Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski biskup Radoš primio Zlatka Dalića i poručio: “Doživljavam vas apostolom”

Foto: Varaždinska biskupija

Objavljeno:

- dana

Varaždinski biskup Bože Radoš primio je u srijedu, 21. prosinca, u Biskupskom ordinarijatu Varaždinske biskupije izbornika hrvatske nogometne reprezentacija Zlatka Dalića, da bi njemu i njegovom timu čestitao na osvojenoj brončanoj medalji na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru.

Čestitkama i susretu su se pridružili i umirovljeni biskup Josip Mrzljak i generalni vikar Antun Perčić.

U jednosatnom razgovoru biskup Radoš je izrazio ponos i zahvalnost izborniku Daliću što se u njegovim nastupima može prepoznati jedan zdrav i nenametljiv duh kršćanskih vrijednosti koje uspijeva lijepo komunicirati. Posebnu radost čine mladi i djeca koje je hrvatska reprezentacija okupila oko svojeg nastupa na svjetskom prvenstvu, a kojima su prenijeli poruku kako se isplati raditi, nadati se, živjeti, sanjati i da su snovi ostvarivi kako kaže izbornik Dalić, ističu iz Varaždinske biskupije.

Biskup Radoš rekao je izborniku Daliću kako ga doživljava apostolom koji šalje poruku s mjesta s kojeg ju Crkva ne može poslati, u tom smislu to je i njegovo vjerničko poslanje. Na to je izbornik Dalić istaknuo kako Bog za svakog čovjeka ima svoj plan te je uvjeren da je i ovo Božji plan, za njega, za reprezentaciju i za našu domovinu. Rekao je kako je važno u ovim vremenima ljudima poslati ove poruke vjere, nade i zajedništva.

U nastavku razgovora bilo je govora i o iseljenoj Hrvatskoj, kako ohrabriti one koji bi se željeli vratiti u lijepu našu domovinu. 

Izbornik Dalić na kraju je zahvalio Biskupiji i biskupu Radošu na čestitkama, praćenju i podršci njegovom radu u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, kao i na svemu što čini za vjernike i čitav hrvatski narod.

Život i društvo

Križni put mladih Varaždinske biskupije okupio tristotinjak mladih koji su poručili da je to bilo divno iskustvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

Tristotinjak mladih započelo je u subotu, 25. ožujka, ujutro u Maloj Subotici dvodnevni 23. po redu Križni put mladih Varaždinske biskupije.

Nakon prijeđenih dvadesetak kilometara i sedam postaja pobožnosti Križnoga puta stigli su u večernjim satima u Belicu gdje su u župnoj crkvi Uznesenja Marijina slavili svetu misu svetkovine Navještenja Gospodinova.

Svetu misu predslavio je povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Marko Domiter, a koncelebrirali su domaći župnik vlč. Karlo Kruljac i svećenici koji su uz vlč. Domitera cijeloga dana bili s mladima na Križnom putu, vlč. Tomislav Kos i vlč. Dominik Cestar.

Prije svete mise mladi su imali priliku za sakrament pomirenja gdje im je na raspolaganju bilo više svećenika okolnih župa.

Pjevanje je na misi animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Vlč. Domiter je u svojoj homiliji mladima govorio o najvećem čudu ljudske povijesti, utjelovljenju sina Božjega. Polazeći od naviještenog evanđeoskog odlomka o anđelovom navještenju Mariji vlč. Marko je mladima govorio o ključnim trenucima povijesti spasenja u kojima je Bog izabirući posebne ljude pripremao put trenutku kada je u punini vremena poslao svoga sina.

Drugog dana Križnog puta mladi su se uputili iz Belice prema Sv. Jurju na Bregu. Stigli su oko 18 sati nakon čega je ubrzo uslijedila misa koju je predslavio biskup Bože Radoš. Nakon mise mladi su zapjevali “Odlučio sam slijediti Krista”, uz još nekoliko duhovnih pjesama kojima se orila crkva prepuna mladih ljudi.

– Neka nam i današnje evanđelje o prijateljstvu, ljubavi i suzama ispriča najljepšu priču života; da je Bog začetnik života, da on živi i da nas nakon života čeka život vječni. Boga imamo kao prijatelja i već sada, a u ovom životu živimo tu vječnost – poručio je biskup Radoš.

Tristotinjak mladih u večernjim satima vratili su se autobusima kućama nakon 40 kilometara pješačenja po kiši, suncu i vjetru. “Divno iskustvo!”, rekli su nam mnogi…

Nastavite čitati

Život i društvo

U utorak će pojeftiniti dizel i benzin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

A dobre vijesti stižu za vozače.

Od utorka, 28. ožujka, dizel znatno pojeftinjuje, a pada i cijena benzina.

Benzin će se prodavati za euro i 39 centi po litri, što je jedan cent jeftinije nego protekla dva tjedna, a dizel će pojeftiniti za 6 centi po litri, baš kao i plavi dizel, piše danas.hr.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje