Povežite se s nama

Kultura

Varaždinski folklorni ansambl na šestodnevnoj turneji u Belgiji

Objavljeno:

- dana

Festival Paasfeesten

Varaždinski folklorni ansambl ovogodišnje će uskršnje praznike provesti na šestodnevnoj turneji u Belgiji. VFA će od 13. do 18. travnja sudjelovati na međunarodnom festivalu folklora Paasfeesten u gradu Leuvenu nedaleko Brusselsa.

VFA je na Paasfestenu trebao sudjelovati prošle godine, no zbog terorističkog nastupa u Brusselsu 22. ožujka 2016., samo dva dana uoči početka festivala, ansambl je bio prisiljen otkazati turneju. Inače, VFA je na istom festivalu sudjelovao 2004. godine, stoga se članovi ansambla vesele obnovi starog prijateljstva, u duhu europskih civilizacijskih vrijednosti koje nadilaze mržnju i nasilje.

Paasfeesten se od 1975. godine tradicionalno održava za vrijeme Uskrsa. Festival zajednički organizira nekoliko lokalnih folklornih skupina – Reuzegom, Rozemarijntje, ‘t Havermeuleke i Carpevento, uz podršku lokalnih i regionalnih kulturnih i turističkih institucija. Kvalitetu festivala prepoznala je i međunarodna organizacija CIOFF, podružnica UNESCO-a za folklornu umjetnost koja okuplja najbolje svjetske festivale folklora. Upravo na takvim festivalima VFA već godinama sudjeluje.

Ove će godine, uz VFA, na festivalu sudjelovati grupe iz Češke, Mađarske i Portugala, kao i nekoliko lokalnih skupina. Uz nastupe na glavnoj festivalskoj pozornici u sklopu Rijschool, VFA će izvesti i prigodan program na uskršnjoj misi te sudjelovati u paradama na ulicama Leuvena na kojima će ambasadore Varaždina pratiti tisuće građana.

Na ovoj turneji varaždinski folkloraši predstavit će se s nekoliko koreografija plesova i pjesama Hrvatskog Zagorja i Međimurja te vokalno-instrumentalnim repertoarom pjesama iz raznih krajeva Hrvatske. Bogat program pripremili su plesni voditelj Tim Hrvaćanin i voditelj tamburaške sekcije Matija Auker, pod budnim okom umjetničkog voditelja Pjerina Hrvaćanina.

Izvor:
Foto: VFA

Kultura

U listopadu u kinu Gaj projekcija filma „Ljubav oko svijeta“, stiže i bračni par Rostuhar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prve nedjelje u listopadu u kinu Gaj održat će se projekcija filma „Ljubav oko svijeta“ Davora i Anđele Rostuhar. Organizirana je i izložba fotografija u predvorju kina i gostovanje autora.

– Što je ljubav? Pitanje koje si je većina nas postavila barem jednom u životu. Anđela i Davor Rostuhar odlučili su medeni mjesec pretvoriti u jednogodišnje istraživanje mogućih odgovora na ovo pitanje. Razgovarali su s više od stotinu ljudi u preko 30 zemalja širom svijeta. To inspirativno iskustvo pretvorili su u dokumentarni film i knjigu koji pokazuju svu složenost ljubavi u 21. stoljeću – stoji u opisu ovog filma.

– Od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svjetskih metropola, ovaj zapanjujući dokumentarac prikazuje nam 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima, stvarajući jedinstvenu ljubavnu priču koja nas podsjeća kako ljubav nikada ne može biti jednostavna, ali kako je, istovremeno, tek nekoliko stvari na Zemlji jednostavno poput ljubavi – ističu organizatori.

Cijena ulaznice za ovaj film koji u kinu Gaj igra 3. listopada s početkom u 18 sati je 20 kuna.

Ulaznice možete kupiti na blagajni kina od 29. rujna. Blagajna kina radi od 17 do 20 sati.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Dan otvorenih vrata GMV-a: predstavljene nove tehnologije i „Kultura odijevanja“

Objavljeno:

- dana

U sklopu Tjedna otvorenih vrata projekta „Living Castles“ u četvrtak, 16. rujna, održan je Dan otvorenih vrata Gradskog muzeja Varaždin.

Tom prigodom predstavljene su provedene aktivnosti GMV-a kao jednog od projektnih partnera vezane uz utvrdu Stari grad u kojoj je smješten Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela.

Projekt „Living Castles“/Mreža „živih“ dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa održavao se od 1. listopada 2018. i završava 30. rujna 2021. godine, a financiran je iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 1,5 milijuna eura.

Vodeći partner na projektu je Međimursko veleučilište u Čakovcu, a uz Gradski muzej Varaždin, kao projektni partneri sudjelovali su Istraživačko-obrazovni centar Dvorac Rakičan, Znanstveno-istraživački centar Bistra Ptuj, Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o., Muzej Međimurja Čakovec, Muzeji Hrvatskog zagorja i Proteus d.o.o.

Prezentacija tehnologije i „Kulture odijevanja“

U multimedijalnoj dvorani palače Herzer u 10 sati održan je prijenos programa projektnog partnera RIS Dvorac Rakičan, dok je poslije podneva muzejska pedagoginja GMV-a Jelena Petković u utvrdi Stari grad održala prezentaciju interaktivne aplikacije „Kultura odijevanja“ s hologramskom projekcijom, dostupnom na naočalama Microsoft Hololens 2 i tablet računalu u novom, multimedijskom muzejskom prostoru, obnovljenom u okviru projekta „Living Castles“. Osim toga, sudionici su također mogli isprobati replike muškog prsluka, ženskog korzeta i šešira.

Petković je sudionike također povela Kulturno-povijesnim odjelom Muzeja, prezentirajući implementiranu tehnologiju u stalnom postavu, odnosno tablet računala na kojima se prikazuju kratki filmovi vezani uz povijest utvrde i grada Varaždina.

– Sam cilj je bio implementirati informatičko-komunikacijsko-tehnološku opremu u Stari grad i to smo postigli. Naime, u Starom gradu trenutno se može vidjeti pet kratkih filmova na tablet računalima koji su u stalnom muzejskom postavu. Osim tablet računala s filmovima, u Starom gradu na recepciji postavljen je i monitor sa zaslonom na dodir na kojemu se može pronaći više informacija o samoj utvrdi, povijesti i vlasnicima. Ono što je nama bilo jako bitno, je to da smo projektne aktivnosti bazirali oko muzejske cjeline „Kultura odijevanja“ te replike muškog prsluka, ženskog korzeta i šešira, odnosno modnih dodataka – rekla je Petković, otkrivši da je u narednom razdoblju cilj osigurati održivost samog projekta i održavanje projektnih aktivnosti u utvrdi Stari grad.

– Cilj je i da posjetitelji budu zadovoljni implementiranom tehnologijom te da istu i koriste, i pomoću nje saznaju više informacija o samoj utvrdi i kulturnoj baštini koja se nalazi na Kulturno-povijesnom odjelu – zaključila je Petković.

Nakon prezentacije, a potom i domjenka, svi zainteresirani građani mogli su uz stručno vodstvo razgledati Kulturno-povijesni odjel utvrde Stari grad Gradskog muzeja Varaždin.

Zadovoljstvo provedbom projekta „Living Castles“ izrazio je i ravnatelj varaždinskog Gradskog muzeja Ivan Mesek.

– Ispunjeno je sve što se projektom predviđalo, neke stvari su malo i modificirane, a neke su inicirale još neke druge stvari koje smo mi i izvan projekta, svojim sredstvima proširili. Konkretnije, proširili smo u vezi mode, gdje smo Hololens iskoristili kao jedan lijepi, turistički i edukativni alat za upoznavanje s modom. Riješili smo ono što je izuzetno bitno, a to je prostor za muzejsku pedagogiju. Mislim da ćemo malo ozbiljnije nastaviti rad s djecom i publikom, a uostalom i ponudu za tržište – ističe Mesek te dodaje:

– Uvođenje novih tehnologija definitivno je jako bitno, to je u trendu i na tragu onoga što i inače mislimo raditi. Posebnu vrijednost ima umrežavanje dvoraca sličnih profila i sličnih orijentacija, funkcija i vizija za budućnost. Ono što se nadam je da će ono, što smo sad postavili, zaista zaživjeti – ta ruta od šest dvoraca u bližoj regiji koji su svaki na svoj način napravili jedan iskorak u svojoj prezentaciji, a samim time dižu se i vrijednost te atraktivnost cijelog ovog prostora – govori Mesek, dodajući još da, kako bi to uspjeli, svi dionici moraju biti prisutni: od turističkih agencija i ugostiteljstva do općina, grada i svih onih kojima je u interesu da projekt zaživi kod njih kod kuće, ali i u cjelini.

Obilježen i Dan europske suradnje

Osim toga, u četvrtak je u okviru programa obilježena i 10. obljetnica Dana europske suradnje pod pokroviteljstvom hrvatskog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te slovenske Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku.

Ravnateljica Uprave za europsko-teritorijalnu suradnju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Stella Arneri prisustvovala je obilježavanju te je sudjelovala i u cjelokupnom programu Dana otvorenih vrata GMV-a.

– Danas obilježavamo 10. obljetnicu Dana europske suradnje. Ona je vrlo značajna za nas jer Hrvatska sudjeluje u prekograničnoj, transnacionalnoj i međuregionalnoj suradnji i to sve pod akronimom Interreg koji je jako dobro poznat stanovništvu u pograničnom području. Republika Hrvatska je zaista uspješna u europskoj teritorijalnoj suradnji. Mi imamo i za novu perspektivu 183 milijuna eura na raspolaganju za sve programe europske teritorijalne suradnje. Ustanove u kulturi su zaista korisnici koji su prisutni na svim programima u kojima RH sudjeluje iz razloga što u pograničnom području imamo toliko značajnih i objekata, ali i manifestacija. Interreg je jedan jako dobar instrument kojim se može integrirati razne aktivnosti vezane uz turizam i kulturu – rekla je Stella Arneri.

Dobru suradnju Varaždina i EU istaknuo je i ravnatelj GMV-a. „Living Castles“ nije prvi projekt koji je financiran iz EU fondova, a nije ni zadnji. „Pravi kolač“, kaže Mesek, tek dolazi za viziju koju se želi realizirati do 2030. godine.

– Ona je ambiciozna i financijski zahtjevna, ali mislim da je itekako utemeljena i upravo pokazuje Varaždin kao jednu sredinu europskih temelja i vrijednosti pa mislim da je u tom smislu Dan europske suradnje ovdje itekako utemeljen. Intenzivno surađujemo na projektima i izložbama, suradnja se nastavlja – zaključuje Mesek.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 242142906_287431052843385_3919668809303263455_n-1024x768.jpg

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje