Povežite se s nama

Život i društvo

“Varaždinska županija u usporedbi s istim razdobljem lani ima rast od 30 % u broju dolazaka i noćenja turista”

Objavljeno:

- dana

Čovjek ima svoju viziju, ulaže svoja sredstva u njeno ostvarenje, radi, trudi se, ali kad mu struka, turistička zajednica, u ovom slučaju Varaždinska županija dodijele sredstva – onda znamo da smo na dobrom putu i osjećamo se sigurnije u cijelom tom procesu stvaranja i razvoja turizma – rekao je Zoran Kovačić jedan od potpisnika ugovora za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije u 2023. godini.

– Ponosni smo na svoj kraj, imamo svoju rijeku Dravu, planine i brežuljke oko nas i svi gosti koji dođu k nama osjećaju da mi taj kraj nosimo, da živimo s njim, da smo ponosni na njega.

Na njegove riječi nadovezao se Nikola Želimorski koji je istaknuo kako će mu dodijeljena sredstva pomoći u daljnjem razvoju pustolovnog turizma.

– Kada smo započinjali s avanturističkim turizmom na ovim prostorima, malo tko je vjerovao u nas. Ali nakon niza godina i dalje smo ovdje i bilježimo rast. Ključ turizma su ljudi i jedino zajedničkom sinergijom možemo uspjeti kao destinacija – rekao je  Želimorski zahvalivši Varaždinskoj županiji na dodjeli potpora.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen naglasio je kako su Javnim pozivom za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije u turizmu za 2023. godinu ostvareni zadani ciljevi, kao što su unaprjeđenje turističke kvalitete usluge i sadržaja turističkog proizvoda, cjelogodišnje poslovanje turističkih objekata, uvođenje točke od interesa kao dijela nove turističke ponude na poljoprivrednim gospodarstvima kao što su kušaone i izletišta. Tu je i razvoj interaktivnih, vizualnih i umjetničkih atrakcija te registracija novih smještajnih kapaciteta.

– Ove godine na Javni poziv pristiglo je 128 prijava, a povjerenstvo je pozitivno ocijenilo i odobrilo 83 projekta. Dodijeljene su potpore u iznosima od 1500 do maksimalnih 4000 eura pa je tako ukupno odobreno rekordnih  172.540 eura potpora. Posebno  veseli činjenica što su postojeći, ali i budući iznajmljivači pridali pažnju energetskoj učinkovitosti, zbrinjavanju otpada, kompostiranju, korištenju obnovljivih materijala, te obnovi i restauraciji tradicijskih namještaja i kulture baštine, a važno je za naglasiti da među svim odobrenim projektima 39 posto čine žene poduzetnice – objasnio je pročelnik Majhen.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ čestitao je korisnicima turističkih potpora i naglasio da su upravo oni zaslužni što su Varaždinsku županiju učinili pravim turističkim mjestom.

– Svako mjesto je onoliko turističko, koliko to njegovi stanovnici žele. Iz godine u godinu, gostima koji dolaze u našu županiju, a dolaze iz cijeloga svijeta, nudite više od 240.000 četvornih metara okućnica, zelenila, voćnjaka u što ste uložili oko 22 milijuna eura. I na tome vam zahvaljujemo jer vi ste slika turizma Varaždinske županije – rekao je direktor TZ Varaždinske županije Goran Mališ.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, podsjetio je kako je županija u posljednje dvije godine povećala stavke za stipendije učenicima i studentima, potpore u poljoprivredi, za rad udruga, ali isto tako i za potpore u turizmu, a ostvareni rezultati pokazuju da je Županija na dobrom putu.

– Gdje se pojave naši učenici osvajaju medalje, gdje se pojavljuju naši poljoprivredni proizvođači također osvajaju medalje, dok naše udruge svojim aktivnošću i kreativnošću čine našu županiju boljom i prepoznatljivom. I zbog svega toga u turizmu imamo konstantan rast. Tako smo prošle godine prvi puta prošli brojku od 206.000 noćenja. Ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani imamo rast od 30 % u broju dolazaka i noćenja turista. Sve nas to veseli i potiče da iduće godine imamo još bolje rezultate – rekao je župan Stričak.

Paralelno s tim Varaždinska županija vodi brigu o izgradnji kvalitetne infrastrukture bitne za razvoj turizma, obrazovanja, zdravstva, sporta, kulture, pa na kraju i do samih turističkih sadržaja – rekao je župan.

– Zajedno s općinama i gradovima, planira niz investicija – od izgradnje autokampova u Cestici i Bednji, Prezentacijskog centra Gaveznica u Lepoglavi, obnove arheološkog lokaliteta Gomila u Jalžabetu, pa do projekta Grad na vodi – Aquae Iasae u suradnji s Gradom Varaždinskim Toplicama – zaključio je župan Stričak.

Kompletan popis projekata nađite OVDJE.

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici Srednje škole Novi Marof odlični na državnom natjecanju iz geografije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osnovna škola „Lijepa naša“ u Tuhlju u Krapinsko-zagorskoj županiji bila je domaćin državnog natjecanja u geografiji na kojem je sudjelovalo i troje učenika iz Srednje škole Novi Marof koji su postigli izvrsne rezultate.

Sanjin Milevčić (2.g) zauzeo je drugo mjesto. Isti uspjeh postigla je i Jasmina Klopotan (4.e), dok je njezin kolega iz razreda Matej Koren potvrdio izvrsne uspjehe novomarofske Srednje škole plasmanom na 4. mjesto.

Milevčić se natjecao u vrlo jakoj konkurenciji učenika 2. razreda gimnazije te je najbolje riješio istraživački rad, a do prvog mjesta ga je dijelilo samo 0,5 boda.

Klopotan i Koren iskazali su se kao ponajbolji poznavatelji geografije među natjecateljima strukovnih škola (B kategorija). Treba istaknuti da je Matej Koren, učenik s tjelesnim teškoćama, imao najbolje riješeni ispit znanja. Do ovih izvrsni rezultate učenike je vodio njihov mentor prof. Dominik Benjak.

Što se tiče samog natjecanja, ono je održano u dva termina. Za maturante je natjecanje bilo održano online u matičnim školama krajem svibnja, dok je za ostale učenike natjecanje održano u OŠ „Lijepa naša“ u Tuhlju od 5. do 7. lipnja 2023. Natjecanje je organizirano u dva dijela. Prvog dana učenici su pisali istraživački rad, a drugog dana ispit znanja.

Ravnatelj škole Nikola Žganec čestitao je učenicima i mentoru na sjajnom uspjehu, dodavši da su upravo uspješni učenici i njihovi odlični rezultati najbolji promotori Srednje škole Novi Marof.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje