Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinski gimnazijalci na jedan dan postali saborski zastupnici

Objavljeno:

- dana

POLITIKA I GOSPODARSTVO

Učenici Prve gimnazije Varaždin sudjelovali su na Državnoj smotri iz Građanskog odgoja i obrazovanja i projektu “Simulirana sjednica Sabora za srednjoškolce”.

Zahvaljujući tom projektu gimnazijalci su na jedan dan postali saborski zastupnici i sudjelovali u sjednici koja je bila rezultat dvomjesečne pripreme u sklopu nastave izbornog predmeta Politika i gospodarstvo.

Učenici pisali amandmane, a bili i na saborskom ručku

Prijedlog zakona koji su učenici razmatrali i na temelju kojeg su pisali amandmane bio je Zakon o mirenju. Simuliranu sjednicu Sabora otvorila je Ružica Šimunović iz službe za građane koja je inicijator i začetnik ovog projekta u Hrvatskom saboru.

Učenici su izlagali ispred Klubova zastupnika, ali i pojedinačno iz saborskih klupa

Nakon konstituiranja Sabora simulirane sjednice učenici su izlagali ispred Klubova zastupnika, dvaju odbora, pojedinačno iz saborskih klupa i na kraju su podnosili amandmane koje su izglasavali koristeći se stvarnim službenim karticama za glasanje saborskih zastupnika.

Gimnazijski predstavnik ispred Kluba zastupnika Ivana Gundulića bio je Arian Peharda, a zastupnici Marinela Hrupec, David Jadanić, Kristina Pintarić, Dorijan Pintarić, Eleonora Detić, Ines Šebijan i Helena Bukal.

Po završetku sjednice učenike je pozdravio saborski zastupnik Ivan Vrdoljak, dok je gimnazijalcima o važnosti rješavanja sporova održao sudac Visokog Trgovačkog suda RH Srđan Šimac.

Svoj posjet Saboru varaždinski gimnazijalci su završili saborskim ručkom.

Inače, učenike su za državnu smotru pripremale profesorice Nada Šprem i Ivana Žnidarić Kajić, a govore je lektorirala Tatjana Ruža.

 

Izvor: Foto: Izvor: Prva gimnazija Varaždin

Život i društvo

Novi Marof: Danijela Treska i njezina obitelj godinama su uzor svim udomiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U travnju ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini. Isti je organiziran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Centar za socijalnu skrb Novi Marof tom prigodom je za godišnju nagradu odlučio nominirati udomiteljicu Danijelu Treska.

Navedena nominacija podržana je preporukom od strane čelnika Varaždinske županije. Danijela Treska se nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi unazad nešto više od deset godina.

U tom dugom vremenskom periodu osigurala je smještaj brojnim korisnicima u potrebi, nerijetko onima koji su bili životno ugroženi i prethodno živjeli u teškim stambenim i socijalnim uvjetima.

Udomiteljica im je u svojoj obitelji, osim brige i skrbi, uvijek pružala emocionalnu potporu i podršku te su čak i oni zahtjevni i tzv. teški i nesuradljivi korisnici odlično funkcionirali u udomiteljskoj obitelji. Danijela Treska se kao udomiteljica od početka suradnje sa stručnim radnicima Centra za socijalnu skrb Novi Marof isticala kao izrazito emocionalno topla i srdačna osoba, puna razumijevanja za svaku od osoba koja je svoj dom našla u njenoj obitelji, neovisno o tome da li se radilo o hitnom, privremenom ili dugotrajnom smještaju.

– Zbog dugogodišnje suradnje obilježene isključivo pozitivnim iskustvima, kao i općenito pozitivnog stava i pristupa korisnicima koji udomiteljica ima i kojima daje primjer ostalim udomiteljima, ona zasigurno daje izrazit doprinos unapređenju udomiteljstva na području svoje lokalne zajednice – ističu u novomarofskom Centru za socijalnu skrb.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređena cesta u lepoglavskom naselju Sestranec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Sestranec u Lepoglavi dovršeno je uređenje lokalne nerazvrstane ceste.

Postojeći oštećeni asfaltni sloj saniran je korištenjem nove tehnologije – bitumenske emulzije koja će, uz sanaciju oštećenja, spriječiti njegovo daljnje propadanje.

Radove je temeljem sklopljenog ugovora s Gradom Lepoglavom izvela tvrtka Colas koja je tom prigodom organizirala i prezentaciju koju su pratili predstavnici susjednih općina i gradova s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

– Ova nova tehnologija sanacije cesta pruža odličan omjer kvalitete i cijene što je itekako važno jer nam omogućava sanacije većeg broja lokalnih cesta uz znatno manji trošak. Grad Lepoglava među prvim je gradovima odnosno jedinicama lokalne samouprave u ovom dijelu Hrvatske koji je počeo koristiti ovu tehnologiju što potvrđuje da pratimo inovativne trendove koji nam omogućavaju efikasnije održavanje komunalne infrastrukture, a time zadržavanja visokog komunalnog standarda važnog za naše građane – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić tijekom 135.000 kuna vrijednih radova na uređenju 440 metara ceste u naselju Sestranec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!