Povežite se s nama

Život i društvo

Andrej Švoger izlaže na Španciru: pogledajte osam sjajnih fotografija Starog grada i tornjeva

Objavljeno:

- dana

Varaždinski fotograf

Kako izgleda povezanost knjige i umjetničke fotografije otkrio je varaždinski fotograf Andrej Švoger na jučerašnjoj manifestaciji „Knjiga u srcu grada – Varaždinski književni salon“.

Fotografije predstavljene u multimedijalnoj zbirci „Speculum“ najbolje reflektiraju pjesme predstavljene u zbirci „Tamo gdje sve počinje“.

– Radi se o motivima grada Varaždina koji su odraz realnosti i pravog stanja stvari. Odabrani su detalji poput varaždinskih tornjeva i Starog grada, a u zbirci se nalazi samo osam fotografija – rekao je fotograf Andrej Švoger koji se fotografijom bavi od 2004. godine.

U Varaždinu je imao i svoju prvu samostalnu izložbu fotografija, a nakon toga izlagao je u Lendavi i u Stuttgartu s tematikom ruralnog života lokalnog stanovništva. I dalje radi i planira izložbe i to u inozemstvu, odnosno u nekoj zemlji bližoj Hrvatske, poput Austrije.

Već je izlagao na Špancirfestu i to na skupnoj izložbi najboljih hrvatskih novinskih fotografija gdje je osvojio počasnu nagradu za portret.

– Teško je reći je li mi draža umjetnička ili novinska fotografija, obje su mi drage. Svaka ima svoju draž, teško ih je usporediti, no ima puno dodirnih točaka koje ih spajaju – rekao je Švoger koji je zaposlen i kao fotograf u Gradskom muzeju Varaždin.

Svaki dan jedan autor

A da je pomalo čudno što u poteklih 19 godina Špancirfesta nije bilo nikakvog literarnog programa vezanog uz varaždinske književne autore, rekao je Robertino Bartolec, pisac i nakladnik te voditelj programa „Knjiga u srcu grada“.

– Budući da je ove godine moto Špancirfesta „Probudi svoju kreativnost“ varaždinski su autori i spisatelji napravili upravo to – smjestili su knjigu u Špancirfest u samo srce grada – rekao je Bartolec.

Tijekom Špancirfesta, od 10.30 do 21 sat svi posjetitelji mogu razgledati knjige i kupiti ih po pristupačnim cijenama. Svake večeri, osim posljednjeg dana Špancirfesta, održava se večer s autorom gdje se Varaždinci mogu izravno, uz razgovor upoznati s lokalnim autorima.

Bogat program

Na koji način autor funkcionira, a da pokrije sve spisateljske žanrove otkrit će današnja gošća iz Čakovca Petrana Sambolek. Osim što usko sudjeluje s Varaždinskim književnim društvom, ona je jedinstvena na razini Hrvatske jer je svojim stvaralačkim radom dodirnula sve žanrove spisateljstva – od ilustriranih knjiga za djecu, do ozbiljnih, kompleksnih monografija.

U srijedu je glavna zvijezda Dragutin Pakšec, prava kultna ličnost varaždinske pjesničke scene.

– Volim za njega reći da njegov pjesnički izraz ima ono što Englezi vole reći „street credibility“. Dakle, njegovo pjesništvo je recentno, kurentno i govori o zbivanjima koja su oko nas – objasnio je Bartolec.

Dan nakon toga dolazi višestruko nagrađivani varaždinski pisac Tomislav Ribić.

Dan kasnije, u petak, dolazi Miroslav Klemm.

– Mislim da je on toliko prepoznatljiva varaždinska spisateljska osobnost i on će sa slajdovima, projekcijom i predavanjem ponovo održati lijepu riječ vezanu uz varaždinsku arhitekturu – rekao je Bartolec koji je posebno ponosan na Speculum program, najposjećeniji varaždinski poetski event zadnje tri godine.

Ove je godine i na Špancirfestu, a bio je i na zagrebačkom Interliberu, ali i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i to kao prvi varaždinski multimedijalni program. Predstavljen je i splitskoj publici u sklopu Tri Grgura.

– Program je sjajan, a ja se nadam da će sljedeće godine Turistička zajednica Grada Varaždina imati puno više razumijevanja za ovakvo događanje. Iako je jedan autor dovoljan za jedan dan, zašto ne bismo sljedećih godina predstavili tri autora na dan. Stoga, apeliram da sljedeće godine napravimo to još ambicioznije i bolje na dobitak grada i svih građana – rekao je pisac i nakladnik Robertino Bartolec.

Izvor:
Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

Život i društvo

Dječaci Dario Njegovec i Dino Vidaček kod Bele spasili sedam štenaca od smrzavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer, 24. siječnja, odvijala se akcija spašavanja sedam štenaca koje je neki zlotvor bezdušno ostavio da se smrznu u napuštenom kamenolomu u Beli kod Novog Marofa, javili su iz varaždinske Udruge Spas.

Srećom, štence su pronašli dva dječaka iz okolice, Dario Njegovec i Dino Vidaček.

– Ti stasom mali, a u srcu veliki ljudi, ne samo da su nazvali udrugu “Spas”, nego su i ostali kraj njih, po debelom minusu, gotovo 2 sata, dok udruga nije aktivirala moju kćer, a ona mene. Uglavnom, štence sam odvezao u “Spas”, gdje su ih zbrinuli, a malim herojima kapa do poda, kao i njihovim roditeljima, jer ne vjerujem da su se takvi rodili, nego tu očito ima i puno dobrog odgoja. A zlotvoru mogu jedino poželjeti da i on jednog dana tako završi i ne bi me iznenadilo, jer karma is a beach! – poručuju iz Udruge Spas.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska županija sa stranim partnerima razvija sustav za rano upozoravanje na katastrofe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

civilna zaštita, koronavirus,ilustracija

Unaprijediti sustave civilne zaštite u Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji na način da se umreže i usklade sustavi za rano upozoravanje, glavna je zadaća projekta „TransCPEarlyWarning“ iz programa Interreg ADRION.

Varaždinska županija je danas, 25. siječnja, kao partner na projektu u kojem sudjeluje sedam država Jadransko-jonskog područja, bila domaćin tehničkog sastanka s parterima iz Splitsko-dalmatinske županije i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a kojem su se virtualno priključili i ostali partneri, Talijani, Grci, Slovenci, Crnogorci i Albanci.

– Varaždinska županija jedna je od vodećih županija po uređenosti sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Ulažemo znatna sredstva u sustav civilne zaštite, a posebno sufinanciramo djelovanje Vatrogasne zajednice Varaždinske županije te preko nje i vatrogastva na području županije. Svjesni smo da je utjecaj klimatskih promjena sve više vidljiv i sve više utječe na život i razvoj našeg područja. S obzirom na to da su potencijalne opasnosti na našem području poplave, klizišta, odnosno odroni, požari i potresi, jako je važno razvijati sustave koji nas mogu upozoriti na moguću ugrozu. Zato nam je drago da je i naša županija partner na projektu „TransCPEarlyWarning“, čija je vrijednost gotovo dva milijuna eura, od kojih je za Varaždinsku županiju predviđen iznos od 180 tisuća eura – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Da bi se povećala otpornost i brzina odgovora na prirodne katastrofe i tehničko-tehnološke nesreće, u sklopu projekta razvija se testna platforma za rano upozoravanje.

– Platforma će se testirati u svih sedam zemalja partnera: Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Dobivena iskustva koristit će se kao podloga za izradu strateškog i akcijskog plana koji nudi zajedničku viziju i rješenja za objedinjeni sustav za rano upozoravanje na Jadransko-jonskom području – naveo je Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo, drugostupanjski upravni postupak i civilnu zaštitu.

Osim što je tema bila status platforme, na sastanku u Županijskoj palači partnerima iz sedam zemalja je prezentirano kako funkcionira hrvatski sustav civilne zaštite na primjerima poplava i šumskih požara.

Dodajmo da projekt TransCPEarlyWarning vodi Regija Molise iz Italije, a ostatak projektnog konzorcija čine: iz Slovenije – Općina Ajdovščina i Institut Josef Stefan, iz Grčke – Institut za industrijske sustave Centra za istraživanje i inovacije ATHENA i Decentralizirana uprava Krete, iz Hrvatske – Varaždinska i Splitsko-dalmatinska županija, iz Albanije – Regionalno vijeće Drača i Šumarski fakultet, iz Bosne i Hercegovine – Uprava civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona i iz Crne Gore – Stari glavni grad Cetinje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.993.688,88 eura od čega je za Varaždinsku županiju određen iznos 196.880,69 eura. Europski fond za regionalni razvoj projekt sufinancira u iznosu od 85 %.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje