Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinske Toplice postale dijelom “Mura Regije” i Hrvatske udruge povijesnih gradova

Objavljeno:

- dana

Radi jačanja gospodarske i socijalne suradnje s gradovima u Republici Mađarskoj i Republici Hrvatskoj, kao i veće prepoznatljivosti bogate kulture baštine, Grad Varaždinske Toplice pristupa Europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju „Mura Regija” i Hrvatskoj udruzi povijesnih gradova.

Odlučeno je to na sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica održanoj u petak. Radi se o integracijama u sklopu kojih će Varaždinske Toplice jačati gospodarsku, socijalnu i drugu suradnju s gradovima uključenim u grupaciju „Mura Regija” te prepoznatljivost svoje bogate povijesne baštine koju će kroz Hrvatsku udrugu povijesnih gradova nastaviti promovirati u Hrvatskoj i inozemstvu.

Gradski vijećnici prihvatili su i izvješće o radu gradonačelnice Dragice Ratković u drugoj polovici 2022. godine koju su obilježili brojni projekti.

-Iako su strateški projekti jedinice lokalne samouprave, najzvučniji i medijski najpopraćeniji i projekti manjeg značaja, bilo infrastrukturni, bilo soft projekti društvenog karaktera, doprinose kvaliteti života lokalne zajednice. Stoga, uz pažljivo planiranje strateških i višegodišnjih projekata koji će neminovno utjecati na usmjerenje razvoja Grada, važno je posvetiti se manjim investicijama kojima se udovoljava potrebama i zahtjevima lokalnog stanovništva – rekla je gradonačelnica Ratković.

Da u proteklom razdoblju planova i investicija nije nedostajalo potvrđuje i broj ugovora koje je Grad sklopio s raznim poduzećima i institucijama, njih čak 49. U prošloj godini uspješno su realizirani projekt uređenja nogostupa te rekonstrukcije i modernizacije javne rasvjete u Dugoj ulici. Gradu su odobrena sredstva za projekt sanacije kamenog zida oko kapelice Svetog Duha, pa će zahvaljujući Ministarstvu kulture i medija u cijelosti biti financiran iz vanjskih izbora financiranja.

Također, u ovom je razdoblju nastavljeno ulaganje u dječja igrališta na području Grada. Tako je, uz izgradnju dječjeg igrališta u Vrbicama u vrijednosti od gotovo pola milijuna kuna, obnovljeno i pet dječjih igrališta na području četiri mjesna odbora. U punom je jeku i jedan od kapitalnih projekata koji će u potpunosti promijeniti vizuru Grada. Riječ je o novom smart kvartu za čiju je pripremu, izradu i praćenje projektne dokumentacije u drugoj polovici prošle godine utrošeno preko 100 tisuća kuna proračunskih sredstava.

S ciljem daljnjeg pozicioniranja Varaždinskih Toplica kao grada na termalnoj vodi, prošle je godine počela i izrada projektne dokumentacije za prenamjenu Pučke kupelji u interpretacijski centar Aquae Iasae. Investicija je vrijedna 200 tisuća kuna, a za ovu je svrhu u Grad stigla kapitalna pomoć iz Varaždinske županije u iznosu od 100 tisuća kuna.

Kako bi se promet preusmjerio iz centra na zaobilaznicu, Grad je otkupio zemljište za potrebe njene izgradnje. Ovo nije jedini važan infrastrukturni projekt. Naime, prošle godine modernizirana je lokalna cesta Vanjkovec. Investicija je to vrijedna gotovo 115 tisuća kuna koju je sufinancirala Županijska uprava za ceste u 75-postotnom iznosu.

Tijekom druge polovice 2022. Grad je nastavio ulagati u komunalnu infrastrukturu i provoditi projekte koji se odnose na održavanje nerazvrstanih cesta, održavanje građevine javne odvodnje oborinskih voda, zelenih površina i javne rasvjete.

Spomenimo da je na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća bilo je i izvješće o izvršenju plana djelovanja u području prirodnih nepogoda za 2022. godinu. Kako je pojašnjeno, prošle godine, Varaždinske je Toplice pogodila prirodna nepogoda suše prilikom čega je nastala šteta u iznosu većem od 2 milijuna kuna.

Život i društvo

Srednja škola Novi Marof: Besplatni udžbenici i prijenosno računalo, europski projekti, mobilnosti…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dragi budući srednjoškolci!

Obrazovni programi u Srednjoj školi Novi Marof su Opća gimnazija, Ekonomist i Tehničar za računalstvo.

U Srednjoj školi Novi Marof nastava se odvija samo u jutarnjoj smjeni u suvremeno opremljenim učionicama i s primjenom novih tehnologija. Svaki učenik prilikom upisa dobiva besplatne udžbenike i besplatno prijenosno računalo za olakšanu komunikaciju i mogućnost rada iz vlastitog doma. Time vam svima pružamo jednaku šansu i potrebne uvjete za učenje.

Isto tako učenici imaju mogućnost organizirane prehrane i prijevoza, a organiziramo i besplatne pripreme za državnu maturu. Posvećujemo se svakom učeniku, nudimo mogućnost uključivanja u razne izvannastavne aktivnosti te u zanimljive fakultativne predmete. Također, u sklopu naše Škole djeluje i Centar izvrsnosti za komunikaciju koji je dobio certifikat “Europske točke darovitosti”.

Učenici uspješni na natjecanjima

Srednja škola Novi Marof nije samo obrazovna institucija, nego i zajednica ljudi koji u njoj provode veliki dio svog vremena i koja čini važan dio njihovog života. Brojni učenici postižu izuzetne rezultate na raznim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, državnoj maturi te ostvaruju visoki postotak upisa na prvi izbor željenog fakulteta.

Škola mogućnosti, izbor budućnosti!

Srednja škola Novi Marof aktivnim angažmanom na različitim projektima, ulaganjem u opremljenost i osuvremenjivanjem nastavnih metoda priprema učenike za daljnji životni put, bilo da je riječ o upisu na fakultet ili ulasku u svijet rada.

Više o svemu možete pročitati na našoj internetskoj i Facebook stranici.

Želimo vam puno uspjeha oko odabira, upisa i tijekom srednjoškolskog obrazovanja!

Nastavite čitati

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje