jaklin, dr.med je spomenula kako u varaždinskoj bolnici gotovo svakodnevno ima veliki broj darivatelji krvi, otprilike 35 darivatelja na 1000 stanovnika što znači da je bolnica pri samom vrhu Hrvatske po broju darivanja.

-Ja ovom prilikom doista zahvaljujem svim našim darivateljima krvi jer zahvaljujući njima Opća bolnica Varaždin uvijek ima dovoljno zaliha. Ako se slučajno dogodi nestašica u nekoj krvnoj grupi, darivatelji se vrlo rado odazovu na naše pozive i velika im hvala jer bez njih se brojni ljudi i mnogi naši pacijenti ne bi mogli liječiti – naglasila je doktorica Jaklin.

Prije samog prijema, zamjenik župana Vugrin i resorna pročelnica Horvat posjetili su Odjel za transfuzijsku medicinu u Općoj bolnici Varaždin, porazgovarali s darivateljima te osobljem odjela kao i ravnateljem Opće bolnice Nenadom Kudelićem, dr.med.

Iako je ranijih godina zamjenik župana Vugrin darivao krv, danas zbog određenih manjih zdravstvenih smetnji to nije mogao ali je to učinila pročelnica Lovorka Horvat.

– Meni je ovo deveti put da darujem krv i podržavam ovu akciju. Pozivam sve građane Varaždinske županije da se isto tako pridruže darivanju. Mislim da je to prije svega humano, moramo jedni drugima pomagati – zaključila je Lovorka Horvat.

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!