Povežite se s nama

Život i društvo

Andrej Švoger izlaže na Španciru: pogledajte osam sjajnih fotografija Starog grada i tornjeva

Objavljeno:

- dana

Varaždinski fotograf

Kako izgleda povezanost knjige i umjetničke fotografije otkrio je varaždinski fotograf Andrej Švoger na jučerašnjoj manifestaciji „Knjiga u srcu grada – Varaždinski književni salon“.

Fotografije predstavljene u multimedijalnoj zbirci „Speculum“ najbolje reflektiraju pjesme predstavljene u zbirci „Tamo gdje sve počinje“.

– Radi se o motivima grada Varaždina koji su odraz realnosti i pravog stanja stvari. Odabrani su detalji poput varaždinskih tornjeva i Starog grada, a u zbirci se nalazi samo osam fotografija – rekao je fotograf Andrej Švoger koji se fotografijom bavi od 2004. godine.

U Varaždinu je imao i svoju prvu samostalnu izložbu fotografija, a nakon toga izlagao je u Lendavi i u Stuttgartu s tematikom ruralnog života lokalnog stanovništva. I dalje radi i planira izložbe i to u inozemstvu, odnosno u nekoj zemlji bližoj Hrvatske, poput Austrije.

Već je izlagao na Špancirfestu i to na skupnoj izložbi najboljih hrvatskih novinskih fotografija gdje je osvojio počasnu nagradu za portret.

– Teško je reći je li mi draža umjetnička ili novinska fotografija, obje su mi drage. Svaka ima svoju draž, teško ih je usporediti, no ima puno dodirnih točaka koje ih spajaju – rekao je Švoger koji je zaposlen i kao fotograf u Gradskom muzeju Varaždin.

Svaki dan jedan autor

A da je pomalo čudno što u poteklih 19 godina Špancirfesta nije bilo nikakvog literarnog programa vezanog uz varaždinske književne autore, rekao je Robertino Bartolec, pisac i nakladnik te voditelj programa „Knjiga u srcu grada“.

– Budući da je ove godine moto Špancirfesta „Probudi svoju kreativnost“ varaždinski su autori i spisatelji napravili upravo to – smjestili su knjigu u Špancirfest u samo srce grada – rekao je Bartolec.

Tijekom Špancirfesta, od 10.30 do 21 sat svi posjetitelji mogu razgledati knjige i kupiti ih po pristupačnim cijenama. Svake večeri, osim posljednjeg dana Špancirfesta, održava se večer s autorom gdje se Varaždinci mogu izravno, uz razgovor upoznati s lokalnim autorima.

Bogat program

Na koji način autor funkcionira, a da pokrije sve spisateljske žanrove otkrit će današnja gošća iz Čakovca Petrana Sambolek. Osim što usko sudjeluje s Varaždinskim književnim društvom, ona je jedinstvena na razini Hrvatske jer je svojim stvaralačkim radom dodirnula sve žanrove spisateljstva – od ilustriranih knjiga za djecu, do ozbiljnih, kompleksnih monografija.

U srijedu je glavna zvijezda Dragutin Pakšec, prava kultna ličnost varaždinske pjesničke scene.

– Volim za njega reći da njegov pjesnički izraz ima ono što Englezi vole reći „street credibility“. Dakle, njegovo pjesništvo je recentno, kurentno i govori o zbivanjima koja su oko nas – objasnio je Bartolec.

Dan nakon toga dolazi višestruko nagrađivani varaždinski pisac Tomislav Ribić.

Dan kasnije, u petak, dolazi Miroslav Klemm.

– Mislim da je on toliko prepoznatljiva varaždinska spisateljska osobnost i on će sa slajdovima, projekcijom i predavanjem ponovo održati lijepu riječ vezanu uz varaždinsku arhitekturu – rekao je Bartolec koji je posebno ponosan na Speculum program, najposjećeniji varaždinski poetski event zadnje tri godine.

Ove je godine i na Špancirfestu, a bio je i na zagrebačkom Interliberu, ali i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i to kao prvi varaždinski multimedijalni program. Predstavljen je i splitskoj publici u sklopu Tri Grgura.

– Program je sjajan, a ja se nadam da će sljedeće godine Turistička zajednica Grada Varaždina imati puno više razumijevanja za ovakvo događanje. Iako je jedan autor dovoljan za jedan dan, zašto ne bismo sljedećih godina predstavili tri autora na dan. Stoga, apeliram da sljedeće godine napravimo to još ambicioznije i bolje na dobitak grada i svih građana – rekao je pisac i nakladnik Robertino Bartolec.

Izvor:
Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

Život i društvo

Rekonstrukcija Basaričekove ulice u Majerju odvija se prema planu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je ljeto i sezona godišnjih odmora, u Ulici Đure Basaričeka u Majerju naveliko se radi. U tijeku su radovi na rekonstrukciji te ulice koji su započeli prije mjesec dana, a prema riječima načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, bude li ih vrijeme poslužilo sve će biti gotovo za dva mjeseca.

– Radi se o zahvatu duljine 369 metara gdje ćemo postojeću cestu koja je bila širine četiri metra proširiti na 5,5 metara, napraviti rubnjak s desne strane od metar i pol širine i, naravno, riješiti oborinska odvodnja. To je samo nastavak projekta kojeg smo dovršili, a riječ je o rekonstrukciji Radničke ulice koja se spaja u obliku slova “U” upravo u Majerju, a kod koje smo također proširili cestu na 5,5 metara uz rubnjak s desne strane te smo riješili oborinsku odvodnju – rekao je načelnik Posavec koji je danas obišao radove u Basaričekovoj ulici.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti od 162.462,21 eura koje izvodi tvrtka Gradax iz Međimurja.

– Općina Petrijanec prijavila je projekt “Rekonstrukcije ceste i oborinske kanalizacije u Ulici Đure Basaričeka” na natječaj Programa održivog razvoja lokalne zajednice kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU te su joj odobrena sredstva od 30.000 EURa. Cilj projekta je podizanje razine komunalnog standarda stanovnika, podizanje razine sigurnosti u prometu svih sudionika na području općine, ali i obnova i rekonstrukcija ceste u modernu, sigurnu i funkcionalnu prometnicu – rekao je načelnik Općine Petrijanec i dodao kako je većina ulica na području te općine rekonstruirana kroz projekt aglomeracije.

– U naseljima Nova Ves Petrijanečka, Zelendvor, Družbinec i Strmec Podravski obnovili smo sve ceste, bilo da se radilo o županijskim ili nerazvrstanim cestama. No to nije kraj radovima. U fazi projektiranja je Ulica Ivana Gorana Kovačića i Sportska ulica u Petrijancu, a započet ćemo i s projektiranjem Ulice Ante Starčevića i Dravske ulice, također u Petrijancu. Važno je napomenuti da smo za sve te ulice prvo trebali riješiti imovinsko-pravne odnose kako bismo dobili građevinsku dozvolu, a to smo uspjeli riješiti još u vrijeme mog prvog mandata – rekao je načelnik Posavec koji je danas, uz radove u Ulici Đure Basaričeka obišao i druge važne investicije koje su dovršene, odnosno koje se provode u toj općini.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nenajavljeni gost danas doslovno uletio u ured župana Stričaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije danas je dobio pomalo neobičnog gosta. Taj je gost doslovno uletio u njegov ured u Županijskoj palači.

Bio je to, kako je Stričak napisao na svom Facebooku, nenajavljeni posjet.

Uz to je objavio i ovu fotografiju:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje