Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski filatelisti proslavu 100. obljetnice odgodili za bolja vremena

Objavljeno:

- dana

Zbog epidemiološke situacije u tišini ovih dana javnosti je promaknula informacija vezana uz 100. obljetnicu filatelije u Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Naime, filatelija u našem kraju u suradnji s gradovima, općinama, vjerskim, društvenim zajednicama, pojedincima, svih tih godina bilježi i obilježava baštinu, povijest te ovdašnju kulturu.

Sve je počelo davne 1920. godine, kada 58. broja časopisa „Slobodni gradjanin“ 23. listopada objavljuje poziv za osnivanje podružnice hrvatskog filatelističkog društva u Varaždinu, i to u sklopu zagrebačkog filatelističkog društva ili samostalno.

Inicijator ideje bio je Major Mrzljak, a ista je rezultirala okupljanjem zaljubljenika u filateliju svaku srijedu u svratištu, gradskoj kavani “Novak“. Neobaveznim sastajanjem nekoliko sakupljača i entuzijasta, članovima poznatih europskih društava kao što su „Concordia“ iz Berlina, društva iz Beča i gradova diljem Europe gdje su studirali naši sugrađani, „ filatelističko prijateljstvo“ preraslo je u ideju o udruživanju.

– Želja je ubrzo pretvorena u stvarnost. Najpoznatiji članovi filatelističkog društva koji su i sastavili „Pravila Varaždinskog filatelističkog društva u Varaždinu“ u to vrijeme bili su Josip Kauf, upravitelj Hrvatske štedionice; Drago Čoklica, namještenik „Tivar“; Dragutin Cesarec, sudac; Mr. Dušan Grims, ljekarnik; Stjepan Barbot, privatnik, te Milan Blass. „Pravila društva“ 1934.godine odobrena su od Kraljevske banske Uprave Savke banovine. Ozakonjenjem „Pravila“ 21.travnja 1934. godine društvo je postalo „legalno“, čime je taj datum zabilježen kao dan osnutka Varaždinskog filatelističkog društva – FDV – ističe Milan Pavleković, predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara.

tome se brzo saznalo u gradu i počeli su se javljati do tada „nepoznati filatelisti“ čime je društvo zabilježilo velik rast. 1937. godine održana je prva, a 1940. i druga velika filatelistička izložba u prepunoj dvorani gradskog kazališta Varaždin.

Filatelija je time zaživjela, a niz istaknutih pojedinaca u  prvih je sto godina ostavilo svoj velik filatelistički trag.

Tijekom godina rada puno je zabilježenih događaja vezanih uz nove naraštaje filatelista, od kojih se može izdvojiti osnivanje Male škole filatelije u Trakošćanu, na kojoj je već sudjelovalo preko 2500 mladih.

– Također je tu i promicanje filatelije zanimljivim radionicama u srednjoj školi te udruzi “Filos“, ali i radionicama koje djeluju u Osnovnim školama u Klenovniku, Varaždinskim Toplicama, Zalužju te Varaždinu. Da se rad filatelije i svečana prigoda prvih 100 godina zabilježi kako bismo svi htjeli, kada epidemiološka situacija dopusti nastavljamo naš rad nedjeljom ujutro od 9:00 – 10:30 sati u Hotelu „Turist“, gdje na druženje s veseljem pozivamo i sve kojima je filatelija ne samo hobby, već i dio svakodnevnog života. Neka filatelija „živi“ s nama još dugi niz godina – poručio je Milan Pavleković.

 

 

Život i društvo

Online oproštaj od srednje škole: program Maturantike u petak na VTV televiziji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove će se godine program Maturantike odvijati u posljednjim danima nastave, u petak, 21. svibnja, s početkom u 18 sati u studiju VTV televizije. Podsjetimo, Maturantika simbolizira jedan neponovljivo lijep period u životu mladih te njihov novi početak, korak u svijet odraslih.

Tako će se i ovaj put, vodeći se dobrim primjerom iz prošle godine, zbog pandemije COVID-a 19, program za maturante odvijati virtualno – online, radi njihove zaštite i sigurnosti.

Moderatori programa uživo biti će novinar VTV televizije Kristijan Petrović i DJ David Mašić, dok će Radio Megaton prenosit cijeli program, koji će se moći pratiti uživo i putem društvenih mreža VTV-a (Facebook, Youtube kanal i web stranica).

Koncept programa sadržavat će reprodukciju top 10 glazbenih brojeva odabranih od strane razrednih odjela, prikazivanje videa maturanata i ravnatelja koje će snimiti Prva školska televizija Elektrostrojarske škole Varaždin te direktnog javljanja u program.

Biti će to mozaik glazbe i dobrih vibracija uz promoviranje pozitivnih stilova života te izgradnje kulture tolerancije, zajedništva i nenasilja.

– Ovaj program primarne prevencije ima za cilj promicanje kulture tolerancije, nenasilja i dijaloga kao i promicanja pozitivnih stilova života mladih, koji isključuju svaki oblik vandalizma, huliganizma, preveniraju govor mržnje – ističu iz PU varaždinske, dodajući da je cilj Maturantike sigurna proslava mladosti i ulazak u svijet odraslih kao odgovornih samosvjesnih i nenasilnih osoba.

Iz PU varaždinske ujedno ističu slijedeće:

Iako većina mladih ima prirodno razvijenu sposobnost da se veseli bez alkohola i drugih stimulativnih sredstava, zajednička je dužnost odraslih upozoriti ih da konzumiranje alkohola, osim mogućnosti razvoja ovisnosti, može imati za posljedicu: problematično ponašanje i mogućnosti nastanka problema sa zakonom, trajne posljedice na zdravlje, stradavanje u prometnim nesrećama. 

  • Alkohol je uzročnik 41% svih smrtnih slučajeva u prometnim nezgodama!

Nekoliko korisnih savjeta za roditelje/skrbnike i sve one kojima je stalo da se mladi sigurno provedu:

•          ako su mladi konzumirali alkohol savjetujte im neka ne ostaju sami i/ili se ne vraćaju kući sami. Konzumacija alkoholnih pića povećava rizik od nesreća, ozljeda i trauma koje mogu biti opasne za zdravlje i život;

•          neka za povratak kući osiguraju pratnju osobe koja nije pijana. Ako imaju prijevoz, važno je da za vozača odaberu prijatelja koji nije pio, roditelja ili neku drugu poznatu osobu koja nije pila;

•          prilikom izlaska neka svakako ponesu mobitel i provjere imaju li dovoljno novca na računu kako bi mogli nazvati roditelje u bilo koje doba dana ili noći, osobito ako su u nevolji.

Voditi računa o tome da je resorpcija alkohola puno brža ako:

•          se piju koncentrirana pića;

•          se pije na prazan želudac (maksimalna koncentracija u krvi postigne se za 10 do 20 minuta);

•          se piju topla pića;

•          se pije brzo (eksa);

•          uz ugljični dioksid i bikarbonate (pjenušci).

Nastavite čitati

Život i društvo

Budući medicinari najprije vježbali u laboratoriju i kabinetima, a potom su uslijedila predavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uživo u Medicinskoj školi Varaždin i online putem platforme Zoom, od 10. do 14. svibnja, održan je 1. Sajam „Dani strukovnih zanimanja u Regionalnom centru kompetentnostiˮ, u okviru projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin.

Cilj ovoga Sajma bio je povezivanje učenika, roditelja, nastavnika i vanjskih stručnjaka iz različitih struka u području zdravstva. Medicinska škola Varaždin zajedno s partnerskim institucijama prezentirala je zanimanja koja nudi u okviru svojeg odgojno-obrazovnog programa s naglaskom na očekivani razvoj stručnih kompetencija unutar Projekta. Vanjski predavači informirali su prisutne sudionike o novim spoznajama u okviru različitih struka u kontekstu širenja epidemije bolesti COVID-19.

Svaki dan bio je posvećen jednom zanimanju, a aktivnosti su započele učeničkim predstavljanjem i demonstracijom odabranih vježbi u laboratoriju ili u kabinetima, a potom je uslijedilo predavanje stručnjaka.

Magistra farmacije Ana Soldo govorila je o ulozi ljekarničkog tima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Emil Jurič objasnio je koje su novosti u razvoju dentalne tehnologije, Željka Gajski, glavna sestra službe za interne bolesti, prikazala je simptome bolesti COVID-19, razvoj bolesti i tijek liječenja, dok je fizioterapeut Tomislav Vrbnjak govorio o uzrocima križobolje i načinima prevencije te bolesti današnjice.

Posljednji dan Matija Vrbanec predstavio je djelokrug rada zdravstveno-laboratorijskih tehničara, s naglaskom na dijagnostiku koronavirusne bolesti.

Predavači su objasnili na koji se način svako zanimanje u sektoru zdravstva moralo prilagoditi novim uvjetima rada izazvanim zahtjevima pandemije te su istaknuli želju za nastavkom suradnje u RCK-u u okviru kojeg će se nakon rekonstrukcije i dogradnje škole kabineti i laboratoriji opremiti najsuvremenijom opremom za teorijsku i praktičnu nastavu, laboratorijske i kliničke vježbe, a provodit će se i stalna stručna edukacija nastavnika, navela je voditeljica aktivnosti Sunčica Podoreški.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!