Povežite se s nama

Život i društvo

“Varaždinska županija u usporedbi s istim razdobljem lani ima rast od 30 % u broju dolazaka i noćenja turista”

Objavljeno:

- dana

Čovjek ima svoju viziju, ulaže svoja sredstva u njeno ostvarenje, radi, trudi se, ali kad mu struka, turistička zajednica, u ovom slučaju Varaždinska županija dodijele sredstva – onda znamo da smo na dobrom putu i osjećamo se sigurnije u cijelom tom procesu stvaranja i razvoja turizma – rekao je Zoran Kovačić jedan od potpisnika ugovora za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije u 2023. godini.

– Ponosni smo na svoj kraj, imamo svoju rijeku Dravu, planine i brežuljke oko nas i svi gosti koji dođu k nama osjećaju da mi taj kraj nosimo, da živimo s njim, da smo ponosni na njega.

Na njegove riječi nadovezao se Nikola Želimorski koji je istaknuo kako će mu dodijeljena sredstva pomoći u daljnjem razvoju pustolovnog turizma.

– Kada smo započinjali s avanturističkim turizmom na ovim prostorima, malo tko je vjerovao u nas. Ali nakon niza godina i dalje smo ovdje i bilježimo rast. Ključ turizma su ljudi i jedino zajedničkom sinergijom možemo uspjeti kao destinacija – rekao je  Želimorski zahvalivši Varaždinskoj županiji na dodjeli potpora.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen naglasio je kako su Javnim pozivom za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije u turizmu za 2023. godinu ostvareni zadani ciljevi, kao što su unaprjeđenje turističke kvalitete usluge i sadržaja turističkog proizvoda, cjelogodišnje poslovanje turističkih objekata, uvođenje točke od interesa kao dijela nove turističke ponude na poljoprivrednim gospodarstvima kao što su kušaone i izletišta. Tu je i razvoj interaktivnih, vizualnih i umjetničkih atrakcija te registracija novih smještajnih kapaciteta.

– Ove godine na Javni poziv pristiglo je 128 prijava, a povjerenstvo je pozitivno ocijenilo i odobrilo 83 projekta. Dodijeljene su potpore u iznosima od 1500 do maksimalnih 4000 eura pa je tako ukupno odobreno rekordnih  172.540 eura potpora. Posebno  veseli činjenica što su postojeći, ali i budući iznajmljivači pridali pažnju energetskoj učinkovitosti, zbrinjavanju otpada, kompostiranju, korištenju obnovljivih materijala, te obnovi i restauraciji tradicijskih namještaja i kulture baštine, a važno je za naglasiti da među svim odobrenim projektima 39 posto čine žene poduzetnice – objasnio je pročelnik Majhen.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ čestitao je korisnicima turističkih potpora i naglasio da su upravo oni zaslužni što su Varaždinsku županiju učinili pravim turističkim mjestom.

– Svako mjesto je onoliko turističko, koliko to njegovi stanovnici žele. Iz godine u godinu, gostima koji dolaze u našu županiju, a dolaze iz cijeloga svijeta, nudite više od 240.000 četvornih metara okućnica, zelenila, voćnjaka u što ste uložili oko 22 milijuna eura. I na tome vam zahvaljujemo jer vi ste slika turizma Varaždinske županije – rekao je direktor TZ Varaždinske županije Goran Mališ.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, podsjetio je kako je županija u posljednje dvije godine povećala stavke za stipendije učenicima i studentima, potpore u poljoprivredi, za rad udruga, ali isto tako i za potpore u turizmu, a ostvareni rezultati pokazuju da je Županija na dobrom putu.

– Gdje se pojave naši učenici osvajaju medalje, gdje se pojavljuju naši poljoprivredni proizvođači također osvajaju medalje, dok naše udruge svojim aktivnošću i kreativnošću čine našu županiju boljom i prepoznatljivom. I zbog svega toga u turizmu imamo konstantan rast. Tako smo prošle godine prvi puta prošli brojku od 206.000 noćenja. Ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani imamo rast od 30 % u broju dolazaka i noćenja turista. Sve nas to veseli i potiče da iduće godine imamo još bolje rezultate – rekao je župan Stričak.

Paralelno s tim Varaždinska županija vodi brigu o izgradnji kvalitetne infrastrukture bitne za razvoj turizma, obrazovanja, zdravstva, sporta, kulture, pa na kraju i do samih turističkih sadržaja – rekao je župan.

– Zajedno s općinama i gradovima, planira niz investicija – od izgradnje autokampova u Cestici i Bednji, Prezentacijskog centra Gaveznica u Lepoglavi, obnove arheološkog lokaliteta Gomila u Jalžabetu, pa do projekta Grad na vodi – Aquae Iasae u suradnji s Gradom Varaždinskim Toplicama – zaključio je župan Stričak.

Kompletan popis projekata nađite OVDJE.

Život i društvo

DVD Donji Kneginec drugoplasirani na međunarodnom natjecanju u Kranju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu 1. lipnja 2024. godine DVD Donji Kneginec je na poziv Hrvatske vatrogasne zajednice sudjelovao kao predstavnik Hrvatske na slovenskom međunarodnom natjecanju u Kranju pod nazivom “Mednarodno gasilsko tekmovanje – Bogatajevi dnevi 2024”. Poziv je stigao temeljem osvojenog trećeg mjesta na prošlogodišnjem Kupu HVZ-a.

Spomenuto natjecanje održava se svake druge godine kao dio većeg trodnevnog događaja “Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja”, koji se održava kao memorijal u sjećanje na Mirana Bogataja zaslužnog za razvoj slovenskog sustava zaštite i spašavanja, ali i kao prilika da se javnosti prikaže važnost osobne i skupne sigurnosti, te kako država, EU i NATO mogu pomoći u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

Kroz tri dana građani Slovenije imaju priliku upoznati rad civilne zaštite, različitih spasilačkih službi, društava, organizacija, slovenske vojske i Policije.

Među njima su i vatrogasci, pa se tom prigodom održalo i spomenuto natjecanje u disciplini tradicionalna suha vježba s VMŠ. Postavljene su bile dvije staze s 20-metarskim B cijevima, elektronskim mjerenjem vremena, paralelnim startom te zapovijedi putem razglasa. Samo natjecanje održano je na stadionu vojarne Petra Petriča u Kranju, gdje su sudjelovale 23 domaće i 3 gostujuće ekipe iz Austrije, Češke i Hrvatske.

Natjecateljska ekipa DVD-a Donji Kneginec nastupila je u izmijenjenom sastavu (s dvije članice) u kategoriji Gosti muški A, te osvojila odlično 2. mjesto, pehar, ali i vrijednu nagradu u obliku ručnog aparata za gašenje požara prahom od 6 kg.

Na natjecanju je bila odlična organizacija, vrhunske ekipe, a ono što vrijedi posebno izdvojiti je to da su najbolje ekipe u svakoj kategoriji dobile vrijednu i skupu vatrogasnu opremu: vatrogasne cijevi, ručne aparate za gašenje prahom, vatrogasne kacige, vatrogasna zaštitna odijela, izolacijske aparate, a za ukupnog pobjednika natjecanja kao glavna nagrada uručena je vatrogasna motorna pumpa vrijedna više tisuća eura.

Oprema je uručena pod pokroviteljstvom Uprave Republike Slovenije za Civilnu zaštitu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Rotary Club Varaždin Jug: Za senzornu sobu Centra ”T. Špoljar“ stigla vrijedna oprema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novu opremu, vrijednu skoro četiri tisuće eura, dobio je Centar ”Tomislav Špoljar“ Varaždin, specijalizirana varaždinska odgojno-obrazovna ustanova, koja učenicima s poteškoćama u razvoju pruža osnovno i specifično obrazovanje, koje doprinosi njihovoj socijalnoj uključenosti i dobrobiti u zajednici.

Centar, koji pohađa 200 polaznika, postavio je u senzornu sobu specijaliziranu podnicu, ljuljačku prilagođenu djeci u invalidskim kolicima, te rotirajuću košaru, koja potiče motoričke i kognitivne sposobnosti. No, nije se na tome stalo. Dodatna oprema pribavljena je zahvaljujući projektu ”Senzorna soba Tomislav Špoljar“, čiji je nositelj Rotary Club Varaždin Jug.

– Htjeli smo pridonijeti stvaranju jednakih mogućnosti za djecu s poteškoćama u razvoju u našoj zajednici, kroz opremanje senzorne sobe Centra Tomislav Špoljar, a čijim će korištenjem djeca steći samopouzdanje i određeni stupanj samostalnosti, jer će dugoročno doprinijeti njihovim senzoričkim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima – veli Ninoslav Plantak, predsjednik RC Varaždin Jug, te dodaje – Senzorna integracija namijenjena je ciljano djeci s teškoćama u motoričkom razvoju, cerebralnom paralizom, poremećajem pažnje, usporenim razvojem, autizmom, djeci s oštećenjima vida i sluha, s govornim teškoćama, te djeci s intelektualnim poteškoćama.

Ukupna vrijednost projekta je skoro četiri tisuće eura, odnosno 4.309 USD, od čega je Rotary Club Varaždin Jug donirao 2.309 USD, a Rotary Distrikt 1913 još dvije tisuće USD putem odobrene distriktne potpore za projekt, koji se provodi od siječnja ove godine. No, to nije prvi put da varaždinski rotarijanci pomažu CTŠ-u:

– Ovaj projekt uzima u obzir rezultate i ishode Projekta ”Senzorni park Tomislav Špoljar“, koji je također vodio RC Varaždin Jug, a bio je sufinanciran putem Rotary 1913 District Grant-a 2021. godine. Kako bismo dodatno doprinijeli radu Centra u njegovoj misiji osiguravanja socijalne uključenosti i dobrobiti osoba s invaliditetom, pokrenuli smo novi projekt usmjeren na opremanje senzorne sobe, a ugradnjom ove opreme djeca sa senzornim poteškoćama dobivaju na raspolaganju funkcionalan i siguran prostor u potpunosti prilagođen potrebama njihove senzorne edukacije – naglašava Plantak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje