Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinske “Pume“ od svih postrojbi HV-e prve osvanule na poštanskim markicama

Objavljeno:

- dana

25. JUBILEJ BRIGADE

Amblem proslavljene 7. gardijske brigade “Puma“ osvanut će  18. listopada povodom njezine 25. obljetnice na poštanskim markicama! Varaždinske “Pume“ su prva postrojba HV-e kojoj je ukazana ovakva čast, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), rečeno je na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen program proslave jubileja.

Slavna 7. gardijska motorizirana brigada „Puma“ osnovana je 23. prosinca 1992. odlukom predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

– Sjedište Brigade bilo je u Varaždinu, a za prvog zapovjednika Brigade imenovan je pukovnik Ivan Korade. Ratni put 7. gardijska brigada započinje u veljači 1993. odlaskom na karlovačko bojište. Naši dečki sa sjevera Hrvatske, najviše su ratovali na jugu Lijepe naše i na bojištima proveli više od 900 dana – naglasio je ratni zapovjednik spomenute postrojbe, brigadir Željko Dvekar.

Na njega se nadovezo  Robert Puja, gradski vijećnik i predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „Puma“ rekavši da će proslava njezinog 25. jubileja potrajati tri mjeseca.  

– Program smo počeli pripremati prošle godine i ovo je prilika da naši sugrađani, poglavito djeca i mladi vide kako veterani Domovinskog rata funkcioniraju u mirnodopskim uvjetima. Program počinje 14. listopada sv. misom povodom završetka borbenog djelovanja i povratka 7. GBR s ratišta. Pozivamo sve građane i veterane da nam se pridruže u 10 sati u kapelici Sv. Juraja, u bivšoj vojarni ( Optujska ulica). Potom slijedi i druženje u Memorijalno rekreacijskom centru hrvatskih branitelja – rekao je Puja.

Podsjećamo, pripadnici ove Brigada podnijeli su strahovitu žrtvu u oslobađanju Hrvatske. Naime, čak 90 njezinih pripadnika je poginulo, 250 ih je ranjeno, a jedan bojovnik još uvijek se vodi kao nestali.

Promocija spomenute – jubilarne poštanske marke „7. gardijska brigada „PUMA“ bit će održana 17. listopada s početkom u 11 sati, u Hrvatskom saboru.

U nastavku donosimo kompletan program obilježavanja osnutka 7. GBR “Puma“, uz napomenu da su sva događanja otvorena za javnost i potpuno besplatna:

21. listopad
– Likovna kolonija „25. godina 7. gardijske brigade „PUMA“ -9 sati, Memorijalno rekreacijski centar hrvatskih branitelja Varaždin. Nastala umjetnička djela bit će izložena 12. prosinca (više u nastavku)

24. listopad
– Sportska manifestacija učenika srednjih škola povodom 25. godišnjice osnutka 7. gardijske brigade „PUMA“ „SEMPER PRIMUS“ – 9 sati, dvorana Graberje Varaždin

26. listopad
– Cjelovečernji koncert Puhačkog orkestra Hrvatske vojske za građane. Početak u 19.30 sati u gledališu HNK Varaždin

5. studeni
– Kazališna predstava „Balade Petrice Kerempuha“ za građane. Početak u 19 sati, gledalište HNK Varaždin

21. studeni
– Cjelovečernji koncert Orkestra Hrvatske ratne mornarice i Klape Sveti Juraj za građane. Početak u 19 sati, gledalište HNK Varaždin

12. prosinac
– Otvorenje izložbe „7. gardijska brigada „PUMA“. Početak u 18 sati, palača Herzer Varaždin. Izložba ostaje otvorena za razgled do 21. siječnja 2018. godine.

14. prosinac
– Javna tribina „Uloga i doprinos 7. gardijske brigade „PUMA“ u stvaranju samostalne Hrvatske“. Početak u  10 sati, u skupštinskoj dvorani Varaždinske županije

16. prosinac
– Izložbeno-prodajni sajam braniteljskih zadruga održat će se u sklopu „Adventa u Varaždinu“ od 8 do 20 sati

21. prosinac
– Polaganje vijenaca u 10,00 sati kod spomen obilježja 5. bojne 1.A brigade ZNG u Vinici

22. prosinac
– Sv. misa počinje u 10 sati u crkvi Dobrog pastira, slijedi polaganje vijenaca u 11.15 sati, u kapelici Sv. Juraja (Optujska, bivša vojarna)
– Sat povijesti za osnovnoškolce održat će se u 11.30 sati u palači Herzer, Varaždin. – – Svečana akademija povodom 25. godišnjice osnutka 7. gardijske brigade „PUMA” održat će se u 13 sati, u gledalištu HNK Varaždin, a potom slijedi svečani domjenak

23. prosinac
– Koncert za mlade, Varaždinske rock snage za „PUME“ počinje u  21 sat, u Podrumskoj sceni „Zvonimir Rogoz“ HNK Varaždin

Inače, tijekom obilježavanja 25. godišnjice osnutka 7. gardijske brigade „PUMA“ od listopada 2017. do siječnja 2018. autobusi prijevoznika „LackovićBus“ bit će oslikani prigodnim znakom.
Studeni je rezerviran za izradu murala „7. gardijska brigada „PUMA“, a u prosincu će  stupovi javne rasvjete biti obilježeni zastavicama Brigade.
Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok obećao je i da će se velika ratna zastava varaždinskih puma u vrijeme proslave jubileja vijoriti s balkona gradske vijećnice na Korzu.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje