U subotu, 19. listopada, u čakovečkom Centru za kulturu održan je prvi dio 26. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina Hrvatskog sabora kulture.

U kategoriji folklornih ansambala sudjelovalo je deset ansambala iz deset hrvatskih županija.

Varaždinsku županiju petu godinu zaredom predstavljao je Varaždinski folklorni ansambl i za izvedbu točke “Črna gora, javorek zeleni” Pjerina Hrvaćanina osvojio prvu nagradu.

Drugu nagradu podijelili su KUD “Tena” iz Đakova i FA “Matija Gubec” iz Karlovca, dok je treća nagrada pripala KUD-u “Metković” iz Metkovića. U programu su sudjelovali i HFD “Jadro” iz Solina, KUD “Belica” iz Belice, GKUD “Požega” iz Požege, društvo za očuvanje i promicanje tradicijske baštine “Etno Siscia” iz Siska, KUD “Delovi” iz Delova te KUD “Nova zora” iz Donje Lomnice.

U revijalnom programu nastupili su dječja skupina KUD-a “Klas” iz Podsuseda, HKUD “Hercegovac” iz Širokog Brijega iz Bosne i Hercegovine te FS “Klas” iz Horjula iz Slovenije.

Nastupe je pratilo stručno povjerenstvo koje su činili Stjepan Sremac, Ivančica Ivkanec i Petar Varga.

Ovo je druga nagrada Varaždinskog folklornog ansambla na Susretima hrvatskih folklornih ansambala, i 2015. godine osvojili su 1. nagradu. VFA je prvi i jedini folklorni ansambl iz Varaždinske županije nagrađen na Susretima hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, a druga 1. nagrada u pet godina potvrđuje iznimnu kvalitetu i umjetničku vrijednost ansambla.

VFA su pripremili i uvježbali plesni voditelji Tim i Fin Hrvaćanin, glazbeni voditelj Matija Auker i voditeljica pjevanja Maja Delić. Umjetnički voditelj i osnivač ansambla je Pjerino Hrvaćanin. VFA je kao nagradu za prvo mjesto dobio tamburu bisernicu od tradicijskog obrta “Svijet tambura – Katulić”.

Drugi dio 26. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina održava se iduće subote, 26. listopada, u Sisku. U kategoriji izvornih skupina Varaždinsku županiju predstavljat će KUD “Klaruš” iz Maruševca.

Komentari

Komentara