Najbolji hrvatski biciklist Varaždinac Kristijan Đurasek (31) našao se u velikim problemima. On je suspendiran zbog sumnji da je koristio doping, objavila je Međunarodna biciklistička organizacija, a piše 24 sata.

Prema šturim informacijama koje stižu iz organizacije, sumnja se da je zabranjena sredstva koristio tijekom 2017. godine. Oni su do toga došli u suradnji s austrijskim vlastima, a Međunarodna biciklistička organizacija i Biciklistička antidopinška organizacija jako blisku surađuju sa Svjetskom antidopinškom organizacijom (WADA) u vezi ovog slučaja.

Vijest o suspenziji ga je sustigla usred treće etape na utrci Tour of California gdje je bio 49. u ukupnom redoslijedu u momčadi UAE team Emirates.

U priopćenju ne stoji što je točno koristio i koliko će trajati suspenzija, a to sve zavisi o izvještaju kojeg će hrvatski biciklist morati predati Međunarodnoj biciklističkoj organizaciji.

Osim njega suspendiran je i Slovenac Kristijan Koren, a obojica su osumnjičeni da su povezani sa aferom Aderlass, dodaje UCI. Slovenac Borut Božić i Talijan Alessandro Petacchi, koji su se prestali aktivno baviti biciklizmom, također se spominju u priopćenju UCI-ja vezano za ovu aferu.

Đurasek je Hrvatsku predstavljao na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine i u Rio de Janeiru 2016. godine. Karijeru je počeo 2005. godine, a na prvu pobjedu u profesionalnom biciklizmu čekao je do 2011. kada je slavio u jednoj etapi na utrci u Folignanu u Italiji.

Najveći uspjeh u karijeri mu je pobjeda na Tour of Turkey u momčadi Lampre-Merida. Imao je i etapnu pobjedu na Tour of Croatia, a na utrci s koje je suspendiran zbog dopinga je prošle godine bio ukupno deveti, što mu je bio najbolji rezultat u posljednje vrijeme.

Na Grand Slamu biciklizma (najvažnije biciklističke utrke na svijetu, Vuelta a España, Giro d’Italia, Tour de France) najbolji plasman bio mu je 40. mjesto, i to 40. na velikoj nagradi Francuske 2018. godine. Prijavio se na tu utrku i ove godine, ali od toga neće biti ništa zbog suspenzije koju je dobio.

Izvor: 24 sata

Komentari

Komentara