Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinske Toplice: povratak u prošlost od 7. do 9. lipnja uz Aquafest

Objavljeno:

- dana

Gdje provesti vikend? Zaljubljenik ste u prirodu, privlače vas kulturni sadržaji i povratak u prošlost?

Upravo smo opisali samo dio programa, koji će se održavati od 7. do 9. lipnja u Varaždinskim Toplicama. TZ Varaždinske Toplice i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, uz potporu Grada Varaždinske Toplice, organiziraju trodnevno događanje, Aquafest, u rimskom ozračju, baš kako je nekad bilo.

Trodnevni event započinje stručnim skupom u petak ujutro, na kojem će se predstaviti veliki ciklus investicija u kontinentalne toplice u Hrvatskoj, a čime će se obogatiti wellness i lječilišna ponuda. Ulaz na skup je besplatan, a događaj je otvoren za javnost.

Poslijepodne je rezervirano za dječje radionice od 16 do 19 sati. Arheološko nalazište, odnosno nekadašnje terme, idealna su pozornica na otvorenom, jer zbog svoje odlične očuvanosti plijene pažnju kako arheologa i povjesničara tako i posjetitelja, a više o drevnim vremenima posjetiteljima će reći stručni vodiči na besplatnom vođenju, od 18 do 19 sati.

Večernji program, zaogrnut zvijezdama, započinje u 21 sati, povorkom rimskih legionara pod bakljama. Nakon borbi legionara slijedi živopisna scena prikaza žrtve božici Dijani Luni, koju će izvesti prekrasne nimfe, dok će Traumatic Arts Show plesom na svili i nježnom glazbom zaokružiti ovaj dinamičan dan.

Subotnje jutro od 10:30 donosi već tradicionalnu povorku Rimljana i nimfi, koji će svoje odore pokazati u šetnji do antičkog lokaliteta. Tamo će bogovima prinositi žrtve ljevanice i paljenice uz prikaz legija. Istovremeno se počinju kuhati i “rimski kotlići”, do kojih će vas odvesti opojni mirisi, a djeca će odabrati jednu od mnogobrojnih antičkih radionica. I poslijepodne će biti posvećeno najmanjima, koji će postati “mali Rimljani”, izrađivati antičke mozaike i antičke lutke te pogledati dvije lijepe predstave. Dječaci će ukrstiti svoje mačeve oko 16 sati u gladijatorskoj školi. A želite li više saznati o Varaždinskim Toplicama, pridružite se besplatnom razgledavanju od 15 ili 18 sati.

Oko 19.30 pogledajte dramatični pokušaj preuzimanja vlasti cara, Centuriona i Pretorijanaca. Nakon predvečernjeg gladijatorskog showa slijedi koncert na magičnoj pozornici uz antičke hramove i izvorišni bazen. Glazbenik, Zvjezdan Ružić, dobitnik šest nagrada Status za najboljeg jazz pijanista te pet Porina od 20.15 sati predstavit će svoj novi projekt “Let’s disconnect together”, a za svjetlosni spektakl nakon koncerta pobrinut će se skupina Traumatic ARTS s vatrenim showom.

Nedjelja je rezervirana za aktivnosti na svježem zraku – utrku Putevima Rimskih Legionara 3. Aquae Iassae trail. Prijave su na https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/2226

Više informacija https://www.facebook.com/aquafestVT

Život i društvo

Na veselje korisnika Doma za starije i nemoćne u Čakovcu donirani su klima uređaji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na inicijativu nove predsjednice Inner Wheel Kluba Čakovec Katarine Šafarić, te uz financijsku pomoć tvrtke Media-Soft d.o.o. iz Čakovca, nabavljena su i montirana dva klima uređaja u prostor ulaznog hola i restorana u Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu.

Uvidjevši da u ovim nesnosno vrelim danima boravak za korisnike predstavlja veliku neugodu bez adekvatnog hlađenja, u dogovoru sa ravnateljicom i osnivačem ustanove Međimurskom županijom, pokrenuta je i vrlo brzo realizirana ova korisna akcija. Klime su nabavljene i montirane, a ukupna vrijednost donacije iznosi više do 2.000 eura.

Prema riječima Suzane Belović, ravnateljice Doma, ova vrijedna donacija s oduševljenjem je prihvaćena te u ime svih korisnika zahvaljuje gđi. Šafarić i članicama IW kluba Čakovec što su prepoznale hitnu potrebu i odmah reagirale.

Ovo nije jedina donacija za potrebe Doma, jer Inner Wheel klub Čakovec  na jesen planira i novu nabavku potrebne opreme kako bi se boravak starijim i nemoćnim osobama u Domu učinio što ugodnijim. S obzirom na to da je udruga nedavno proslavila 25 godina djelovanja te je i jedna od ovogodišnjh dobitnika nagrade Grada Čakovca za dugogodišnji doprinos zajednici i promociji interesa Grada, u uspješnu realizaciju budućih dobrotvornih akcija ne treba sumnjati.   

Nastavite čitati

Život i društvo

Pacijenti u Hrvatskoj nekoliko će dana dobivati papirnate uputnice i recepte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pacijentima će od petka biti nešto teže doći do uputnica i recepata.

HZZO je najavio radove na sustavu CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske) zbog migracije, od petka, 26.7.2024. godine od 12 sati do ponedjeljka, 29.7.2024. godine do 12 sati.

– Obavještavamo vas kako će CEZIH zbog radova na migraciji sustava biti nedostupan od petka, 26. srpnja, od 12 sati, do ponedjeljka, 29. srpnja, do 12 sati. Radovi će se maksimalno optimizirati kako bi što ranije završili, tako je moguće da završe u ponedjeljak i prije 12 sati. Korisnici sustava CEZIH za vrijeme navedenih radova prijeći će na način rada u izvanrednim okolnostima (odnosno rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima – objavio je HZZO.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje