Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinske Toplice zatražile i dobile oznaku TO, a svi ostali bez primjedbi

Objavljeno:

- dana

PROVJERILI SMO

Automobili i druga vozila u šest gradova Varaždinske županije uskoro će imati šest različitih registarskih oznaka i to zahvaljujući “ponudi” Ministarstva unutarnjih poslova prema kojoj će 128 hrvatskih gradova dobiti registarske pločice s vlastitom oznakom.

Kad su u pitanju gradovi iz Varaždinske županije, Ivanec će dobiti oznaku IV, Novi Marof NM, Ludbreg LU, Lepoglava LE, a Varaždinske Toplice TO.

Dupliranje

Dosad su oznake na pločicama imali samo gradovi – županijska središta i gradovi s većim brojem registriranih vozila. Ubuduće bi umjesto dosadašnje 34 oznake svoje pločice dobila još čak 94 grada. Pločice s novim kraticama izdavat će se od 1. srpnja, datuma kad Hrvatska namjerava aplicirati za ulazak u Schengenski prostor.
Svi su gradonačelnici imali rok da se do 7. travnja izjasne jesu li zadovoljni predloženom oznakom ili da do istog datuma dostave svoj prijedlog.

Na pitanje o navodno brojnim prigovorima, iz Policijske uprave varaždinske smo dobili odgovor da oni ne raspolažu s tim podacima. U MUP-u pak vele da je kod nekih gradova problem to što je teško naći željene oznake, jer se dupliraju. – Trebalo bi dati prioritet onima koji imaju veći broj registriranih vozila – napominju u Ministarstvu.
Jedini grad u Varaždinskoj županiji koji je zatražio promjenu predloženih oznaka, bile su Varaždinske Toplice.

 

Varaždinske Toplice su jedine u Županiji tražile izmjenu predloženih tablica

– Gradu Varaždinske Toplice bila je namijenjena kratica VA, što zaista ne vidim kao nikakvu prepoznatljivost. VT nismo mogli iskoristiti jer te oznake već pripadaju Virovitici. Tražili smo TO kao Toplice, jer jedini smo Grad u Hrvatskoj koji nosi ime jednako toplicama. Kad smo već mislili da od našeg prijedloga neće biti ništa, stigao je spisak prijedloga na kojemu je za Varaždinske Toplice oznaka koju smo tražili. Dakle, nemamo primjedbi – zadovoljan je Nedeljko Mihalić, zamjenik topličke gradonačelnice.

Privrženost kraju

Za razliku od njih, primjedbi nisu imali u Ivancu. – Oznaka IV za Ivanec na registarskim će tablicama jasnije identificirati naš grad i pridonijeti njegovoj prepoznatljivosti na nacionalnoj i široj razini. Naravno, pritom ne treba zaboraviti ni važnost čisto emotivnog, zavičajnog momenta, jer sigurno je da će mnogi građani tablicom s IV oznakom željeti izraziti privrženost gradu i kraju iz kojeg dolazi – kaže ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić.
No ističe činjenicu da su i aktualnim, VŽ oznakama na registarskim tablicama, svi ovdašnji gradovi i mjesta i sada sjajno reprezentirani, jer je Varaždin svojevrsni zaštitni znak hrvatskog sjevera i jedne od najrazvijenijih i najkonkurentnijih hrvatskih županija.

 

Jenkač: U ovom trenutku u državi ima puno važnijih pitanja od novih tablica

– Ako je intencija MUP-a bila da uvođenjem novih oznaka na registarskim tablicama najavi buduću decentralizaciju Hrvatske i time naglasi veću ulogu gradova u nekom novom teritorijalnom ustroju, onda takva namjera ima uporište kao logična i pragmatična – ustvrdio je Batinić.

U Gradu Ludbregu također nisu imali primjedbi.
– Predloženom oznakom LU smo zadovoljni i podržavamo cjelokupnu ideju jer smatramo da se ovakvim potezom zapravo pomaže u prepoznatljivosti gradova – ističe ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.
Napominje da je dobar potez to što zamjena sadašnjih registarskih oznaka nije obavezna tako da će sami građani odlučiti o tome hoće li promijeniti registarske pločice.

Smijeh ili plač?

Za razliku od njih, gradonačelnik Siniša Jenkač smatra da u ovom trenutku u državi ima puno važnijih pitanja od novih registarskih tablica.

– Tko o čemu, a Hrvatska o registarskim tablicama, pa onda sve to još kao stavljaju u neki domoljubni kontekst. Ljudi će kao osjećati veću pripadnost svome zavičaju. Čista demagogija. Istovremeno vele da je stvar svakog pojedinca hoće li uzeti nove tablice ili ne. I? Prema svemu rečenome još ispada kako će oni Novomarofčani koji ostave VŽ tablice biti manje “Novomarofčani” od onih vlasnika automobila na čijim će pločicama biti oznaka NM. Ne znate biste li se smijali ili plakali – kritičan je Siniša Jenkač.

No većina gradova koji do sada nisu imali svoje oznake nego oznake najbližeg većega grada. ipak podržava ovu odluku i smatra da ona pridonosi njihovu gradskom identitetu. Osobito im se dopada što mijenjanje tablica nije obaveza nego dobra volja, pa odluka, dakle, neće biti novi udar na džepove građana.

 

Nakon natječaja odabrano rješenje, pa vraćen grb

Građani će tek reći svoje. Nakon 1. srpnja će se vidjeti koliko građana se odlučilo “ponosno lokalno identificirati”, a koliko će njih – bez obzira na istu cijenu registracije – smatrati da ih više identificira kratica VŽ, nego, primjerice, IV ili TO.

Ni tablice bez problema

Mijenjanje registarskih tablica uslijedilo je nakon što je Hrvatska, ulaskom u Europsku uniju, raspisala natječaj za novi izgled pločica koje će, osim oznaka gradova, nositi i oznaku Unije. No, ni taj dio nije prošao bez problema. Nakon što je raspisan natječaj, odabrano rješenje, uručen novac nagrađenim dizajnerima, HDZ je podignuo glas protiv uklanjanja državnog grba s tablica, što je bilo dijelom novog rješenja. Primjerice, vođa oporbe Tomislav Karamarko je uklanjanje grba komentirao kao “rastakanje svega što je nacionalno”. – Toliko smo se veselili našoj državi i bili sretni kada smo dobili taj grb. Mi smo protiv – rekao je Karamarko. I dobio što je htio. Nakon skupog natječaja i izdašnih nagrada na tablice je vraćen državni grb. Ministar unutarnjih poslova Ostojić je popuštanje Karamarku samo prokomentirao kako je “poslušao glas većine”.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!