Povežite se s nama

Život i društvo

Andrej Švoger izlaže na Španciru: pogledajte osam sjajnih fotografija Starog grada i tornjeva

Objavljeno:

- dana

Varaždinski fotograf

Kako izgleda povezanost knjige i umjetničke fotografije otkrio je varaždinski fotograf Andrej Švoger na jučerašnjoj manifestaciji „Knjiga u srcu grada – Varaždinski književni salon“.

Fotografije predstavljene u multimedijalnoj zbirci „Speculum“ najbolje reflektiraju pjesme predstavljene u zbirci „Tamo gdje sve počinje“.

– Radi se o motivima grada Varaždina koji su odraz realnosti i pravog stanja stvari. Odabrani su detalji poput varaždinskih tornjeva i Starog grada, a u zbirci se nalazi samo osam fotografija – rekao je fotograf Andrej Švoger koji se fotografijom bavi od 2004. godine.

U Varaždinu je imao i svoju prvu samostalnu izložbu fotografija, a nakon toga izlagao je u Lendavi i u Stuttgartu s tematikom ruralnog života lokalnog stanovništva. I dalje radi i planira izložbe i to u inozemstvu, odnosno u nekoj zemlji bližoj Hrvatske, poput Austrije.

Već je izlagao na Špancirfestu i to na skupnoj izložbi najboljih hrvatskih novinskih fotografija gdje je osvojio počasnu nagradu za portret.

– Teško je reći je li mi draža umjetnička ili novinska fotografija, obje su mi drage. Svaka ima svoju draž, teško ih je usporediti, no ima puno dodirnih točaka koje ih spajaju – rekao je Švoger koji je zaposlen i kao fotograf u Gradskom muzeju Varaždin.

Svaki dan jedan autor

A da je pomalo čudno što u poteklih 19 godina Špancirfesta nije bilo nikakvog literarnog programa vezanog uz varaždinske književne autore, rekao je Robertino Bartolec, pisac i nakladnik te voditelj programa „Knjiga u srcu grada“.

– Budući da je ove godine moto Špancirfesta „Probudi svoju kreativnost“ varaždinski su autori i spisatelji napravili upravo to – smjestili su knjigu u Špancirfest u samo srce grada – rekao je Bartolec.

Tijekom Špancirfesta, od 10.30 do 21 sat svi posjetitelji mogu razgledati knjige i kupiti ih po pristupačnim cijenama. Svake večeri, osim posljednjeg dana Špancirfesta, održava se večer s autorom gdje se Varaždinci mogu izravno, uz razgovor upoznati s lokalnim autorima.

Bogat program

Na koji način autor funkcionira, a da pokrije sve spisateljske žanrove otkrit će današnja gošća iz Čakovca Petrana Sambolek. Osim što usko sudjeluje s Varaždinskim književnim društvom, ona je jedinstvena na razini Hrvatske jer je svojim stvaralačkim radom dodirnula sve žanrove spisateljstva – od ilustriranih knjiga za djecu, do ozbiljnih, kompleksnih monografija.

U srijedu je glavna zvijezda Dragutin Pakšec, prava kultna ličnost varaždinske pjesničke scene.

– Volim za njega reći da njegov pjesnički izraz ima ono što Englezi vole reći „street credibility“. Dakle, njegovo pjesništvo je recentno, kurentno i govori o zbivanjima koja su oko nas – objasnio je Bartolec.

Dan nakon toga dolazi višestruko nagrađivani varaždinski pisac Tomislav Ribić.

Dan kasnije, u petak, dolazi Miroslav Klemm.

– Mislim da je on toliko prepoznatljiva varaždinska spisateljska osobnost i on će sa slajdovima, projekcijom i predavanjem ponovo održati lijepu riječ vezanu uz varaždinsku arhitekturu – rekao je Bartolec koji je posebno ponosan na Speculum program, najposjećeniji varaždinski poetski event zadnje tri godine.

Ove je godine i na Špancirfestu, a bio je i na zagrebačkom Interliberu, ali i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i to kao prvi varaždinski multimedijalni program. Predstavljen je i splitskoj publici u sklopu Tri Grgura.

– Program je sjajan, a ja se nadam da će sljedeće godine Turistička zajednica Grada Varaždina imati puno više razumijevanja za ovakvo događanje. Iako je jedan autor dovoljan za jedan dan, zašto ne bismo sljedećih godina predstavili tri autora na dan. Stoga, apeliram da sljedeće godine napravimo to još ambicioznije i bolje na dobitak grada i svih građana – rekao je pisac i nakladnik Robertino Bartolec.

Izvor:
Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje