Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska županija treća po stopi smrtnosti u Hrvatskoj, a iz OB Varaždin poručili: Spremni smo za četvrti val

Objavljeno:

- dana

Varaždinska županija je krajem prošle godine prema sedmodnevnoj incidenciji bila najpogođenija regija u Europi. U jednom trenutku u Općoj bolnici Varaždin nalazilo se 278 hospitaliziranih pacijenata s težom i teškom kliničkom slikom.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakog tjedna objavljuje aktualne podatke o koronavirusu, ali i one zbirne od početka pandemije. Posljednje takvo izvješće je od 1. kolovoza.

U Hrvatskoj su od početka epidemije preminule 8263 osobe. Većina preminulih osoba imala je značajne komorbiditete ili su bile visoke životne dobi. Prosječna dob preminulih osoba iznosi 76,3 godine. Na respiratoru su preminule 3203 osobe.

Pretpostavka je da je većina preminulih iz svake županije umrla u bolnici, a podaci po županijama otkrivaju tijek borbe s koronavirusom.

Porazna statistika

Ukupna stopa smrtnosti od koronavirusa u Hrvatskoj na milijun stanovnika je 2021.

Varaždinska županija je po ovom pokazatelju iznad prosjeka. Točnije, od početka epidemije u Varaždinskoj županiji je umrlo 546 osoba, što je stopa od 3269. Samo su dvije županije gore od Varaždinske. Na prvom je mjestu Ličko-senjska županija, s 172-oje umrlih i stopom na milijun stanovnika koja iznosi 3806. Druga je Karlovačka županija, u kojoj je umrlo 426 ljudi, a stopa je 3646.

– Varaždinska županija je krajem prošle godine prema sedmodnevnoj incidenciji bila najpogođenija regija u Europi. Imali smo najveći broj zaraženih na 100.000 stanovnika, dok se u jednom trenutku u Općoj bolnici Varaždin nalazilo 278 hospitaliziranih pacijenata s težom i teškom kliničkom slikom. Kako, nažalost, dio najtežih pacijenata umre, apsolutne brojke su nas svrstale na visoko treće mjesto ako se gleda stopa smrtnosti na 100.000 stanovnika – objašnjava ravnatelj Opće bolnice Varaždin prim. dr. sc. Nenad Kudelić, dr. med.

Spremni

Najbolje u Hrvatskoj stoji Istarska županija, u kojoj je s koronavirusom preminulo 188 osoba, a stopa je 900. U Međimurskoj županiji umrlo je 205 zaraženih, a stopa je 1865.

Trenutna epidemiološka slika u Hrvatskoj je donekle zadovoljavajuća, a najesen se očekuje četvrti val.

– Najesen možemo očekivati četvrti val. Mišljenje je to institucija diljem Europe, ali i Hrvatske, koje svakodnevno prate širenje koronavirusa i njegovih mutacija te apeliraju na ljude da nije vrijeme za opuštanje. Situaciju u regiji prate i djelatnici Opće bolnice Varaždin kako bi i ovog puta pravovremeno stali na prvu liniju obrane u borbi protiv koronavirusa – ističe Kudelić.

Prošle godine, odnosno jeseni, svi smo imali dojam da zdravstveni sustav u cijeloj Hrvatskoj nije spremno dočekao drugi val koronavirusa.

– Četvrti val pandemije ne možemo zaustaviti, ali možemo spriječiti njegovo nekontrolirano širenje, odnosno izbjeći scenarij drugog vala protekle zime, kada smo imali velik postotak ljudi koji su oboljeli, kao i onih koji su završili na bolničkom liječenju, i onih koji su, unatoč svim naporima liječničkog i medicinskog osoblja, izgubili bitku s tim virusom. Opća bolnica Varaždin izdržat će i ovaj četvrti val, jer kad je bilo najteže, pokazali smo da se možemo nositi s tim virusom i nije došlo do sloma bolničkog sustava. Osim što svakodnevno pratimo razvoj epidemiološke situacije kod nas i u zemljama koje nas okružuju, radimo i dodatne pripreme. Prvenstveno se to odnosi na dodatnu prilagodbu prostora u kojem se liječe najteži COVID-19 pacijenti te prostora Odjela za infektivne bolesti. Kako je riječ o pacijentima koji zahtijevaju stalni nadzor i skrb, u tijeku je nabava i ugradnja sustava centralnog praćenja vitalnih funkcija te videonadzora – najavio je Kudelić i dodao da će o nama samima ovisiti kakav će biti četvrti val koronavirusa.

Opasnost

– S obzirom na brzo širenje delta varijante virusa diljem zemalja zapadne Europe, vjerojatno je da ćemo i mi uskoro ući u četvrti val. Intenzitet u kojem će biti izražen ovisi o nama samima. Hoće li to biti pacijenti s blažom kliničkom slikom, ili će dolaziti do kompliciranih upala pluća koje će završavati u bolnicama, ovisi o mnogo čimbenika, između ostaloga i o cijepljenosti rizičnih skupina. S obzirom na visok postotak cijepljenosti stanovništva Varaždinske županije, posebice starije populacije, koja spada u rizičnu skupinu, zatim na činjenicu da je veliki broj žitelja prebolio COVID-19 te da ćemo do rujna odnosno listopada još dodatno cijepiti ostalo zainteresirano stanovništvo, ne očekujem da ćemo svjedočiti scenariju od kraja prošle godine – jasan je ravnatelj Opće bolnice Varaždin, koji dodaje da ćemo morati naučiti živjeti s virusom.

– Kako bismo imali kontrolu nad ovim virusom, morat ćemo naučiti živjeti s njim, prihvaćajući i neki novi način života. Visok postotak cijepljenosti, pravovremeno testiranje te odgovorno ponašanje prema sebi i drugima preduvjeti su da možemo normalno živjeti. A to je svima nama u interesu: imati zdravo stanovništvo koje može doprinijeti u svim razvojnim segmentima društva te kvalitetnu zdravstvenu skrb za svakog žitelja Varaždinske županije, pa i šire – zaključio je Kudelić.

U fokusu

Vlada potvrdila: kazne za nepoštivanje predočenja COVID potvrda od 30.000 do 50.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje je Vlada sa sjednice uputila u hitnu saborsku proceduru, propisuju se kazne u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja COVID potvrda u javnopravnim tijelima, piše HRT.

Predloženim se izmjenama Zakona definiraju javnopravna tijela zadužena za provođenje mjera iz Zakona te odgovorne osobe u javnopravnim tijelima – čelnik tijela državne vlasti, čelnik tijela državne uprave i drugog državnog tijela, župan, gradonačelnik i načelnik, kao i zakonski zastupnik pravne osobe, sukladno posebnim propisima.

– Zakonskim se prijedlogom uvodi nova sigurnosna mjera koja se odnosi na obavezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore te se detaljnije razrađuje primjena navedene sigurnosne mjere prilikom ulaska u prostore javnopravnih tijela, kao i obaveza odgovornih osoba u javnopravnim tijelima da osiguraju njenu provedbu – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Radi toga se dopunjuju ovlasti sanitarnih inspektora Državnog inspektorata u izvršavanju nadzora nad provedbom nove sigurnosne mjere te se propisuje prekršajna kazna za odgovornu osobu ako ne osigura njezino provođenje, i to u spomenutom iznosu od 30.000 do 50.000 kuna.

Bez obveznog cijepljenja

Uoči sjednice Vlade ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da se ne boji da će doći do prosvjeda zbog uvođenja ovih kazni, a ponovio je i da Vlada ne razmišlja o tome da se uvede obvezno cijepljenje.

– Postoje spekulacije na razini EK i EU, a mi smo u više navrata rekli da nećemo uvoditi obvezno cijepljenje – rekao je Malenica.

Na pitanje o tome što će se poduzeti ako neki od čelnika tijela, primjerice Ured predsjednika, neće pustiti državnog inspektora da provjeri primjenjuje li se zakon, Malenica je rekao da ne zna detalje propisa kojim je uređeno postupanje nadležnih tijela, ali pretpostavlja da se u takvim situacijama može koristiti i pomoć policije.

– Meni je neshvatljivo da netko, da neka državna institucija ili jedinica lokalne samouprave ne poštuje zakon i propis i neće dopustiti sanitarnom inspektoru ulazak. Ja jednostavno ne mogu vjerovati da se to može dogoditi, da se na takav način ne poštuje zakon koji ide u smjeru da se smanji mogućnost širenja zaraze – dodao je ministar pravosuđa i uprave.

Nastavite čitati

U fokusu

Ove se subote u Varaždinskoj županiji ponovo cijepi u 86 ordinacija obiteljske i opće medicine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji će ove subote, 4. prosinca, ponovno biti održan Dan cijepljenja u  ordinacijama obiteljske i opće medicine.

Građani će se moći cijepiti prvom, drugom ili trećom dozom u 86 ordinacija diljem županije od 8 do 12 sati. Riječ je cijepljenju po jedinstvenom modelu u Hrvatskoj, koje je u Varaždinskoj županiji prvi put održano 13. studenoga.

Građani se na cijepljenje mogu najaviti svojem izabranom obiteljskom liječniku, no mogu doći i bez najave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje