Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinski gimnazijalci na jedan dan postali saborski zastupnici

Objavljeno:

- dana

POLITIKA I GOSPODARSTVO

Učenici Prve gimnazije Varaždin sudjelovali su na Državnoj smotri iz Građanskog odgoja i obrazovanja i projektu “Simulirana sjednica Sabora za srednjoškolce”.

Zahvaljujući tom projektu gimnazijalci su na jedan dan postali saborski zastupnici i sudjelovali u sjednici koja je bila rezultat dvomjesečne pripreme u sklopu nastave izbornog predmeta Politika i gospodarstvo.

Učenici pisali amandmane, a bili i na saborskom ručku

Prijedlog zakona koji su učenici razmatrali i na temelju kojeg su pisali amandmane bio je Zakon o mirenju. Simuliranu sjednicu Sabora otvorila je Ružica Šimunović iz službe za građane koja je inicijator i začetnik ovog projekta u Hrvatskom saboru.

Učenici su izlagali ispred Klubova zastupnika, ali i pojedinačno iz saborskih klupa

Nakon konstituiranja Sabora simulirane sjednice učenici su izlagali ispred Klubova zastupnika, dvaju odbora, pojedinačno iz saborskih klupa i na kraju su podnosili amandmane koje su izglasavali koristeći se stvarnim službenim karticama za glasanje saborskih zastupnika.

Gimnazijski predstavnik ispred Kluba zastupnika Ivana Gundulića bio je Arian Peharda, a zastupnici Marinela Hrupec, David Jadanić, Kristina Pintarić, Dorijan Pintarić, Eleonora Detić, Ines Šebijan i Helena Bukal.

Po završetku sjednice učenike je pozdravio saborski zastupnik Ivan Vrdoljak, dok je gimnazijalcima o važnosti rješavanja sporova održao sudac Visokog Trgovačkog suda RH Srđan Šimac.

Svoj posjet Saboru varaždinski gimnazijalci su završili saborskim ručkom.

Inače, učenike su za državnu smotru pripremale profesorice Nada Šprem i Ivana Žnidarić Kajić, a govore je lektorirala Tatjana Ruža.

 

Izvor: Foto: Izvor: Prva gimnazija Varaždin

Život i društvo

FOTO Sveti Nikola stigao u Veliki Bukovec i mališane razveselio darovima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društveni dom u Velikom Bukovcu u nedjelju je bio ispunjen smijehom i veseljem.

Stigao je omiljeni svetac, a mališani su mogli uživati i u zanimljivom igrokazu.

Događanje se održalo na inicijativu Udruge žena Veliki Bukovec, a Sveti Nikola mališane je na kraju razveselio i darovima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općinsko vijeće Petrijanca jednoglasno usvojilo proračun za 2024. koji iznosi 7,6 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 26. sjednici Općinskog vijeća Općine Petrijanec u petak, 1. prosinca, jednoglasno je usvojen Proračun Općine Petrijanec za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu te je donijeta Odluka o izvršenju proračuna Općine Petrijanec za narednu godinu.

Općinski vijećnici usvojili su i prijedloge Programa javnih potreba Općine Petrijanec za 2024. godinu, Program građenja komunalne infrastrukture i program održavanja komunalne infrastrukture na području Općine Petrijanec tijekom iduće godine.

Općinski Proračun za iduću godinu u iznosu od 7.641.000 eura je proračun s razvojnom i socijalnom komponentom koji osigurava nastavak započetih projekata, potiče razvoj predškolskog odgoja i školstva, brine o komunalnoj infrastrukturi, novim ulaganjima u sva naselja, ali i održavanju objekata, izgradnji novih objekata kao što je vrtić te osigurava nesmetan rad udruga građana.

Detaljan uvid u Proračun za iduću godinu svi zainteresirani mogu ostvariti na općinskim internet stranicama na adresi www.petrijanec.hr

Vijeće je također donijelo i odluke vezane uz civilnu zaštitu, konkretno analizu stanja civilne zaštite na području Općine Petrijanec, kao i plan razvoja civilne zaštite na području Općine Petrijanec te smjernice za organizaciju i razvoj civilne zaštite.

Vijeće je raspravljalo i jednoglasno također donijelo i odluku o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području Općine Petrijanec te odluku o porezima. Važna odluka također jednoglasno donijeta je 3. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Petrijanec i Odluka o nabavi i financiranju inventara dječjeg vrtića u Petrijancu.

Također jednoglasno, donijeta je i odluka o imenovanju i protezanju pojedinih ulica u naselju Nova Ves Petrijanečka. Odredile su se tri nove ulice i to su Ulica Ivice Jovana, Vukovarska ulica i Novoveška Cesta.

– Zajednički cilj svih vijećnika prisutnih na sjednici vijeća jest da Općina Petrijanec bude ugodno i poželjno mjesto za život i rad svih njenih stanovnika. I u 2024. godini izdvajaju se sredstava za održavanje objekata i opreme komunalne infrastrukture, javne rasvjete, čistoće javnih površina, održavanje zelenih površina, groblja, igrališta i ostalih javnih površina. Dio sredstava izdvaja se i za tekuće i investicijsko održavanje društvenih domova, cesta i poljskih puteva. Nastavljamo s izgradnjom prometne infrastrukture, modernizacijom i asfaltiranjem cesta pješačkih i biciklističkih staza te ostale komunalne infrastrukture. U planu je projektiranje i izgradnja nekoliko cesta, nekoliko idejnih projekata za svako naselje u našoj općini. Želimo sačuvati okoliš koji nas okružuje, pa tako imamo odobrenih novih projekata u cilju nabavke novih spremnika za besplatno zbrinjavanje tekstila i novih kanti u parkovima i trgovima, a isto ćemo postići odvozom velikog otpada i sanacijom divljih odlagališta otpada koji su nam također odobreni od strane Fonda za zaštitu okoliša. Osigurali smo sredstva za redovnu djelatnost Crvenog Križa, HGSS-a potpore našim vrijednim udrugama, stipendije učenika i studenata te naravno sufinanciranje predškolskog odgoja -rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje