Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinska županija s 300.000 kuna pomaže turističke agencije i srodne djelatnosti

Objavljeno:

- dana

Danas su na prigodnoj konferenciji za medije predstavljeni rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora za turističke agencije i pomoćne djelatnosti u izvođačkoj umjetnosti.

Radi se o jedinstvenom pozivu kojeg je Varaždinska županija raspisala kako bi pružila potporu u osmišljavanju i provedbi projekata koji su u funkciji cjelogodišnjeg osmišljavanja turističkih događanja u Varaždinskoj županiji, prije svega u cilju očuvanja radnih mjesta u spomenutim poslovnim subjektima.

Reformistica i saborska zastupnica Natalija Martinčević istaknula je da je zbog velikog broja zaraženih u Varaždinskoj županiji zatvaranje krenulo ranije nego u ostatku zemlje, ali da je to bilo nužno i jedino moguće zbog očuvanja života. Dodala je da zna da su turističke agencije i druge turističke djelatnosti među najpogođenijima u koronakrizi.

– Posebno me veseli ova pomoć koju Vama dajemo, a to je 300.000 kuna potpore turističkim agencijama i pomoćnim djelatnostima u izvođačkim umjetnostima. Nije to naravno dovoljno, ali mi smo kao Županija u skladu s našim financijskim mogućnostima odradili sve što smo mogli i trebali. Ni jedna županija u Hrvatskoj, a to je lako provjerljivo, nije pokrenula i uvela ovakve mjere pomoći – rekla je Natalija Martinčević te dodala kako je kao saborska zastupnica nakon razgovora s predstavnicima Glasa poduzetnika i ugostitelja Sjeverne Hrvatske zatražila da se provedu četiri mjere i to ona najvažnija koja je i provedena, a to je plaćanje najma i režija direktno od strane Države.

Darko Molnar, koordinator Udruge Glas Poduzetnika regionalnog ureda zahvalio se Varaždinskoj županiji na pomoći te je naveo kao ogledni primjer svim drugim Županijama.

Po pojedinom prijavitelju maksimalan iznos potpore je 15.000 kuna.

– Na naš poziv se prijavilo ukupno osam turističkih agencija s 26 programa. Očekivali smo njihovu inovativnost i kreativnost te smo zadovoljni s dostavljenim programima. Sve se može vidjeti na web stranicama naše Turističke zajednice. Event industrija u koju spadaju i kulturnjaci, i festivali je također bila pogođena krizom, pa smo tako pomogli i sedmero obrtnika koji su se javili na raspisani poziv. Nadam se da je ovo prvi i posljednji puta da raspisujemo ovakvu vrstu poziva jer nam je svima skupa želja da se polako vratimo na stara normalna vremena – rekao je Željko Bedeković, predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije.

Željko Gjud iz Trakostyan toursa se zahvalio Županiji u ime svih vlasnika putničkih te turističkih agencija. – Hvala Županiji koja nam je posvetila pažnju pomažući nam u ovo teško i zahtjevno vrijeme. Mi smo djelatnost koja je možda i najteže pogođena ovom krizom. Naime, nama nije zabranjeni rad, ali posla nema. Skoro smo bez kune prihoda. Zato pozdravljamo odluku Županije da nam pomogne i nadamo se da će Država također slijediti ovaj primjer – istaknuo je Gjud.

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje