Povežite se s nama

Događanja

Varaždinski izviđači rasturili u Fužinama

Objavljeno:

- dana

ORIJENTACIJSKO NATJECANJE

Varaždinski i lepoglavski izviđači postigli su veliki uspjeh na 14. izviđačkom orijentacijskom natjecanju za starije izviđače pod nazivom „Lipsus 2012“ održanom od u Fužinama.

U ukupnom poretku od 18 ekipa ekipa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ekipa sastavljena od članova Odreda izviđača “SIRIUS” iz Varaždina te članova odreda izviđača „Siniša Pavković“ iz Križa osvojila je 1. mjesto dok je ekipa Odreda izviđača „Lepoglava“ osvojila 2. mjesto u ukupnom poretku. Ovim uspjehom ekipa Odreda izviđača „Lepoglava“ vodeća je u poretku izviđačke lige 2012/2013.

Natjecanje se održavalo od petka navečer do nedjelje popodne. Već u petak navečer ekipe su se natjecale u slanju poruke morseovim znakovima. U subotu ujutro održane su discipline signalizacije mornaričkim zastavicama, kretanje po azimutu i paljenje vatre. Posebnost ovogodišnjeg natjecanja je da se dio staze zajedno sa pripadajućim topografskim radovima morao prolaziti po noći pa je start ekipa uslijedio tek nakon ručka.

Na startu su sve ekipe dobile topografske zadatke koje su morale riješiti na karti kako bi uopće znale kuda se trebaju kretati. Nakon toga su ekipe krenule na stazu koja se sastojala od šest kontrolnih točaka. Staza je bila dugačka oko 13 km ali je bila dosta orijentacijski teška i kretanje je većinom bilo po šumi uz minimalno korištenje asfaltiranih putova. Ekipe su prosječno na stazi bile oko 10 sati.

Neki od zadataka koji su se trebali rješavati na stazi su topografski radovi profil terena, skica terena, kroki terena, skica hoda po azimutima te skica dijela puta. Uz sve to trebalo je izraditi herbarij i voditi dnevnik puta. Postojao je i brzinski dio staze na kojem je trebalo u što kraćem vremenu preći put između dvije kontrolne točke.

U nedjelju se održala samo jedna disciplina brzinskog cijepanja oblica te proglašenje pobjednika i zatvaranje akcije. Ekipama se obratio načelnik Fužina, a organizatori su uručili nagrade i pehare pobjednicima. Ovim velikim uspjehom izviđači Lepoglave i Varaždina pokazali su da saznanjem i trudom može sve.

Izvor:
Foto:

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje