Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska županija ulazi u prijevoznički biznis: osniva tvrtku, a planira kupiti i autobuse s novcima iz EU

Objavljeno:

- dana

UOČI ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Varaždinska županija uskoro bi mogla dobiti novu tvrtku za javni prijevoz putnika. 

Riječ je o trgovačkom društvu Autobusni prijevoz Varaždinske županije d.o.o. koju bi osnovala Varaždinska županija, a kojoj bi direktor bio Ante Klečina iz Varaždina.

– U svrhu racionalnijeg obavljanja djelatnosti prijevoza putnika autobusima u unutarnjem cestovnom prometu na području Varaždinske županije, koji se financira sredstvima Županijskog proračuna, osniva se trgovačko društvo Autobusni prijevoz Varaždinske županije d.o.o. – navodi se u obrazloženju Odluke o osnivanju trgovačkog društva, o kojoj će se sutra raspravljati na sjednici Županijske skupštine.

Zbog bolje mobilnosti, usklađivanja linija…

Prihvate li vijećnici ovaj prijedlog, Županija će dobiti vlastitu tvrtku za javni prijevoz kojom će se prevoziti kako srednjoškolci, tako i umirovljenici i svi ostali građani na onim linijama na kojima će tvrtka ugovoriti prijevoz.
– Tvrtka se ne osniva zbog prijevoza srednjoškolaca. Na onim linijama na kojima će prijevoz pružati neka druga tvrtka, učenici će putovati njihovim autobusima kao i dosad – poručili su iz Varaždinske županije. 

Istraživanja koja su provedena pokazala su da je moguće, za ista sredstava, organizirati znatno veći broj polazaka u odnosu na stanje koje imamo danas

Osim što je takva praksa uobičajena u drugim europskim zemljama, poput Njemačke, Austrije i Francuske, u Županiji tvrde da je osnivanje vlastite prijevozničke tvrtke u skladu s Master planom integriranog prijevoza putnika regije Sjever, temeljnog strateškog razvojnog dokumenta za područje Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije koji vrijedi do 2027. godine.
– Master plan predviđa razvoj sustava integriranog prijevoza putnika, što će u praksi značiti usklađivanje voznih redova između vlaka i autobusa, korištenje zajedničke prijevozne karte za vlak i za autobus, te učestale polaske i vlakova i autobusa – objasnili su u Županiji.
Tvrde da je na linijama, koje će preuzeti nova županijska tvrtka, moguće ostvariti značajne uštede javnih sredstava.
– Istraživanja koja su provedena za potrebe Master plana i sva druga dostupna istraživanjima, pokazala su da je postojeća sredstva moguće optimalno iskoristiti, odnosno za te iznose omogućiti znatno veći broj polazaka u odnosu na stanje koje imamo danas – poručuju iz Županije.

Zasad bez autobusa, ali…

Iako će se novoosnovana tvrtka baviti javnim prijevozom, autobuse zasad neće posjedovati.
– Prema postojećim zakonskim rješenjima moguće je sklopiti ugovore o suradnji s drugim prijevoznikom. No, dobije li tvrtka koncesiju za županijski prijevoz, plan je da se kupe novi, suvremeni autobusi i to sredstvima EU – navode u Županiji.
Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ove je godine već pokrenulo natječaj za kupovinu novih autobusa namijenjen javnim komunalnim prijevoznim tvrtkama. Tako su nove autobuse nabavili, primjerice, zagrebački ZET i Auto Promet Sisak.
– Ministarstvo planira u suradnji s regionalnom i lokalnom samoupravom pokrenuti još poziva za nabavu novih autobusa, što Varaždinska županija planira iskoristiti – poručuju iz Županije.

Model integriranog prijevoza putnika za regionalno povezivanje na području triju sjevernih županija prvi je takvog tipa u Hrvatskoj, odnosno to je prvi model koji se ne odnosi na velegrad i njegovu suburbanu regiju. Novi sustav će omogućiti znatno veći broj autobusnih kilometara te će, osim značajnog poboljšanja mobilnosti građana, omogućiti kako novoj tvrtki, tako i svim dosadašnjim prijevoznicima znatno više potencijalnog posla prijevoza, navode u Varaždinskoj županiji.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Načelnik Općine Sv. Ilija Marin Bosilj: “Brinemo se o društvenom životu svojih mještana”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Brinemo se o društvenom životu naših mještana. To nam je vrlo važno. Nadamo se da ćemo uskoro sve propušteno vrijeme nadoknaditi družeći se u novim ili obnovljenim društvenim domovima – rekao je Marin Bosilj, načelnik Općine Sv. Ilija.

Naime, dosad su obnovljeni društveni domovi u Beletincu i Seketinu, kao i Centar umirovljenika, vinogradara i gospodarstvenika u Sv. Iliji, dok je izgrađen novi dom u Doljanu.

Centar umirovljenika, vinogradara i gospodarstvenika u Sv. Iliji

Također, u planu je i gradnja još dvaju društvenih domova – u Križancu i Tomaševcu.

Ovako će izgledati Društveni dom u Tomaševcu

Radovi prve faze izgradnje Društvenog doma u Tomaševcu Biškupečkom trebali bi započeti u ožujku ove godine, a procijenjena vrijednost radova iznositiće 500.000 kuna. Nadalje, u planu su i radovi prve faze izgradnje Društvenog doma u Križancu, procijenjene vrijednosti 450.000 kuna.

– Svi domovi koji će se graditi na području Općine su kapaciteta do 50 ljudi. Sve je veća praksa da ljudi krštenja djeteta, krizme, pričesti ili rođendane ne slave u svom domu, već u restoranu ili društvenom domu. Osim za te proslave, domovi će biti mjesto okupljanja udruga i mladih, ali i adekvatno mjesto za održavanje izbora, jer smo prije izbore održavali u kontejnerima – naglasio je Bosilj.

Projekcija novog doma u Križancu

Zelena općina

Energetsku obnovu prije nekoliko godina doživjela je i općinska zgrada, a uskoro će na njoj osvanuti solarna elektrana. Projekt je vrijedan 81.519 kuna, a gotovo 30.000 kuna dodijelio im je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Isti Fond sa 70.000 kuna sufinancirati će Općini kupnju novog električnog automobila te gradnju punionice za cestovna vozila na električnu energiju i vodik (kod općinske zgrade) sa 41.247,84 kune. Procijenjena vrijednost gradnje predmetne punionice iznosi 114.000 kuna.

Općina bi do kraja travnja trebala imati gotove projekte za uvođenje brzog interneta na cijelom svom području.

– Nadam se da ćemo do jeseni imati građevinsku dozvolu za postavljanje optike. Tako će naši mještani dobiti na kvaliteti s brzinom interneta, a olakšat će se rad onima koji se od kuće bave IT industrijom – dodao je načelnik Sv. Ilije.

Mještani Općine uskoro će dobiti i žute kante u koje će odlagati plastiku, a dobit će i table s kućnim brojevima.

– Općina je u veljači krenula s projektom izrade kućnih brojeva za sve objekte na području Općine (1827 objekata) vrijednim 34.000 kuna. Table će sadržavati naziv ulice, kućni broj i grb. Tako će svi objekti u Općini biti jednako označeni. Olakšati će se funkcioniranje dostavnih službi, kao i hitnih službi jer je znalo biti problema oko pronalaženja nekog objekta, naročito kod vikend područja – dodao je Bosilj.
No, kapitalni projekti u Općini su izgradnja nove škole s dvoranom u naselju Sv. Ilija i izgradnja vrtića u Beletincu.

Škola i vrtić

Što se tiče škole u Sv. Iliji, građevinski radovi na dvorani su završili, dok se objekt škole još uvijek gradi.

– Uskoro se počinje s ugradnjom stolarije, izradom fasade te ostalim obrtničkim radovima. Početkom iduće, 2022. godine trebali bi završiti radovi, a prvi učenici trebali bi krenuti sa školskom godinom 2022./2023. – naglasio je Bosilj.

Građevinski radovi na školi u Sv. Iliji

Godinu dana prije toga mališani bi trebali krenuti u novi vrtić u Beletincu.

– Trenutno su u tijeku unutarnji radovi, a uskoro će se početi s uređenjem okoliša. Krajem svibnja predviđen je završetak radova. Slijedi tehnički pregled te ishođenje uporabne dozvole i registracije od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja – naglasio je Bosilj.

Radi se punom parom na gradnji vrtića u Beletincu

Početkom iduće godine svjetlo dana ugledat će nove, uređene gruntovne i katastarske karte čestica za katastarske općine Sv. Ilija i Beletinec.

– Time bi se podigla vrijednost nekretnina u Općini. Ujedno će biti uređene međe i imovinskopravni odnosi. Olakšao bi se i promet nekretninama i ulaganje u nekretnine te ulaganja u obnovu cesta i puteva koji prije nisu bili upisani u katastar i gruntovnicu – zaključio je Bosilj.

Modernizacija cesta

Tijekom ožujka započeti će radovi na modernizaciji i rekonstrukciji nerazvrstanih cesta vrijedni 550.000 kuna, a obuhvaćati će sljedeće dionice: Sveti Ilija (odvojak Vinogradske ulice te Ulice Vilima Cecelje), Križanec (odvojak ulice Ljudevita Gaja i odvojak Vinogradske ulice), Žigrovec (Ulica Kozlovec te odvojak Ulice Vladimira Nazora), Seketin (odvojak Ulice Vide Sokola).

Aglomeracija u Općini Sv. Ilija

Krajem studenoga prošle godine započeli su radovi na izgradnji sustava odvodnje u naselju Sv. Ilija. Radovi su vrijedni 8,7 milijuna kuna. Izrađen je glavni projekt sustava odvodnje naselja Beletinec – Krušljevec te je u tijeku ishođenje građevinske dozvole. U tijeku je izrada glavnog projekta sustava odvodnje naselja Seketin vrijedna 185.000 kuna.

Inače, Aglomeracijom Varaždin obuhvaćena su mjesta Tomaševec, Križanec, Doljan i Žigrovec. Radovi na sustavu odvodnje su u tijeku i trebali bi biti završeni do 2021. godine.

Izgradnja nogostupa

U tijeku su radovi na uređenju nogostupa u naselju Beletinec (Kružna ulica i Ulica Dražena Obrstara Caca) te naselju Krušljevec (Kalnička ulica).

– U suradnji sa županijskom upravom za ceste Varaždinske županije će se realizirati izgradnja nogostupa u Vinogradskoj ulici u naselju Sveti Ilija – rekao je Marin Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Ivan Čehok kaže da je gradilište u Trakošćanskoj i dalje otvoreno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Građevinska inspekcija zatvorila je gradilište u Trakošćanskoj ulici u Varaždinu, na temelju prijava koje je dobila.

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok danas je rekao novinarima da gradilište danas ponovno otvoreno.

– Mi smo postupili prema onome što je inspekcija od nas tražila. Grad ima sve i glavne projekte i sve potrebne dokumente. Mi inače imamo i glavne projekte i za stvari koje ne trebamo imati. Ovdje je nedostajao jedan dokument, čini mi se prijava gradilišta ili tako nešto. Dakle jedan dokument je nedostajao i zbog toga je inspekcija to tražila da dostavimo, mi smo to dostavili, gradilište je dalje otvoreno – rekao je Čehok.

Dodao je da ljudi koji prijavljuju gradilišta mogu zakočiti radove, ali ne i zaustaviti radove.

Danas oko 12 sati snimljene ove su fotografije radova u Trakošćanskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!