Povežite se s nama

Kultura

Varaždinski književnik Tomislav Ribić dobitnik je Nagrade Kamov za najbolju knjigu godine

FOTO: Hrvatsko društvo pisaca i Grad Varaždin

Objavljeno:

- dana

Dobitnik Nagrade Kamov Hrvatskog društva pisaca za najbolju knjigu 2022. godine je varaždinski književnik Tomislav Ribić za zbirku poezije „Dve rali zmeržnjenoga jognja“ (Tonimir, Varaždinske Toplice, 2022.).

Svečana dodjela Nagrade odvila se na Kamovljev rođendan, 17. studenoga 2022., u 12 sati u Hrvatskom društvu pisaca u Zagrebu.

Nagrada, koja uključuje brončanu statuu „Kamov ključ“ akademskog umjetnika Davora Krelje i ček od 10.000 kuna, Tomislavu Ribiću uručili su članovi žirija Nikola Petković i Velid Đekić.

Autor najbolje ovogodišnje knjige u Hrvatskoj Tomislav Ribić objasnio je da je knjiga „Dve rali zmerženoga jognja“ nastala kao film nepovezanih slika, zaustavljenih u vremenu o odrastanju u malom mjestu 1964. – 1984. godine zapleten s knjigama, glazbom i filmovima.

O dobitniku ove prestižne nagrade koja se dodjeljuje unatrag devet godina odlučivao je žiri u sastavu Andrea Zlatar Violić, Velid Đekić i predsjednik Nikola Petković.

– Pisana kao neprekinuta narativna cjelina gdje pjesma pretječe prozu i argumentirano u pitanje dovodi rodnu i vrsnu podjelu literature, knjiga „Dve rali zmeržnjenoga jognja“ nasušno je potrebna virtuozna autorska artikulacija jednakopravnog pisma na jednome od tri jezika kojega imaju sreću posjedovati naša književnost, kultura i svakodnevlje – stoji, među ostalim, u obrazloženju žirija o dodjeli nagrade za najbolju knjigu.

Varaždinskog književnika je u utorak, 22. studenoga, u Gradskoj vijećnici primio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj kako bi mu čestitao na prestižnoj nagradi, a čestitkama su se pridružile i Danijela Vusić, pročelnica, i Lucija Dugandžić, voditeljica Odsjeka za kulturu UO za društvene djelatnosti.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje