Povežite se s nama

Život i društvo

Andrej Švoger izlaže na Španciru: pogledajte osam sjajnih fotografija Starog grada i tornjeva

Objavljeno:

- dana

Varaždinski fotograf

Kako izgleda povezanost knjige i umjetničke fotografije otkrio je varaždinski fotograf Andrej Švoger na jučerašnjoj manifestaciji „Knjiga u srcu grada – Varaždinski književni salon“.

Fotografije predstavljene u multimedijalnoj zbirci „Speculum“ najbolje reflektiraju pjesme predstavljene u zbirci „Tamo gdje sve počinje“.

– Radi se o motivima grada Varaždina koji su odraz realnosti i pravog stanja stvari. Odabrani su detalji poput varaždinskih tornjeva i Starog grada, a u zbirci se nalazi samo osam fotografija – rekao je fotograf Andrej Švoger koji se fotografijom bavi od 2004. godine.

U Varaždinu je imao i svoju prvu samostalnu izložbu fotografija, a nakon toga izlagao je u Lendavi i u Stuttgartu s tematikom ruralnog života lokalnog stanovništva. I dalje radi i planira izložbe i to u inozemstvu, odnosno u nekoj zemlji bližoj Hrvatske, poput Austrije.

Već je izlagao na Špancirfestu i to na skupnoj izložbi najboljih hrvatskih novinskih fotografija gdje je osvojio počasnu nagradu za portret.

– Teško je reći je li mi draža umjetnička ili novinska fotografija, obje su mi drage. Svaka ima svoju draž, teško ih je usporediti, no ima puno dodirnih točaka koje ih spajaju – rekao je Švoger koji je zaposlen i kao fotograf u Gradskom muzeju Varaždin.

Svaki dan jedan autor

A da je pomalo čudno što u poteklih 19 godina Špancirfesta nije bilo nikakvog literarnog programa vezanog uz varaždinske književne autore, rekao je Robertino Bartolec, pisac i nakladnik te voditelj programa „Knjiga u srcu grada“.

– Budući da je ove godine moto Špancirfesta „Probudi svoju kreativnost“ varaždinski su autori i spisatelji napravili upravo to – smjestili su knjigu u Špancirfest u samo srce grada – rekao je Bartolec.

Tijekom Špancirfesta, od 10.30 do 21 sat svi posjetitelji mogu razgledati knjige i kupiti ih po pristupačnim cijenama. Svake večeri, osim posljednjeg dana Špancirfesta, održava se večer s autorom gdje se Varaždinci mogu izravno, uz razgovor upoznati s lokalnim autorima.

Bogat program

Na koji način autor funkcionira, a da pokrije sve spisateljske žanrove otkrit će današnja gošća iz Čakovca Petrana Sambolek. Osim što usko sudjeluje s Varaždinskim književnim društvom, ona je jedinstvena na razini Hrvatske jer je svojim stvaralačkim radom dodirnula sve žanrove spisateljstva – od ilustriranih knjiga za djecu, do ozbiljnih, kompleksnih monografija.

U srijedu je glavna zvijezda Dragutin Pakšec, prava kultna ličnost varaždinske pjesničke scene.

– Volim za njega reći da njegov pjesnički izraz ima ono što Englezi vole reći „street credibility“. Dakle, njegovo pjesništvo je recentno, kurentno i govori o zbivanjima koja su oko nas – objasnio je Bartolec.

Dan nakon toga dolazi višestruko nagrađivani varaždinski pisac Tomislav Ribić.

Dan kasnije, u petak, dolazi Miroslav Klemm.

– Mislim da je on toliko prepoznatljiva varaždinska spisateljska osobnost i on će sa slajdovima, projekcijom i predavanjem ponovo održati lijepu riječ vezanu uz varaždinsku arhitekturu – rekao je Bartolec koji je posebno ponosan na Speculum program, najposjećeniji varaždinski poetski event zadnje tri godine.

Ove je godine i na Špancirfestu, a bio je i na zagrebačkom Interliberu, ali i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i to kao prvi varaždinski multimedijalni program. Predstavljen je i splitskoj publici u sklopu Tri Grgura.

– Program je sjajan, a ja se nadam da će sljedeće godine Turistička zajednica Grada Varaždina imati puno više razumijevanja za ovakvo događanje. Iako je jedan autor dovoljan za jedan dan, zašto ne bismo sljedećih godina predstavili tri autora na dan. Stoga, apeliram da sljedeće godine napravimo to još ambicioznije i bolje na dobitak grada i svih građana – rekao je pisac i nakladnik Robertino Bartolec.

Izvor:
Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

Život i društvo

Policija najavila pojačani nadzor prometa na cijelom varaždinskom području za vikend

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin će tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. lipnja, u vremenu od 21 do 5 sati, u sklopu lokalne akcije „Alkohol“ ciljano pojačano nadzirati promet te kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Tijekom vikenda policijski službenici PU varaždinske pojačano će kontrolirati motocikliste i mopediste, kojom prilikom će se nadzirati prekršaji ove kategorije sudionika u prometu, poput nepropisne brzine kretanja, nekorištenja zaštitne kacige, prisutnosti alkohola u organizmu, tehničke neispravnosti i drugi.

Policija skreće pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također mole sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje