Povežite se s nama

Kultura

Varaždinske Toplice: u tijeku obnova zaštićene drvene kuće iz 1801. godine

Objavljeno:

- dana

U gradskom parku Marije Ružička Strozzi u Varaždinskim Toplicama u tijeku je provedba projekta obnove i prezentacije zaštićene drvene tradicijske kuće iz 1801. godine.

Spomenuti objekt predstavlja originalni primjer očuvane autohtone tradicijske arhitekture na području Varaždinske županije, a brojni posjetitelji grada Varaždinske Toplice i Muzeja pokazuju interes za ovakvom kulturnom baštinom.

– Projekt je na raspisani natječaj Ministarstva kulture RH kandidirao Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, jer se spomenuto vrlo vrijedno i zaštićeno kulturno dobro nalazi u sastavu Muzeja. Detaljnom analizom raznih stručnjaka koji niz godina surađuju s Muzejom na obnovi baštine grada Varaždinske Toplice, utvrđeno je da je potrebna cjelovita konzervatorskorestauratorska i građevinska obnova te ozbiljni zahvat kako bi i u budućnosti objekt mogao biti jedinstveni spomenik i primjer očuvane tradicijske kulture i graditeljstva spomenutog područja – ističe v.d. ravnateljice dipl. arh. Spomenka Vlahović.

Sredstva za program obnove osigurana su potpisanim ugovorom s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, dok program sufinanciraju Grad Varaždinske Toplice i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice.

Radovi obnove u ovoj godini odnose se na konzervatorsko-restauratorske radove obnove specifičnog glinenog premaza žbuke s vanjske i unutarnje strane objekta, kao i na radove obnove starog glinenog poda koji se nalazi u unutrašnjosti kuće te očuvane drvene originalne stolarije.

Svi spomenuti radovi izvode se pod stalnim nadzorom nadležnog Konzervatorskog odjela iz Varaždina i tvrtke s dozvolom na projektima obnove zaštićene kulturne baštine Republike Hrvatske, s ciljem što bolje obnove i moderne prezentacije kulturnog objekta.

Cilj programa Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice je kvalitetna muzejska interpretacija i prezentacija tradicijske kulture topličkog kraj, kao i proširenje kulturne ponude Muzeja.

Projekt Muzeja nakon opsežne obnove uključit će u sljedećoj fazi detaljnu izradu nove muzeološke prezentacije stare kuće i bogate etnografske zbirke Muzeja, kao i opsežan stručni rad na izradi novog multimedijalnog interpretativnog centra tradicijske kulture topličkog kraja.

– Navedeni programi uz spomenuto kandidirani su od strane Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Ministarstvu kulture RH za daljnje radove obnove u 2019. godini. Želja muzejskih djelatnika je u prvom redu očuvanje, ali i nova moderna kvalitetna prezentacija, te interpretacija tradicijske baštine prilagođena svim novim modernim zahtjevima kulturnog-turizma u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske i Varaždinske županije – napominje Spomenka Vlahović.

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje