Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski i međimurski vatrogasci odlični na 8. državnom natjecanju

Objavljeno:

- dana

Varaždin je proteklog vikenda bio domaćin osmog državnog natjecanja vatrogasaca Republike Hrvatske, a natjecanju su nazočili i mnogi vatrogasni dužnosnici iz susjednih zemalja Austrije, Slovenije i Mađarske.

Sudionike natjecanja je posjetio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je obišao natjecatelje na stadionu Sloboda u društvu župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, predsjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravke Grđan, glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljka Vukalovića i ostalih predstavnika vatrogastva.

Natjecalo se 207 natjecateljskih odjeljenja koja su svoje snage odmjerila i pokazala u brzini i uvježbanosti. Pobjednici su se plasirali na Međunarodno vatrogasno natjecanje koje će se održati slijedeće godine u Celju, u Republici Sloveniji.

– Vatrogasna zajednica je u našem mandatu postala Središnji državni ured i koji upravlja svojim sustavom nakon puno desetljeća. Vlada i sva ministarstva su tu da ih podrže. Ministarstvo unutarnjih poslova i posebice budući da je Civilna zaštita sastavni dio Ministarstva unutarnjih poslova, a vatrogasci glavna operativna snaga civilne zaštite – naglasio je Davor Božinović prilikom posjete natjecateljima dok je župan Anđelko Stričak rekao kako je Grad Varaždin kolijevka hrvatskog vatrogastva i na tu činjenicu treba biti ponosan.

– Vidimo koliko nam je vatrogastvo bitno. Između ostalog, kada se dogode elementarne nepogode, prvi su na terenu vatrogasci. Nedavno smo imali elementarnu nepogodu u općini Sveti Đurđ gdje je pijavica raskrila desetak krovova i tada su upravo vatrogasci bili prvi na terenu. Znam s koliko se truda pristupilo problematici i osposobljavanju sastavnica domovinske sigurnosti. Nikada u povijesti u Varaždinskoj županiji nije toliko opreme ustupljeno čemu smo zahvalni premijeru Andreju Plenkoviću – istaknuo je župan.

Nakon održanog natjecanja priređeni je u atriju Starog grada prijem za članove Organizacijskog odbora i Voditeljstva natjecanja, a domaćini prijema bili su župan Anđelko Stričak i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković. Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice zahvalio se domaćinima na prijemu te je pohvalio organizaciju samog natjecanja.

Neslužbeni rezultati:

PVP A

 1. JVP Čakovec
 2. VP Kutina
 3. JVP Grada Zagreba

PVP B

 1. JVP Varaždin
 2. JVP Grada Zagreba
 3. JVP Križevci

Muški A

 1. DVD Razljev
 2. DVD Andrilovec
 3. DVD Turnašica

Žene A

 1. DVD Ribnica
 2. DVD Palinovec 2
 3. DVD Varaždinske Toplice

Žene B

 1. DVD Mladost
 2. DVD Mali Mihaljevec
 3. DVD Desno Trebarjevo

Muški B

 1. DVD Mladost
 2. DVD Virovitica
 3. DVD Donja Gračenica

Život i društvo

Ivanečki Crveni križ: obiteljima koji žive ispod praga siromaštva izdaju se vaučeri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Za obitelji koje žive ispod praga siromaštva izdaju se vaučeri za djecu u iznosu od 200 kuna po djetetu, objavilo je Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec.

Iz sredstava humanitarne akcije Solidarnost na djelu 2021. uz tijeku je izdavanje vaučera za

djecu koja žive u obiteljima koje teško spajaju kraj s krajem. Riječ je o obiteljima korisnicima

zajamčene minimalne naknade putem CZSS-a Ivanec, obiteljima s troje i više djece s ukupnim primanjima u kućanstvu do 1.300 kuna po članu obitelji, obiteljima samohranih roditeljima s ukupnim primanjima po članu obitelji do 1.400 kuna, te ostalim obiteljima koje žive ispod praga siromaštva, svi iz evidencije GDCK Ivanec.

Zasigurno nismo obuhvatili sve, jer statistički podaci ukazuju na velik postotak siromašnih koji žive u nevidljivom siromaštvu o čemu svjedoči velika razlika između praga siromaštva po dohotku i praga siromaštva po potrošnoj metodi (koja govori koliko si obitelji mogu priuštiti s prihodima koje imaju), te je upravo stopa siromaštva po potrošnji na razini Centra za socijalnu skrb Ivanec visokih 30,11% (za razliku od stope siromaštva po dohotku koja je 21,49%).

Putem vaučera obitelji realiziraju kupnju odjeće, obuće, školskog pribora i kućanskih potrepština. U evidenciji, Socijalnom programu GDCK Ivanec nalazi se 44 takvih obitelji, s ukupno 112 djece.

U akciji je prikupljeno: 21.738,70 kn; 406 kg hrane i 69 komada higijenskih proizvoda, slijedom čega se istim obiteljima ujedno dijele i veliki prehrambeni tzv. dječji paketi hrane i higijenskih proizvoda.

GDCK Ivanec izdvojiti će dodatnih 4.172,74 kn kako bi obuhvatili svih 112 djece i podmirili troškove akcije.

U OŠ Ivanec i OŠ Lepoglava prikupljanje prehrambenih i higijenskih proizvoda traje i dalje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Božićne zvijezde obitelji Varvir iz Županca unose duh blagdana u domove diljem Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na čak 18 000 kvadratnih metara obitelj Varvir iz Županca u Općini Mali Bukovec uzgaja cvijeće.

Riječ je o obiteljskom poslu koji, a Tomislav i Tihomir od malih nogu bave se cvijećem. Sve su započeli njihovi roditelji pred trideset godina.

– Kasnije su se uključile i naše supruge, a sad imamo najbolje pomagače – našu djecu. Imamo i četiri zaposlena radnika, a robu prodajemo u razne trgovačke lance u Hrvatskoj, kao i susjednoj Sloveniji, a već dvije godine ponosni smo nositelji certifikata Global gap – kaže Tomislav Varvir.

Godinu započinju jaglacima, maćuhicama, tratinčicama i potočnicama, nastavljaju sa raznim vrtnim i balkonskim cvijećem.

Na 6000 kvadrata zatvorenog prostora najveći dio uzgoja čini balkonsko i vrtno cvijeće koje na tržište dolazi na proljeće i ljeto. Već sredinom lipnja započinju sa sadnjom multiflora i pripremom za jesensku sezonu.

Jesen je rezervirana za krizanteme, dok godinu završavaju neizostavnim božićnim zvijezdama.

– Približava se najljepše doba godine, a za našu obitelj studeni i prosinac zaista su posebni. S posebnom pažnjom brinemo o ovoj biljki koju ne moram posebno predstavljati jer božićna zvijezda unosi blagdanski duh u svaki dom – kaže nam bračni par Tomislav i Marina Varvir.

Njihove božićne zvijezde putuju diljem Hrvatske. Može ih se naći na tržnicama, ali i trgovačkim centrima, a Varviri kažu kako rado i ugoste dugogodišnje kupce koji dođu pogledati njihovo cvijeće.

– Drago nam je kad ljudi dođu i imaju puno pitanja. Dajemo savjet kako da cvijeće dobro napreduje. Sve naše biljke, od proljetnih jaglaca pa do zimskih božićnih zvijezdi, iziskuju brigu, ali puno ljubavi i pažnje. Nama cvijeće nije samo posao već velika ljubav i motivacija – kažu Tomislav i Marina.

Kako da vam božićna zvijezda traje što dulje?

Prirodna staništa božićne zvijezde su Afrika, Južna Amerika i Meksiko. U sjevernu Ameriku stigla je 1828. godine, a donio ju je botaničar Joel Roberts Poinsett.

Prema jednoj meksičkoj legendi, božićna zvijezda je nastala iz kapljica krvi astečke boginje kojoj je zbog nesreće u ljubavi puklo srce.

Marina nam je dala korisne savjete kako da božićna zvijezda ostane što dulje krasiti naše domove tijekom blagdana.

– Božićna zvijezda kao i svaka biljka treba svjetlost i toplinu, ali ne previše. Optimalna temperatura za božićnu zvijezdu je između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva. Dakle, trebao bi je odmaknuti od radijatora.

Što se zalijevanja tiče, preporuka je da se voda ulijeva u podložak, a ne direktno u teglu – savjetuje Marina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje