Povežite se s nama

Kultura

Varaždinske barokne večeri: večeras u Franjevačkoj crkvi nastupa Hrvatski barokni ansambl

Objavljeno:

- dana

Prvu su polovicu 50. Varaždinskih baroknih večeri zaokružili Zagrebački solisti, laureati festivala 2018. godine, i Renata Pokupić, mezzosopranistica s uspješnom inozemnom karijerom, koja se također može pohvaliti osvojenom festivalskom nagradom u vrijeme kada je Varaždinskim baroknim večerima ravnao maestro Vladimir Kranjčević.

Upravo uz Varaždin Renatu Pokupić veže povezanost s baroknom glazbom jer je nekoć u Aestas Musici, međunarodnoj školi barokne glazbe i plesa, otkrivala čari tog glazbenog razdoblja koji joj je i odredio uspješan profesionalni put.

– Jako sam sretna i zahvalna maestru Krstiću što me pozvao da budem dijelom ovog krasnog programa koji uglavnom uključuje Bachovu glazbu, dok smo za drugi dio odabrali Vivaldija i Handela – istaknula je Pokupić kojoj je nastup na jubilarnom Festivalu zapravo bio i prvi nakon ožujka.

– Koronavirus je jako utjecao na nas, posebice slobodne umjetnike. Život je postao potpuno drugačiji nego ranije. Svakodnevnica nastupa je prestala, tako sam večeras vrlo emotivna jer imam priliku nastupiti na Varaždinskim baroknim večerima – dodala je umjetnica koja iza sebe ima gostovanja u uglednim europskim i svjetskim opernim kućama.

Zagrebački solisti nakon odlično prihvaćenih koncerta kod publike u prošle dvije festivalske godine htjeli su pripremiti nešto novo za ovogodišnje Varaždinske barokne večeri.

– Posve slučajno „naletio“ sam na snimku Bachovih simfonija, što je samo po sebi čudno, jer kad čujemo simfonija zamišljamo romantične simfonije s orkestrom. No, Bach je pisao simfonije i nazivao ih simfonijama, što bi bili zapravo neki prvi stavci kantatama ili oratorijima. To je bio ustvari orkestralni dio. Došao sam na ideju da napravimo Bachove simfonije i dodamo arije za našu gošću – istaknuo je Sreten Krstić, umjetnički voditelj Zagrebačkih solista.

– Kad sam razmišljao o programu i arijama, Renata Pokupić bila je baš prvi izbor za ovaj program. Hvala ravnatelju Varaždinskih baroknih večeri Davoru Bobiću za ponovni poziv za koncert u Varaždinu i uvijek se rado odazivamo. Iako Zagrebački solisti nisu usko specijalizirani za barok, jer sviramo djela iz svih glazbenih epoha, sviramo na autentični način kao što se sviralo u vrijeme baroka. Iako nemamo autentične instrumente, trudimo se svirati na autentičan način i nadamo se da smo u tome uspješni – dodao je Krstić, koji je kao solist na violini nastupao uz slavne dirigente, gostovao širom Europe, Japana, SAD-a i Rusije, a od 1980. godine koncertni je majstor Münchenske filharmonije.

Večeras je na programu 50. Varaždinskih baroknih večeri u 20 sati u Franjevačkoj crkvi koncert Hrvatskog baroknog ansambla, najzaposlenijeg ansambla na ovogodišnjem Festivalu, iza čijih su članova već koncerti u Prelogu i Ludbregu.

U Varaždinskim Toplicama sinoć je koncert održao orguljaš Edmund Andler Borić, a što se koncerata izvan Varaždina tiče, na ovogodišnjem Festivalu još je na programu jedan, i to u Belcu u nedjelju, gdje će u baroknom biseru, crkvi Marije Snježne, nastupiti mezzosopranistica Sofija Cingula i Zlata Životić na čembalu.

Kultura

U palači Sermage otvorenje postava Hrvatskih majstora i izložbe Stančićeve biblioteke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 16. lipnja, Gradski muzej Varaždin u 19 sati i 30 minuta otvara za posjetitelje stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća, s djelima iz fundusa Galerije umjetnina GMV-a, koji će nakon dužeg razdoblja ponovno biti izložen na katu palače Sermage.

Osim Stalnog postava starih majstora, koji obuhvaća vrijedne umjetnine i predstavlja u Hrvatskoj rijedak presjek europskog slikarstva od 15. do 19. stoljeća, iz galerijskih zbirki GMV-a 2006. godine realiziran je i stalni postav s radovima 20. i 21. stoljeća, među kojima su gotovo svi najznačajniji hrvatski likovni umjetnici toga razdoblja.

To su, primjerice, V. Bukovac, C. Medović, M. Kraljević, J. Račić, Lj. Babić, V. Becić, T. Krizman, F. Kršinić, M. Tartaglia, O. Gliha, E. Murtić, B. Ružić, A. Srnec, J. Vaništa, Lj. Ivančić, Đ. Seder, Š. Perić, M. Šutej, kao i Varaždinci M. Stančić, I. Režek, P. Vojković, V. Gašparić Gapa, N. Opačić, V. Kuntner i mnogi drugi.

Pedesetak autora s djelima iz galerijskog fundusa GMV-a predstavljeno je i u sklopu programa Velikani hrvatske umjetnosti 20. i 21. stoljeća na izložbama u Beču (2014.), Budimpešti i Bratislavi (2015.) te Sofiji (2017.), kojim su ilustrirane značajke cjelokupne hrvatske likovne umjetnosti tog razdoblja, kao i njihove poveznice s europskim kontekstom.

Za taj projekt Gradski muzej Varaždin dobio je i Posebno priznanje za najbolju međunarodnu/međumuzejsku suradnju, koju mu je u okviru godišnjih nagrada dodijelilo Hrvatsko muzejsko društvo.

Stalni postav hrvatskih majstora 20. i 21. stoljeća posebno će biti dopunjen dodatnim izborom radova Miljenka Stančića, uz koje se predstavlja i iznimno vrijedna umjetnikova biblioteka, nedavno pristigla u varaždinski muzej kao donacija njegove obitelji.

Ovaj programski koncept ujedno je i hommage Miljenku Stančiću (Varaždin, 1. ožujka 1926. – Zagreb, 13. svibnja 1977.), u prigodi 95. obljetnice njegova rođenja, kao i svojevrsni podsjetnik na činjenicu da taj najznačajniji varaždinski slikar u svome rodnom gradu još uvijek nema prikladno uređeni stalni postav.

O mogućnostima i iznalaženju trajnog rješenja te problematike govorit će se u nastavku programa, koji počinje u 20.30 sati, što je jedna od tema predstavljanja vizije razvoja Gradskog muzeja Varaždin u idućih deset godina.

Na izradi vizije sudjelovali su stručni djelatnici GMV-a, uz sugestije vanjskih stručnjaka, s ciljem uobličavanja stalnih postava prezentacijom predmeta iz muzejskih zbirki svih šest odjela GMV-a, čime bi varaždinski muzej dodatno potvrdio svoj status kao jedne od najvažnijih varaždinskih, ali i hrvatskih kulturnih ustanova.

U programu sudjeluju ravnatelj GMV-a mr. Ivan Mesek i viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec.

Nakon dužeg razdoblja, u varaždinskome muzeju bit će to javno događanje koje se priređuje uz nazočnost publike, no i nadalje uz provedbu svih važećih epidemioloških mjera (otvorenje stalnog postava i izložbe te predstavljanje vizije razvoja GMV-a održava se na otvorenom prostoru u dvorištu palače Sermage; u razgled izložbenog postava, s obzirom na ograničen broj osoba koje istovremeno mogu biti u tom prostoru, ulazit će po 25 posjetitelja; u zatvorenom prostoru GMV-a obvezno je nošenje zaštitne maske za lice).

Stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća te prigodna izložba Miljenka Stančića bit će postavljeni za razgled do 29. kolovoza ove godine.

Nastavite čitati

Kultura

Manifestacija „2. SMEŠNE TOPLICE“ održat će se od 19. lipnja do 31. srpnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

skupština, izvor: kerekesh teatar
Kerekesh teatar

Najavljena je manifestacija „2. SMEŠNE TOPLICE“ Kerekesh teatra, koja će se održati od 19. lipnja do 31. srpnja.

Ulaznice za predstave bit će u prodaji po cijeni od 70 kuna te po cijeni od 80 kuna putem sustava Entrio.hr. Predstave se izvode na terasi pizzerije BERNARDA u Varaždinskim Toplicama, a u slučaju lošeg vremena predstava se odgađa i određuje se novi datum izvođenja.

RASPORED:

19.6.      JA, TRUDNICA – Kerekesh Teatar

26.6.      POD HITNO NA HITNU – Kerekesh Teatar

10.7.      SUSJEDI – Kerekesh Teatar

17.7.      VLA, VLA, VLAJLAND – Kazalište Moruzgva

31.7.      SKUPŠTINA – Kerekesh Teatar

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!